Πολιτική|02.10.2023 07:19

Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Στοίχημα» για την κυβέρνηση οι κάλπες - Τα γαλάζια... κάστρα και οι κρίσιμες μάχες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με το βλέμμα στραμμένο στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή - και όπου χρειαστεί θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος στις 15 του μήνα- είναι η κυβέρνηση. Μια σειρά δημοσκοπήσεων δείχνουν πως το κυβερνών κόμμα διατηρεί τον «αέρα» που καταγράφηκε στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, ωστόσο την ίδια στιγμή χαμηλές… βαθμολογίες δίνουν  οι πολίτες στον τρόπο αντιμετώπισης των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.

Για να αποφευχθεί λοιπό το ενδεχόμενο μιας χαλαρής ψήφου ή μιας ψήφου διαμαρτυρίας από την Πειραιώς πατάνε γκάζι στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου. Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας θέλουν να βαφτεί εκ νέου γαλάζιος ο χάρτης και κυρίως στρέφονται σε δύσκολες περιφέρειες που είτε κατεβαίνουν «αντάρτες» του κόμματος είτε ανεξάρτητοι υποψήφιοι που απευθύνονται σε ένα ευρύτερο ακροατήριο

Μπαράζ επαφών θα έχει από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την στήριξη των υποψηφίων περιφερειαρχών, που έχουν το «γαλάζιο» χρίσμα. Το πρωί θα επισκεφθεί το Βύρωνα όπου θα περιοδεύσει μαζί με τον υποψήφιο Περιφεριάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και το απόγευμα θα μεταβεί στην Κόρινθο για την υποστήριξη του υποψήφιου  περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού. Να σημειωθεί ακόμα πως την  Τετάρτη  θα μεταβεί στην Δυτική Μακεδονία για την υποστήριξη του Γιώργου Κασαπίδη και ακολούθως θα επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη όπου είναι υποψήφιοι εκ νέου ο Απόστολος Τζιτζικώστας για την περιφέρεια και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας για το δήμο.

«Η πολιτική μας κυριαρχία δεν αρκεί να εκδηλώνεται μόνο στις εθνικές κάλπες, αλλά πρέπει να δικαιώνεται καθημερινά και μέσα από τις τοπικές κοινωνίες» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος σημείωσε «σας ζητώ όλες και όλοι να βάλετε πλάτη σε αυτή τη μάχη. Ας αφήσουμε στην άκρη τις όποιες μικρές προσωπικές διαφωνίες ή πικρίες μπορεί να υπάρχουν»

Από το κυβερνών κόμμα αυτό που επισημαίνεται είναι πως είναι κομβικής σημασίας να είναι η περιφερειακή πολιτική συντονισμένη με την κεντρική πολιτική, προκειμένου να προχωρήσει το αναπτυξιακό έργο. Και υπενθυμίζεται  πως η  Νέα Δημοκρατία έχει δώσει στήριξη σε 13 υποψήφιους Περιφερειάρχες και σε τρεις Δημάρχους (στις τρεις μεγάλες πόλεις)

«Η εκλογή τους δεν είναι σημαντική για μας με όρους κομματικούς. Αλλά γιατί για να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές, χρειάζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά σε επίπεδο περιφερειών και μεγάλων Δήμων άνθρωποι που θα μπορούν να σταθούν αρωγοί στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, διεκδικώντας ταυτόχρονα το καλύτερο δυνατό για τον τόπο τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. 

Τα πρόσωπα της πρώτης γραμμής 

Αισιοδοξία υπάρχει στο κυβερνών κόμμα για τις επιδόσεις των υποψηφίων που έχουν το «γαλάζιο» χρίσμα και στην Πειραιώς αναμένουν να δουν σε πόσες περιφέρειες μπορεί να κριθεί η μάχη από τον πρώτο γύρο και να μην χρειαστεί νέο «ραντεβού» στις κάλπες στις 15 Οκτωβρίου. Βέβαια ερωτηματικό είναι πως θα εξελιχθεί η κατάσταση σε περιφέρειες που πρόσφατα δοκιμάστηκαν από τις φυσικές καταστροφές όπως η Θεσσαλία (με τις πλημμύρες) όπου είναι υποψήφιος εκ νέου ο Κώστας Αγοραστός και η Ανατολική Μακεδονία Θράκη (με τις πυρκαγιές στον Έβρο) όπου κατεβαίνει ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.

Μία από τις περιφέρειες που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως από πολιτικής σκοπιάς τη Νέα Δημοκρατία είναι η Αττική, όπου είναι υποψήφιος ο Νίκος Χαρδαλιάς.   Τους νυν περιφερειάρχες στηρίζει εκ νέου το κυβερνών κόμμα στην Κεντρική Μακεδονία (Απόστολος Τζιτζικώστας), στην Ήπειρο  (Αλέξανδρος Καχριμάνης), στη Στερεά Ελλάδα (Φάνης Σπανός) στη Δυτική Ελλάδα (Νεκτάριος Φαρμάκης) και στο Νότιο Αιγαίο (Γιώργος Χατζημάρκου). Στην Κρήτη  ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά έχει και τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί πως υπάρχουν και περιφέρειες που αναμένεται να δοθούν δύσκολες μάχες. Μία από αυτές είναι η Πελοπόννησος όπου ο Δημήτρης Πτωχός που έχει την στήριξη της Ν.Δ. έχει να αντιμετωπίσει τον Πέτρο Τατούλη (είχε διατελέσει περιφερειάρχης από το 2011 έως το 2019) που κατεβαίνει ως επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος». 

Στη Δυτική Μακεδονία ο εν ενέργεια περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης έχει να αντιμετωπίσει  μεταξύ άλλων την «αντάρτικη» υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Αμανατίδη αλλά και την Γεωργία Ζεμπιλιάδου που έχει την στήριξη ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Στο Βόρειο Αιγαίο ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης θα αντιμετωπίσει τον  Αλκιβιάδη Στεφανή που έχει την υποστήριξη της Ν.Δ. Με ενδιαφέρον  αναμένεται και η μάχη στα Ιόνια  νησιά όπου η νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα καλείται να αντιμετωπίσει τον πρώην δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή και τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραδημοσκοπήσειςαυτοδιοικητικές εκλογές