Πολιτική|28.09.2023 17:10

Βουλή: «Μαθηματική» κόντρα στη Διάσκεψη των Προέδρων για τα μέλη της ΑΔΑΕ

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σημαντικές διαφωνίες καταγράφονται στη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία συνεδριάζει για τις αλλαγές των μελών στην ΑΔΑΕ και στο ΕΣΡ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής απαιτείται το «ναι» από τα 3/5 της Διάσκεψης, η οποία αριθμεί 27 μέλη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται 16,2 μέλη, με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα να θεωρεί ότι η στρογγυλοποίηση θα πρέπει να γίνει προς τα κάτω. Θυμίζουμε ότι η ΝΔ αριθμεί 15 μέλη και συνεπώς απαιτείται ακόμη μια ψήφος.

Με δεδομένο ότι η Ελληνική Λύση και οι Σπαρτιάτες πιθανότατα θα συνταχθούν με την κυβερνώσα πλειοψηφία, η ΝΔ φαίνεται να διαθέτει τις απαραίτητες ψήφους.

Ωστόσο, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας διαφώνησαν με τα… μαθηματικά Τασούλα, τονίζοντας ότι τα 3/5 ισοδυναμούν με 17 ψήφους. Έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Καλαματιανό και την Όλγα Γεροβασίλη να ζητούν γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία. Τόνισαν, μάλιστα, πως δεν τηρείται η Συνταγματική υποχρέωση των 3/5 και συνεπώς ελλοχεύσει ο κίνδυνος το Ανώτατο Δικαστήριο να θεωρήσει άκυρη την απόφαση.

Από την πλευρά της ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη επιχείρησε να αποκρούσει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολιτευτική γυμναστική. Την ίδια ώρα, η Ευαγγελία Λιακούλη στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Ελληνική Λύση θα στηρίξει την κυβέρνηση «μετά την αποκάλυψη ότι ο Βελόπουλος χρωστά πάνω από 2 εκ. ευρώ σε πρόστιμα που έβαλε το ΕΣΡ». Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η Όλγα Γεροβασίλη όσο και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αναρωτήθηκαν αν μετά τις όποιες αλλαγές το πρόστιμο θα παραμείνει ενεργό!

Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής τόνισε ότι «όπως ακριβώς γίνεται με τους δικαστικούς λειτουργούς, για τους οποίους η Διάσκεψη έχει μόνον γνωμοδοτική αρμοδιότητα, πολύ περισσότερο με τα μέλη των Ανεξαρτήτων Αρχών, οι προτεινόμενοι από εσάς θα πρέπει να προσέλθουν στην Διάσκεψη και να υποβληθούν σε ερωτήσεις. Όμως, στην ημερήσια διάταξη δεν έχετε περιλάβει την ακρόασή τους».

«Επειδή τα ζητήματα αυτά είναι μείζονα σε μία Δημοκρατία, ως Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και Πρώην Πρόεδρος της Βουλής, σας δηλώνω ότι δεν συναινούμε στην διαδικασία που δρομολογήσατε και σας υποβάλλω τα εξής επίσημα αιτήματα, τα οποία ζητώ να θέσετε και στην Διάσκεψη των Προέδρων:

1) Να αναβληθούν οι σημερινές συνεδριάσεις

2) Να συγκληθεί τάχιστα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που είναι αρμόδια για τα θέματα των Ανεξαρτήτων Αρχών και να κληθούν ενώπιόν της ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ και τα υπηρετούντα μέλη αμφοτέρων των Ανεξαρτήτων Αρχών για να ενημερώσουν την Επιτροπή πριν από πάσα αφυπηρέτησή τους, για τα ζητήματα αρμοδιότητάς τους

3) Να προγραμματίσετε ακρόαση των προτεινομένων προσώπων, μετά από νόμιμη πρόσκλησή μας

4) Να παράσχετε διαβεβαιώσεις και εξωτερικά εχέγγυα ότι η κίνησή σας δεν στοχεύει στην εξοικονόμηση επιθυμητού αποτελέσματος για την Κυβέρνηση στην υπόθεση ελέγχου της ΑΔΑΕ προς την ΕΥΠ για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων», τονίζει η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Νέα ΔημοκρατίαΕΣΡΠΑΣΟΚειδήσεις τώραΑΔΑΕΒουλήΣΥΡΙΖΑ