Πολιτική|26.09.2023 07:10

ΣΥΡΙΖΑ: Η εποχή Κασσελάκη ξεκίνησε με αλλαγές στο κόμμα - Σήμερα η συνάντηση με Πολάκη για τον ρόλο που θα αναλάβει

Βούλα Κεχαγιά

Προτού ακόμη να έχει συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την εκλογή του ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξεκίνησε να τοποθετεί τις πρώτες ψηφίδες στο παζλ της ομάδας των στενών συνεργατών του σε κόμμα και Βουλή. Ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την πρώτη του συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη διαβεβαίωσή του ότι θα τιμήσει την “παρακαταθήκη” που τού παραδίδεται μετέβη στην Κουμουνδούρου όπου είχε τις πρώτες συσκέψεις με το επιτελείο του, ενώ αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι καθήκοντα νέας εκπροσώπου Τύπου του κόμματος αναλαμβάνει η έμπειρη σε θέματα Τύπου, δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής Δώρα Αυγέρη, χρέη διευθυντή του πολιτικού του γραφείου θα ασκεί ο δικηγόρος Μανώλης Καπνισάκης και επίσης ότι τη θέση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταλάβει ο πρώην βουλευτής Γιώργος Τσίπρας.

Κατά τις πληροφορίες του “Ethnos.gr” ο Στέφανος Κασσελάκης θα περνάει πολλές ώρες της ημέρας στο Κοινοβούλιο αξιοποιώντας το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό υποδηλώνει και μία διάθεσή του να βρίσκεται κοντά στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και συγχρόνως να έχει επαφή με τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα και τις πρωτοβουλίες εντός Βουλής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Επομένως, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διασαφηνιστεί και το σχήμα που θα πλαισιώσει το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Κατά πάσα πιθανότητα ο Σωκράτης Φάμελλος θα παραμείνει πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας καθώς αξιολογήθηκε θετικά ο ρόλος του όλο το προηγούμενο διάστημα.

Για τη θέση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας συζητείται το όνομα της Θεοδώρας Τζάκρη, ενώ πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος φαίνεται πως θα παραμείνει ο Νίκος Παππάς ρόλο που φέρεται να έχει προτείνει και ο ίδιος για τον εαυτό του αποφεύγοντας να διεκδικήσει οποιαδήποτε άλλη θέση. Επίσης, καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου αναμένεται να αναλάβει ο βουλευτής Ηρακλείου του κόμματος Χάρης Μαμουλάκης. (Σημειωτέον πως ο κ. Μαμουλάκης έως τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Τσακαλώτου και στη συνέχεια δήλωσε την υποστήριξή του προς τον κ. Κασσελάκη). Κατά ορισμένες πληροφορίες κομβικό ρόλο αναμένεται να αναλάβει και ο Παύλος Πολάκης που θα συναντηθεί σήμερα με τον Στέφανο Κασσελάκη χωρίς να έχει διασαφηνιστεί εάν αυτός ο ρόλος θα είναι στη Βουλή ή στο κόμμα. Πάντως, από το περιβάλλον του νέου προέδρου επισημαίνεται ότι ο Στ. Κασσελάκης αναγνωρίζει την συνδρομή του βουλευτή Χανίων στην εκλογή του και στο γεγονός ότι κατέγραψε συντριπτικά ποσοστά στις εσωκομματικές κάλπες στην εκλογική περιφέρεια Πολάκη.

Καθήκοντα κοντά στον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενδεχομένως σε πρώτη φάση και συμβούλου αναμένεται να αναλάβει ο καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης.

Ερωτηματικό παραμένει το πώς θα κινηθεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε σχέση με την Έφη Αχτσιόγλου όπως επίσης και το κατά πόσο η ίδια η υποψήφια για την προεδρία του κόμματος θα θελήσει να αναλάβει κάποιον ειδικό ρόλο που θα τής προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης. Πάντως κατά τη χθεσινή του συνάντηση στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος τού είπε πως συγκράτησε την φράση του τη νύχτα των εκλογών πως μεταξύ συντρόφων ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος επίσης πρώτος. Η συγκεκριμένη αναφορά θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως μία πολύ έμμεση υπόδειξη προς τον νέο αρχηγό να διατηρηθούν κάποιες εσωτερικές ισορροπίες στην Κουμουνδούρου.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή της Prorata Άγγελο Σεριάτο στις επαναληπτικές εκλογές υπήρξε ένα ποσοστό των ψηφοφόρων του πρώτου γύρου - μεταξύ του 5 και 10%-τόσο της Έφης Αχτσιόγλου όσο και του Ευκλείδη Τσακαλώτου που μετακινήθηκε προς την πλευρά Κασσελάκη. Αντιστοίχως και ένα μικρότερο κομμάτι ψηφοφόρων του νέου προέδρου μετακινήθηκε προς την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου στις δεύτερες κάλπες.

Στέφανος ΚασσελάκηςΠαύλος Πολάκηςειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ