Πολιτική|07.10.2023 07:05

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοδιοικητικές εκλογές, το πρώτο κρας τεστ για τον Κασσελάκη – Η εύθραυστη εσωκομματική ανακωχή και το συνέδριο

Βούλα Κεχαγιά

Και τώρα τί; Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν ασφαλώς ένα πρώτο κρας τεστ για την νέα εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεδομένου ότι η Κουμουνδούρου έστρεψε την προσοχή της στους υποψηφίους της στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους μόλις μετά την εσωτερική αναμέτρηση για την ανάδειξη ηγεσίας.

Οι περιοδείες Κασσελάκη και η ανακωχή

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει υποστηρίξει με την παρουσία του αλλά και τις ένθερμες δηλώσεις του τις περισσότερες υποψηφιότητες-μάλιστα χθες συναντήθηκε με την υποψήφια περιφερειάρχη Δωδεκανήσων Χρύσα Καραγιάννη στη Ρόδο- όμως άπαντες εκτιμούν ότι συνολικά οι υποψηφιότητες “παραγκωνίστηκαν” εκ των πραγμάτων λόγω των εσωκομματικών διεργασιών που συνεχίζονται χωρίς να απουσιάζουν και οι αναταράξεις.

Η υποψηφιότητα του Κώστα Ζαχαριάδη για το δήμο της Αθήνας έχει αρχίσει να “περπατάει” το τελευταίο δεκαήμερο και ομοίως και αυτή του Γιώργου Ιωακειμίδη για την περιφέρεια Αττικής.

Ο νέος πρόεδρος ενθάρρυνε αμφότερους να μπουν δυναμικά στην τελική ευθεία με την παρουσία του στις κεντρικές τους εκδηλώσεις. Με βάση και τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τόσο ο Κώστας Ζαχαριάδης όσο και ο Γιώργος Ιωακειμίδης έχουν τη δυναμική για να περάσουν στο β’ γύρο, εξέλιξη που θεωρείται σημαντική δεδομένης της απογοήτευσης που είχε κυριαρχήσει στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά τις εθνικές εκλογές, την αποχώρηση Τσίπρα από την ηγεσία και τον εσωτερικό ανταγωνισμό που αναπτύχθηκε για τη διαδοχή του.

Το γεγονός πως η εσωκομματική αντιπολίτευση της “Ομπρέλας” κήρυξε ανακωχή τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών σημαίνει ότι μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα ενδυναμώσουν στις κάλπες τις αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες του κόμματος. Φαίνεται πάντως ότι τα αποτελέσματα για την Κουμουνδούρου δεν θα αξιολογηθούν τόσο από την εκλογή ή μη εκλογή των υποψηφίων τους όσο από τις επιδόσεις τους σε συνάρτηση με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις εθνικές εκλογές, αν και οι ψηφοφόροι στις αναμετρήσεις για τους τοπικούς άρχοντες δεν κινούνται αμιγώς με κομματικά κριτήρια.

Εκκρεμότητες

Οι εκκρεμότητες στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραμένουν και δεν είναι λίγες. Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να οριστούν οι τομεάρχες της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό την σκιά των 16 λευκών που συγκέντρωσε η πρόταση Κασσελάκη για την στελέχωση του Προεδρείου του οργάνου. Από τις αναθέσεις στους τομείς δεν θα φανεί όμως αποκλειστικά η βούληση του νέου προέδρου να συνθέσει αλλά και η επιθυμία της εσωτερικής αντιπολίτευσης να υποστηρίξει την προσπάθειά του.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι από τους βουλευτές που ψήφισαν “λευκό” τηλεφώνησαν σε κάποια μέλη του προεδρείου για να διευκρινίσουν ότι η λευκή ψήφος δεν αφορούσε κάποια ένσταση ως προς το πρόσωπό τους.

Εκκρεμεί επίσης η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η οποία δεν φαίνεται ότι θα συγκληθεί πριν από το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Εκεί τα στελέχη της Ομπρέλας θα θέσουν το ζήτημα της τήρησης του “οδικού” χάρτη και της πραγματοποίησης του Συνεδρίου το Νοέμβριο. Το αίτημα όμως αυτό φαίνεται πως σκοντάφτει σε μία άλλη μεγάλη εκκρεμότητα. Την παρουσίαση του Στέφανου Κασσελάκη στον στρατό κατά πληροφορίες το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Εφόσον υπηρετήσει για 20 ημέρες τότε το σενάριο του Συνεδρίου μέσα στον Νοέμβριο αποσύρεται αυτομάτως από το τραπέζι. Οι σκέψεις του προσανατολίζονται για Ιανουάριο ή Φεβρουάριο. Στο μεταξύ θα πρέπει να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Δημοτικές εκλογέςΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκηςαυτοδιοικητικές εκλογέςειδήσεις τώραπεριφερειακές εκλογές