Πολιτική|04.10.2023 05:45

ΣΥΡΙΖΑ: Τι περιλαμβάνει η ατζέντα Κασσελάκη στην Κύπρο - Η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό και η προσωρινή «εκεχειρία» στην Αθήνα

Βούλα Κεχαγιά

Η σημερινή επίσημη επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στην Κύπρο-η πρώτη του στο εξωτερικό με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ξεκίνησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να έχει εκτονώσει προσώρας τουλάχιστον ένα σημαντικό εσωκομματικό μέτωπο. Μολονότι φέρεται να είπε στον Νίκο Φίλη που συνάντησε χθες ότι το Συνέδριο θα γίνει Ιανουάριο ή Φεβρουάριο την ώρα που η Ομπρέλα θα επιμείνει όπως όλα δείχνουν για το Νοέμβριο.  

Ως εκ τούτου κατά τις επίσημες επαφές του με την Κυπριακή πολιτική και πολιτειακή ηγεσία ο νεοεκλεγείς αρχηγός είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει τη σκέψη του στην Αθήνα και στις επόμενες κινήσεις των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.  Η δήλωση του Νίκου Φίλη μετά τη μεταξύ τους συνάντηση στη Βουλή ήταν άλλωστε υποδηλωτική της εκεχειρίας που επήλθε. 

Στον αντίποδα του θολού εσωτερικού τοπίου, όπως κατέστησε σαφές ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξή του προς το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ξεκάθαρες και  σαφείς απόψεις αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες συμπυκνώνονται στην επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά και στη στήριξη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Επανέλαβε μάλιστα τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, ελληνοκυπριων και τουρκοκυπρίων, θέματα που αναμένεται να συζητήσει και κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κΝίκο Χριστοδουλίδη.

Ως προς τα χθεσινά φαίνεται πως αποκλιμακώνεται η ένταση με το…καλημέρα με τα στελέχη της «Ομπρέλας”»που αντέδρασαν έντονα στην εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Φίλη χαρακτηρίζεται ειλικρινής και κατά παραδοχή των δύο πλευρών έγινε σε καλό κλίμα. «Υπήρχε σεβασμός» σχολιάζουν παράγοντες της Κουμουνδούρου με την επισήμανση πως και ο Νίκος Φίλης αντιμετώπισε τον Στέφανο Κασσελάκη ως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αντιμετώπισε τον πρώην υπουργό με τον σεβασμό που αρμόζει σε ένα ιστορικό στέλεχος του κόμματος.

Κατά τις πληροφορίες οι δύο πολιτικοί συζήτησαν και για θέματα που συνδέονται με την Παιδεία-δεδομένου ότι ο Νίκος Φίλης διετέλεσε υπουργός Παιδείας- αλλά και για ζητήματα που αφορούν την από εδώ και πέρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το στέλεχος της «Ομπρέλας» έθεσε το ζήτημα του οδικού χάρτη που περιλαμβάνει και την πραγματοποίηση του Συνεδρίου το Νοέμβριο και από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε καθησυχαστικός με επισημάνσεις που δείχνουν πως δεν επιθυμεί να κάνει «ανατροπές» ή δραματικές αλλαγές. Εξάλλου όπως ανέφερε και στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη τα ζητήματα του Συνεδρίου θα πρέπει να συζητηθούν πρώτα στα όργανα. Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές δεν έγινε συζήτηση για όσα προηγήθηκαν με τις καταγγελτικές αναφορές του Νίκος Φίλη και τις επισημάνσεις για “ύφος κάτι σαν Τραμπ”.

Το γεγονός πως οι δύο πλευρές ήρθαν κοντά φάνηκε και από τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη που μίλησε για «πρόθεση να μείνουμε ενωμένοι». Στη συγκεκριμένη αναφορά έθεσε μία έμμεση προϋπόθεση να επιβεβαιωθεί αυτή η «πρόθεση» από τις συμπεριφορές όλων των πλευρών.

Γίνεται σαφές ότι έως την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν θα επιδιωχθεί κλιμάκωση ή ένταση από τα στελέχη της «Ομπρέλας» όπως επίσης και ότι η νέα ηγεσία δεν θέλησε να πυροδοτήσει την ένταση ή να οξύνει την κατάσταση με τα στελέχη του κόμματος που ανήκουν στη λεγόμενη-τουλάχιστον επί προεδρίας Τσίπρα- εσωκομματική αντιπολίτευση. Στις δηλώσεις του στο περιστύλιο ο Ν. Φίλης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ό,τι έχω πει δεν τα είπα εν θερμώ τα είπα με πόνο και τα συμμερίζεται ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων μας. Τους οποίους καλώ να παραμείνουν συσπειρωμένοι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουν τη μάχη στις δημοτικές εκλογές και τη μάχη της ανασυγκρότησης του κόμματός μας. Διότι, όταν κάνουμε στο χώρο της Αριστεράς αυτό δεν ισοφαρίζεται αυτό, δεν ισοφαρίζεται από άλλους πολιτικούς χώρους. Η πρόθεσή μας είναι να μείνουμε ενωμένοι αλλά θα προκύψει αυτή η πρόθεση ως δυνατότητα και ως αποτέλεσμα από τις συμπεριφορές όλων των πλευρών. Θα έχουμε και άλλες συναντήσεις όχι τετ α τετ, αλλά στα όργανα του κόμματος».

ΣΥΡΙΖΑΝίκος ΦίληςΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώραΚύπρος