Πολιτική|01.10.2023 22:00

Documento για παρακολούθηση Ανδρουλάκη: Μέρος της έρευνας για διείσδυση της Κίνας στην Ευρώπη - Οργισμένη απάντηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Newsroom

Την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη ανοίγει ξανά η εφημερίδα Documento, σύμφωνα με την οποία οι υποκλοπές στο κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν ως επιχείρηση ξένης έρευνας για ευρωπαίους πολιτικούς με την υπόνοια ότι μπορεί να εξυπηρετούν κινέζικα συμφέροντα εταιρειών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μυστικές υπηρεσίες χώρας της βαλτικής ενημέρωσαν ότι, από τις παρακολουθήσεις που έχουν κάνει, ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ σχετικά με τη διείσδυση της Κίνας στην Ευρώπη, προκύπτει ενδιαφέρον για την παρακολούθηση του - τότε ευρωβουλευτή - Νίκου Ανδρουλάκη.

Το 2021, ο Παναγιώτης Κοντολέων ενημερώνει ο πρωθυπουργικό γραφείο για την υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη, η οποία σταμάτα, ωστόσο το Δεκέμβριο, πριν δηλαδή εκλεγεί στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ.

Οργή Ανδρουλάκη: «Μαύρη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το επίμαχο δημοσίευμα υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ποτέ συναντηθεί με αξιωματούχους κινεζικής εταιρείας και μάλιστα χαρακτηρίζει την εφημερίδα «κεντρικό βραχίονα της μαύρης προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρωτοσέλιδο αποδεικνύει πως οι κ.κ. Τσίπρας, Πολάκης, Παππάς και Βαξεβάνης μπορεί να βρήκαν “βιτρίνα” από την Αμερική για να συνεχίσουν να έχουν ρόλο στα πράγματα, όμως μπροστά στα αποτελέσματα της επιλογής τους επιστρατεύουν τις πρακτικές της λασπολογίας που ευτέλισαν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Από πλευράς του ο εκδότης της εφημερίδας, Κώστας Βαξεβάνης, σημείωσε ότι, «ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρουλάκης δεν ξέρει γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ, αλλά ξέρει ότι δεν τον παρακολουθούσε για τους λόγους που γράφει το Documento. Ως δημοσιογράφοι είμαστε υποχρεωμένοι να μην επιτρέψουμε την πολιτική ζωή να είναι έρμαιο εκβιασμών».

«Ο κύριος Ανδρουλάκης συνεχίζει να αντιμετωπίζει ως μοναδικό εχθρό του τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Η σημερινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ το επιβεβαιώνει. Πέραν τούτου, μόνο ως δώρο προς τον κύριο Μητσοτάκη μπορεί να εκληφθεί, λίγες μόλις ημέρες μετά την πρωτοφανή εκτροπή στο κοινοβούλιο με θύμα την ΑΔΑΕ», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γεωργιάδης: «Με τη Huawei δεν έχω κάνει καμιά δουλειά»

Το ρεπορτάζ του Documento συνδέει την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη με το δημοσίευμα των New York Times, που εμπλέκουν τον Άδωνι Γεωργιάδη σε ευνοϊκή μεταχείριση της Huawei στην Ελλάδα, γεγονός που ο ίδιος ο υπουργός αρνείται. «Με τη Huawei δεν έχω κάνει καμιά δουλειά, δεν έχω δώσει καμία δουλειά στη Huawei, δεν έχει πάρει από εμένα ένα ευρώ, πλην των χρημάτων που έδωσα για τα κινητά μου τηλέφωνα», δήλωσε ο ίδιος.    

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, απάντησε στον Άδωνι Γεωργιάδη, τονίζοντας πως, «ας βρει πρώτα έστω και μια κουβέντα να πει για τα δημοσιεύματα των New York Times και του Documento, τα οποία αποκαλύπτουν την "ειδική" σχέση που φέρεται να είχε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ με την Huawei και τα δώρα που φέρεται να λάμβανε από την κινεζική εταιρεία. Εκτός κι αν, ξέχασε να μιλήσει για αυτά, επειδή κοιτούσε το ρολόι του».

ΠΑΣΟΚπαρακολουθήσειςDocumentoΝέα ΔημοκρατίαΝίκος ΑνδρουλάκηςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραHuaweiΆδωνις Γεωργιάδης