Πολιτική|27.09.2023 14:54

Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ για τους ρόλους... και τους χαρακτηρισμούς - Ορόσημο το νέο συνέδριο και ο ρόλος Πολάκη

Newsroom

Πολωμένο δείχνει να είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ καθώς μετά τις εκλογές της Κυριακής και  την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη, εξαπολύονται βέλη εκατέρωθεν από τα μέλη του κόμματος. Ο νέος πρόεδρος έχει ανακοινώσει τις πρώτες του αποφάσεις του από προχθές για το ποιος θα στελεχώνει τις θέσεις στο κόμμα, ενώ μένει να φανεί ποιοι θα είναι οι τομεάρχες, οι οποίοι θα κάνουν ανά Τομέα αντιπολίτευση στη Βουλή.

Αποχωρήσεις «βλέπουν» μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - Ορόσημο το συνέδριο 

Την ίδια ώρα,  τα σενάρια για αποχωρήσεις μελών συνεχώς πληθαίνουν. Χαρακτηριστικά, σήμερα, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης χαρακτήρισε δεδομένο πως αυτές θα γίνουν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μαμουλάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «βλέπουμε στην πράξη αυτό που λέγαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πλοίο που ναυπηγείται εν πλω» και συμπλήρωσε πως «οι αντιδράσεις πρέπει να είναι με πολιτικά χαρακτηριστικά και καλό είναι να σεβαστούμε την απόφαση του κόσμου».

Στο ερώτημα, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορέσει να συμπορευτεί με τα στελέχη που σήμερα αντιδρούν έντονα με τον νέο πρόεδρο τόνισε πως «αποχωρήσεις στελεχών είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ενωμένος την επόμενη μέρα».

Με τη σειρά του ο Πέτρος Παππάς είπε επίσης στον ΣΚΑΪ πως «κάποια λίγα στελέχη θεωρούν ότι μπορεί να μην τους χωράει αυτό το εγχείρημα και να μην μπορούν να συνεχίσουν. Θεωρούν ότι δεν τους αφορά η διαδικασία αναδιοργάνωσης της σύγχρονης Αριστεράς. Αν θεωρούν ότι δεν τους αφορά, θα επιλέξουν οι ίδιοι να φύγουν. Δεν θα είναι πολλοί αριθμητικά. Όποιος θέλει, συνεχίζει στο δρόμο που επέλεξε η βάση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς ειδικά για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη είπε: «Θεωρώ ότι όταν κάποιος δεν εκφράζεται από τον αρχηγό του, δεν εκφράζεται από τις πολιτικές του κόμματος, τότε ο ίδιος το λέει ξεκάθαρα ότι εγώ πλέον δεν ανήκω σε αυτό το κόμμα».΄

Σε ερώτηση αν ο κ. Φίλης θέτει εαυτόν εκτός κόμματος ο κ. Παππάς είπε: «Έτσι το καταλαβαίνω εγώ, πρέπει να ερωτηθεί και ο ίδιος».

Ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, Ευάγγελος Αποστολάκης διαμήνυσε το βράδυ της Δευτέρας ότι όποιος διαφωνεί με τη νέα κατάσταση είναι...ελεύθερος να φύγει, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις, ενώ λίγες ώρες αργότερα, η Έφη Αχτσιόγλου αρνήθηκε ευγενικά να λάβει οποιονδήποτε ρόλο στην επόμενη ημέρα.

Το συνέδριο του κόμματος όταν αυτό γίνει, φαίνεται πως θα είναι και το ορόσημο για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. 

Νέα «πυρά» κατά του Νίκου Φίλη εξαπέλυσε το πρωί της Τετάρτης και η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη ενώ παράλληλα άφησε αιχμές και κατά του Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Αντί από σήμερα να μιλάμε για το πώς θα καταστρώσουμε το σχέδιο της αντιπολίτευσης μας απέναντι στην Κυβέρνηση και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθόμαστε να απαντούμε σε αυτά που έχουν πει σύντροφοι παλαιότεροι από εμάς που τους βρήκαμε στις κομματικές διαδικασίας που θα έπρεπε να δίνουν τον τόνο της κομματικής ωριμότητας, που δεν τον δίνουν, χωρίς να φταίει για αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης», είπε η Δώρα Αυγέρη στον ΑΝΤ1, ερωτηθείσα για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η ίδια απέδωσε τις δηλώσεις αυτές στα «απόνερα της εκλογικής διαδικασίας» κάνοντας λόγο για «πληγές που θα επουλωθούν όσο περνάει η εβδομάδα αυτή και θα κατανοούμε την ανάγκη του "ΣΥΡΙΖΑ μετά" θα αντιλαμβανόμαστε τι είναι το ορθό και το χρήσιμο για την κοινωνία».

«Υπάρχει ακροδεξιός λόγος από τον Στέφανο Κασσελάκη; Ποιος ή μάλλον ποιοι ποτίζουν με τοξικότητα και ένταση τον δημόσιο και πολιτικό λόγο; Αν ρωτήσετε τον κόσμο θα σας πουν σίγουρα όχι ο Στέφανος Κασσελάκης. Κάποιοι που αντιπολιτεύονταν τον Αλέξη Τσίπρα πριν συνεχίζουν να το κάνουν και μετά», είπε η κυρία Αυγέρη.

Η Δώρα Αυγέρη έβαλε στο στόχαστρο και τον Γιώργο Κατρούγκαλο και την περιβόητη δήλωση του περί φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, αφήνοντας αιχμές ότι δεν επρόκειτο περί λάθους εν τη ρύμη του λόγου του πρώην Υπουργού.

«Ήταν μεγάλο λάθος που έγινε 3 ημέρες πριν από τις εκλογές και κόστισε. Περιμένω απάντηση και από τον σύντροφο Γιώργο Κατρούγκαλο. Ήταν λάθος;», είπε η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν ήταν λάθος και ως προς τον χρόνο και ως προς την ουσία που έγινε η δήλωση, να βγει ο κ. Κατρούγκαλος να το πει. Αν ήταν λάθος, ανθρώπινα είναι τα λάθη. Αλλά, να μας πει αν ήταν λάθος…», ανέφερε.

Συνάντηση Πολάκη - Κασσελάκη στη Βουλή

Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε την Τετάρτη στη Βουλή με τον Παύλο Πολάκη. Όπως ανέφερε στο μεσημεριανό δελτίο του Open ο Χρήστος Τσιγουρής, υπάρχουν πληροφορίες πως ο κ. Πολάκης θα αναλάβει τελικά κοινοβουλευτικό ρόλο, πιθανότατα ως συντονιστής των επιτροπών ελέγχου του κοινοβουλευτικού έργου. Μέχρι αυτή την ώρα ωστόσο δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις.

ΣΥΡΙΖΑΒουλήΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώρα