Πολιτική|22.03.2019 08:12

Ευθεία επίθεση σε Σηµίτη και ΝΔ από τον Τσακαλώτο

Νίκος Μάστορας

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άµεσα το νοµοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια -ακόµα και χωρίς την πλήρη συµφωνία των δανειστών- αλλά και να αποπληρώσει το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο νωρίτερα, ώστε να ανταλλάξει το χρέος µε άλλο που θα έχει µικρότερο επιτόκιο, επιβεβαίωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε προεκλογική πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθηνών στη Νέα Ιωνία, µε θέµα «Οικονοµία και κοινωνία µετά τα µνηµόνια», ο υπουργός Οικονοµικών είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δηµιουργήσει ένα νέο θεσµικό πλαίσιο που θα βοηθάει τον κόσµο να ξεπληρώσει τα κόκκινα δάνεια, αλλά και τις τράπεζες να ανακουφιστούν από αυτά

«Σε µεγάλο βαθµό ακούµε τις απόψεις των θεσµών για το θέµα, αλλά διατηρούµε τη δυνατότητα να διαφωνήσουµε και σε 2-3 σηµεία. Θα υπάρξει το νοµοσχέδιο και κατόπιν θα δούµε πώς θα συνεχίσουµε» είπε χαρακτηριστικά, ενώ απάντησε θετικά και στην ερώτηση αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεπληρώσει νωρίτερα το χρέος προς το ∆ΝΤ. Για τις τράπεζες µάλιστα, για τις οποίες το -πολυπληθές- κοινό ρωτούσε γιατί πρέπει να τις ξανασώσουµε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεφύλασσε και ένα ανέκδοτο: «Μια παλιά αριστερή καθηγήτρια στην Αγγλία έλεγε ότι το µόνο χειρότερο από το να σε εκµεταλλεύεται ο καπιταλισµός είναι να µη σε εκµεταλλεύεται. ∆ιότι αυτό θα σηµαίνει ότι είσαι άνεργος κ.λπ. Αντίστοιχα, το µόνο χειρότερο από το να σώσεις τις τράπεζες είναι να µην τις σώσεις και να καταρρεύσουν».

«Καµία αυτοκριτική»

Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε επιλέξει να ξεκινήσει την οµιλία του µε ευθεία επίθεση στον Κώστα Σηµίτη, χαρακτηρίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό «πρόεδρο της επιτροπής εκείνων που δεν έµαθαν τίποτα από την κρίση». Κατηγόρησε τον κ. Σηµίτη ότι είπε πως δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να δίνει επιδόµατα στον κόσµο, αλλά να συνεχίσει τις µεταρρυθµίσεις, χωρίς όµως να κάνει κάποια αυτοκριτική για τον δικό του ρόλο ως πρωθυπουργού στα 8 από τα 13 χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης. «Σαν να µην είχε σχέση µε τις ιδέες περί Τρίτου ∆ρόµου, τις ιδέες για παγκοσµιοποίηση, τις υποσχέσεις που είχαν δώσει ο ίδιος και οι Σρέντερ, Κλίντον, Μπλερ, ότι θα έχουµε µια τέλεια παγκοσµιοποίηση και άρα τίποτα να φοβηθούµε» είπε και διερωτήθηκε αν ο κ. Σηµίτης θεωρεί ή όχι µεταρρυθµίσεις την αύξηση του κατώτατου µισθού, τη µη περικοπή συντάξεων, την επιστροφή των συλλογικών συµβάσεων, τις αλλαγές του τρόπου τιµολόγησης φαρµάκων και προµηθειών στην Υγεία κ.ά.

«Tο µόνο χειρότερο από το να σώσεις τις τράπεζες είναι να µην τις σώσεις» είπε απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών

«Επί 20 χρόνια η λέξη µεταρρύθµιση ήταν µια “βρώµικη” λέξη για τα λαϊκά και µεσαία στρώµατα. Σήµαινε λιγότερες συντάξεις, µισθούς και δικαιώµατα» συµπλήρωσε. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρέλειψε να επιτεθεί στη Ν∆ (την οποία οδηγούν Βορίδης, Σαµαράς και Γεωργιάδης, όπως είπε) αλλά και στην ακροδεξιά, κατατάσσοντάς τες σε αυτούς που έµαθαν κάτι από την κρίση: Τι; «Οτι στα προβλήµατα που δηµιούργησε η παγκοσµιοποίηση µπορούν να έχουν παρέµβαση, προσεγγίζοντας τη λαϊκή βάση της Αριστεράς. ∆είτε πώς προσέγγισαν ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, που πήγαν προς τη Λεπέν στη Γαλλία, προς το Brexit στην Αγγλία, ή ψήφισαν Σαλβίνι στην Ιταλία. ∆εξιοί και ακροδεξιοί νιώθουν ότι ήρθε η σειρά τους να ξαναφτιάξουν µια συµµαχία πάνω στον ρατσισµό, τον σεξισµό, όχι όµως χτυπώντας τον φιλελευθερισµό.

Στην πραγµατικότητα, δεν έχουν πρόταση για λύσεις. Στην Ευρωβουλή, λ.χ., η ακροδεξιά καταψήφισε τροπολογία για το 8ωρο των οδηγών φορτηγών. Να το θυµάστε όταν ακροδεξιοί έρχονται σε λαϊκές γειτονιές να πουν ότι τάχα είναι µαζί σας». Τέλος, ο υπουργός Οικονοµικών υποστήριξε ότι το πρόσηµο για την κυβέρνηση είναι θετικό, καθώς η ανάπτυξη επέστρεψε, και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στις εκλογές µε σαφή διαχωριστική γραµµή από τη Ν∆: ότι για την αριστερή πολιτική σκέψη κοινωνικό κράτος και οικονοµία πάνε µαζί, ενώ η δεξιά πολιτική σκέψη θεωρεί ότι χρειάζεται µόνο µείωση των φόρων.

«Ούτε χρειάζεται να µπούµε στο παιχνίδι ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέµατα. ∆εν έχουµε λόγο να λέµε ψεύτες τους αντιπάλους, γιατί το βασικό δεν είναι ότι είναι ψεύτες, αλλά ότι υποστηρίζουν πολύ συγκεκριµένες ταξικές επιλογές» κατέληξε. Την οµιλία του κ. Τσακαλώτου παρακολούθησαν πολλά στελέχη και υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Κώστας Αρβανίτης, η Ελένη Αυλωνίτου, η Αννέτα Καββαδία κ.ά.

Κώστας ΣημίτηςΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΕυκλείδης Τσακαλώτος