Πολιτική|28.09.2023 07:22

Συνεχείς διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ για να στελεχωθούν οι θέσεις ευθύνης: Ο ρόλος Πολάκη και τα ονόματα που εκκρεμεί να «κλειδώσουν»

Βούλα Κεχαγιά

Για τρίτη κατά σειρά ημέρα βρέθηκε χθες στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης, επιλογή που δεν είναι άσχετη με την πρόθεσή του να έχει ολοκληρώσει τις επιλογές του για τη στελέχωση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας και τους κοινοβουλευτικούς τομείς έως το τέλος της εβδομάδας. Προς τούτο είχε και σχετική συνεργασία με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Σωκράτη Φάμελλο. Άλλωστε όπως ήδη έγραψε το ethnos.gr  o νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτίθεται να βρίσκεται τις περισσότερες ημέρες στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή προκειμένου από εκεί να συντονίζει καλύτερα τις πρωτοβουλίες του κόμματος για το κοινοβουλευτικό έργο.

Η Κουμουνδούρου δεν διαψεύδει τις πληροφορίες που εμφανίζουν τον Στ. Κασσελάκη να αναθέτει τον ρόλο του συντονιστή των τομέων του κόμματος και των επιτροπών στον βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη. Η συγκεκριμένη επιλογή υποδηλώνει την εκτίμηση προς το πρόσωπο του Κρητικού πολιτικού και στην αποτελεσματικότητά του, όπως αποτυπώθηκε στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές και τα αποτελέσματα στα Χανιά, αναφέρουν κύκλοι που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία. Εάν οριστικοποιηθεί αυτό τότε απομένει να φανεί ποιοι θα είναι οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος. Ο Νίκος Παππάς θα διατηρήσει όπως φαίνεται τον ρόλο του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κι απομένει να φανεί τι θα γίνει με τους άλλους δύο, τους Νάσο Ηλιόπουλο και Θεοδώρα Τζάκρη. Για την κυρία Τζάκρη που υποστήριξε τον Στ. Κασσελάκη στην εκλογή του ακούγεται και η θέση της γραμματέως της κοινοβουλευτικής ομάδας. Το ερώτημα είναι το εάν θα γίνει από την ηγεσία πρόταση στον κ. Ηλιόπουλο που υποστήριξε την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου να παραμείνει στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και σε περίπτωση που αυτό συμβεί ποια θα είναι η απάντησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της κ. Αχτσιόγλου εκτιμάται ότι δεν θα προταθούν θέσεις ευθύνης σε πρόσωπα που υποστήριξαν την διεκδίκηση της προεδρίας από μέρους της, επομένως οι τελικές επιλογές του νέου προέδρου θα καταδείξουν και τη διάθεσή του να λειτουργήσει συνθετικά.

Την ίδια ώρα  η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δώρα Αυγέρη άφησε και χθες αιχμές για τον Νίκο Φίλη μιλώντας για πολιτική ανωριμότητα, ενώ ανέφερε ότι «κάποιοι που αντιπολιτεύονταν τον Αλέξη Τσίπρα πριν, από ό,τι φαίνεται επιμένουν στον ίδιο χαβά». Αίσθηση έκανε το γεγονός πως επανέλαβε την τοποθέτησή της πως ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν πολύ έμπειρος για να κάνει λάθος σε σχέση με το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών. «Ήταν ένα μεγάλο λάθος που κόστισε και περιμένω την απάντηση του αγαπητού Γιώργου Κατρούγκαλου. Δεν μάς είχε συνηθίσει σε λάθη», είπε. Η δήλωσή της έχει τη σημασία της δεδομένου ότι μία ημέρα πριν από τις επαναληπτικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Στέφανος Κασσελάκης είχε αφήσει αιχμές προς την πλευρά Αχτσιόγλου υπενθυμίζοντας με έμμεσο τρόπο ποιος συνέγραψε τον νόμο Κατρούγκαλου.

Πάντως, φαίνεται πως όλοι όσοι δεν υποστήριξαν την υποψηφιότητα Κασσελάκη στο δεύτερο γύρο επιμένουν στη διενέργεια συνεδρίου το συντομότερο δυνατόν. Ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι επιβάλλεται να υλοποιηθεί άμεσα η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για το έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η πολιτική αξιοπιστία περνά μέσα από τα αίτια της εκλογικής συντριβής του.

Σημειωτέον πως σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη της Ομπρέλας θα περιμένουν πρώτα τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τα αποτελέσματά τους κι έπειτα θα αποφασίσουν για τις επομένες κινήσεις τους.

Πάντως ο Στέφανος Κασσελάκης χωρίς να χάνει χρόνο άρχισε να προωθεί τις υποψηφιότητες του Κώστα Ζαχαριάδη για το δήμο της Αθήνας και του Γιώργου Ιωακειμίδη για την περιφέρεια Αττικής οι οποίες κατά κοινή ομολογία δεν «διευκολύνθηκαν» λόγω της εκλογικής αναμέτρησης για την ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΈφη ΑχτσιόγλουΠαύλος ΠολάκηςΣτέφανος Κασσελάκης