Πολιτική|07.10.2023 07:15

Αυτοδιοικητικές εκλογές - ΠΑΣΟΚ: Ο στόχος της δεύτερης θέσης και ο δρόμος προς τις ευρωεκλογές

Newsroom

«Στόχος μας είναι η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά αυτός ο στόχος χρειάζεται αγώνα», έλεγε ο Νίκος Ανδρουλάκης πριν τις εθνικές εκλογές και πλέον η Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών να… στρώσει το έδαφος.

Στην αυτοδιοίκηση το ΠΑΣΟΚ παραδοσιακά διατηρεί σημαντικές δυνάμεις και -όπως χαρακτηριστικά λένε συνεργάτες του προέδρου του κόμματος- αυτό θα φανεί την Κυριακή το βράδυ.

Στόχος δεν είναι άλλος από το να καταγραφεί το ΠΑΣΟΚ ως δεύτερη δύναμη, πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, και οι «πράσινοι» υποψήφιοι να βρεθούν στο δεύτερο γύρο. Χαρακτηριστική είναι η φράση του κ. Ανδρουλάκη σε πρόσφατη συνέντευξή του, όπου προσδιόρισε ως στόχο του αγώνα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «να έχει η Νέα Δημοκρατία αξιόμαχο αντίπαλο, που θα τη στείλει στην αντιπολίτευση. Για εμένα αξιόμαχος αντίπαλος είναι ένα κόμμα προοδευτικό, με λόγο προγραμματικό που αγκαλιάζει τις αγωνίες των πιο αδύναμων, της μεσαίας τάξης και των νέων ανθρώπων».

Πού στοχεύει το ΠΑΣΟΚ

Βασικός στόχος ή τουλάχιστον επιθυμία της Χαριλάου Τρικούπη είναι να καταλάβει τη δεύτερη θέση και να βρεθεί στον δεύτερο γύρο τόσο στην περιφέρεια Αττικής όσο και στο δήμο Αθηναίων. H δημοσκόπηση από την Real Polls έδειξε ότι κάτι τέτοιο μόνο απίθανό δεν είναι. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «ποιον θα ψηφίζατε για Δήμαρχο εάν είχαμε εκλογές την Κυριακή», ο Κώστας Μπακογιάννης κόβει πρώτος το νήμα με 26,3%, ο Χάρης Δούκας καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 12,1% και ο Κώστας Ζαχαριάδης εμφανίζεται τρίτος με 10,5%.

Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να «πολιτικοποιήσει» όσο μπορούσε τις εκλογές, παρά το χαμηλό ενδιαφέρον που υπήρξε.

«Να στηρίξετε αυτοδιοικητικούς που δεν θα υπηρετούν το Μαξίμου και τον ίδιο, αλλά εσάς, τον απλό λαό, τον πολίτη και την καθημερινότητά του. Αξιοποιώντας σωστά τα ευρωπαϊκά προγράμματα και χρήματα. Αυτοδιοίκηση με περιφερειακή ανάπτυξη, με αποκέντρωση», είχε πει πριν από λίγες. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών από την ακρίβεια, αλλά και από την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων θα αποτυπωθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη κάλπη.

«Η ακρίβεια καλπάζει, αλλά έλεγχοι στην αγορά δεν υπάρχουν.  Βιβλικές φυσικές καταστροφές σε πάρα πολλά σημεία της Ελλάδας, αλλά στην πρόληψη δεν υπάρχει καμία ουσιαστική επένδυση», έλεγχαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα αποτελέσουν μια νέα εκκίνηση. Και παράλληλα θα αποτυπωθούν οι δυνάμεις εν όψει των ευρωεκλογών που ακολουθούν. 

Νίκος ΑνδρουλάκηςΔημοτικές εκλογέςΠΑΣΟΚπεριφερειακές εκλογέςΓιώργος Ιωακειμίδηςαυτοδιοικητικές εκλογέςειδήσεις τώραΝίκος ΧαρδαλιάςΓιάννης Σγουρός