Πολιτική|03.10.2023 07:07

ΣΥΡΙΖΑ: Η συνάντηση Κασσελάκη - Φίλη και ο χρόνος του Συνεδρίου δρομολογούν εξελίξεις

Βούλα Κεχαγιά

Υπό άλλες συνθήκες οι επικείμενες συναντήσεις του Στέφανου Κασσελάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη θα έπρεπε να κυριαρχούν στην ειδησεογραφία γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Ωστόσο, η συνάντηση που «παίζει» περισσότερο σε πολιτικό επίπεδο είναι αυτή που θα έχει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με τον πρώην υπουργό και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Νίκο Φίλη. Δηλαδή με το στέλεχος που με το «καλημέρα» της εκλογής του στην προεδρία τού καταλόγισε «κάτι σαν Τραμπ, ύφος σαν Τραμπ». Κατά τις πληροφορίες το ραντεβού των δύο θα γίνει σήμερα. Την Πέμπτη άλλωστε συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ η οποία θεωρητικώς θα επικυρώσει τις αλλαγές και τις αναθέσεις ρόλων, ενώ εκκρεμεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος η οποία σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στον αρχηγό θα γίνει όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε επίπεδο Βουλής. Σημειωτέον πως την σύγκλιση του οργάνου έχουν ζητήσει με επιστολή τους προς τους δύο γραμματείς του κόμματος τα 10 στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας που ανήκουν στην «Ομπρέλα».

Όλα αυτά υπό το βάρος της συζήτησης για το χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το οποίο με βάση τον οδικό χάρτη που εγκρίθηκε στις 16 Ιουλίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο. Ο Στ. Κασσελάκης έχει πει ότι ο χρόνος διενέργειας της συνεδριακής διαδικασίας θα συζητηθεί στα όργανα όμως τα στελέχη της Ομπρέλας και όχι μόνο πιέζουν για Συνέδριο άμεσα. Βεβαίως, με βάση όσα συζητήθηκαν και στην πρόσφατη Συνδιάσκεψη της τάσης έως την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν θα γίνουν κινήσεις από την πλευρά τους ούτε θα ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με την μελλοντική σχέση τους με το κόμμα.

Σε σχέση με το Συνέδριο ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε στο Open ότι θα ήταν ολέθριο να μην γίνει το Νοέμβριο αφήνοντας συγχρόνως αιχμές περί «μεταπολιτικής» και «μεταδημοκρατίας» με την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία. Πρόσθεσε πως απορεί με την ευκολία που κεντρικά πολιτικά στελέχη λένε «τι να κάνουμε, ας μην κάνουμε Συνέδριο» (επικαλούμενος αναφορές στον Ν. Παππά). Πάντως, κύκλοι του ίδιου του κ. Παππά διευκρίνιζαν ότι οι αναφορές που ξεκίνησαν από δημοσιογραφικά σχόλια δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και εξηγούσαν: «Μόλις χθες, σε συνέντευξή του στην Real News ο Ν. Παππάς ανέφερε: “Μετά τις εκλογές (τις αυτοδιοικητικές) θα μπορούσε να ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος, όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται για την εκλογή συνέδρων και να προχωρήσουμε"».

Πάντως, ο συνεπώνυμος βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς σχολίασε χθες πως το σημαντικό είναι να οδηγηθούμε σε ένα συντεταγμένο πετυχημένο συνέδριο, το οποίο ενδεχομένως μπορεί να γίνει και λίγο αργότερα.

Την ίδια ώρα με χθεσινές του δηλώσεις και αναφερόμενος στην περιρρέουσα εσωκομματική κατάσταση ο Νίκος Βούτσης σημείωσε: «Βαραίνει το κλίμα και δυσχεραίνεται η αναζήτηση κοινών συνθετικών προτάσεων όταν υπάρχουν και αναπαράγονται συμπτώματα και αφορμές για διαφωνίες στο επίπεδο πλέον του πολιτισμού, της πολιτικής, ενώ δημιουργούνται αποστάσεις ψυχολογίας και ανεκτικότητας ανάμεσα στα μέλη το κόμματος».

Σήμερα ξεκινά και η τριήμερη επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στην Κύπρο.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί θα μεταβεί στην Ηρώδου του Αττικού για την πρώτη του εθιμοτυπική συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Σακελλαροπούλου.

Νίκος ΦίληςΚατερίνα ΣακελλαροπούλουΣτέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑΝίκος Χριστοδουλίδηςειδήσεις τώρα