Πολιτική|14.10.2023 06:15

ΣΥΡΙΖΑ: Η πίστωση χρόνου που ζήτησε ο Κασσελάκης, τα πυρά της μειοψηφίας, η δύσκολη Πολιτική Γραμματεία και ο χρόνος του συνεδρίου

Βούλα Κεχαγιά

Μπορεί η αυριανή ημέρα να είναι επικεντρωμένη στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ωστόσο για την Κουμουνδούρου που δεν αναμένει και πολλά με εξαίρεση την επικράτηση ορισμένων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε κάποιους περιφερειακούς δήμους το ενδιαφέρον εξακολουθεί να επικεντρώνεται στις εσωτερικές εξελίξεις.

Με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναχωρεί αύριο για τις ΗΠΑ “με το αριστερόμετρο στην τσέπη” όπως ανέφερε κατά την ομιλία του στο Κερατσίνι θέλοντας να υποδηλώσει ότι δεν αποδέχεται “δεξιές πρακτικές” και αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα περί τα τέλη του μήνα.

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει πάντως θα συγκληθεί για τουλάχιστον μία φορά η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος κατά την οποία ο ίδιος ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα απευθυνθεί στα κομματικά στελέχη υπό την σκιά που ρίχνει στην Κουμουνδούρου το βαρύ εσωκομματικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων.

Εκ των πραγμάτων βεβαίως θα κληθεί να ακούσει και τις αιτιάσεις της “μειοψηφίας” του οργάνου για επιλογές του οι οποίες σύμφωνα με τις επίσημες εξηγήσεις που δόθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα την άρνησή τους για συμμετοχή στα κοινοβουλευτικά όργανα. Ουδείς στην Κουμουνδούρου πιστεύει ότι η Πολιτική Γραμματεία που θα συνεδριάσει την Τετάρτη -ο Στ. Κασσελάκης θα παρακολουθεί με zoom- θα είναι μία ανώδυνη διαδικασία.

Ο ίδιος έχει προειδοποιήσει πως οι βουλευτές ή και τα στελέχη που θα λειτουργούν υπονομευτικά δεν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος, η μειοψηφία θεωρεί ότι η παρουσία του Παύλου Πολάκη στη θέση του Συντονιστή των Τομεαρχών συνιστά αιτία ρήξης και κάποιοι άλλοι επίσης από την εσωκομματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι ο νέος Πρόεδρος αποκλίνει από τις γραμμές του κόμματος με αιχμή τις απόψεις που κατέθεσε στον ΣΕΒ για τα εργασιακά.

Την ίδια ώρα η “Ομπρέλα” που έχει αξιώσει τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας επιμένει στην οριστικοποίηση του χρόνου διεξαγωγής του Συνεδρίου του κόμματος στη βάση των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή εντός του ερχόμενου Νοεμβρίου κι επί της ουσίας θεωρεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν εκφράζει αριστερό λόγο. Κάτι τέτοιο φαίνεται ωστόσο εξωπραγματικό καθώς και ο κ. Κασσελάκης θα βρίσκεται στο εξωτερικό και δεν έχει ξεκινήσει καν ο προσυνεδριακός διάλογος και η προετοιμασία των κειμένων.

Ο ίδιος προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ έκανε στοχευμένες συναντήσεις με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, βουλευτές και ευρωβουλευτές, συναντήσεις που δεν επισημοποιήθηκαν από την Κουμουνδούρου καθώς ήταν περισσότερο διερευνητικές στην προσπάθεια κατάληξης σε κάποια κοινά συμπεράσματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φαίνεται πως γνωρίζει πολύ καλά πως η απειλή μίας “διάσπασης” δεν μπορεί να κρατάει σε καθίζηση έναν πολιτικό χώρο που καλείται τους επόμενους μήνες να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών και αργότερα να αναμετρηθεί με τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές κάλπες. Ως εκ τούτου αν και από το Κερατσίνι διαμήνυσε πως το Συνέδριο του κόμματος δεν θα είναι μία ευκαιρία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών κατανοεί πως όσο συνεχίζεται η εσωτερική φθορά τόσο μία τέτοια δυσάρεστη κατάσταση θα έχει αντίκτυπο στον ίδιο και το ηγετικό του προφίλ.

Από το Κερατσίνι ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς μία περίοδο χάριτος κυρίως από την κοινωνία λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δώστε μου λίγους μήνες, θα γίνω ξεφτέρι…”υποσχόμενος ότι “θα τα αλλάξουμε όλα μαζί, δεν μπορώ μόνος μου”. 

Βεβαίως, ο χρόνος κυλάει αμείλικτα και καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εκπληρώσει και τις υποχρεώσεις του προς την πατρίδα, δηλαδή να υπηρετήσει τη θητεία του. Όλα έδειχναν ότι ο Στ. Κασσελάκης επρόκειτο να καταταγεί μεταξύ 9-15 Νοεμβρίου για να απολυθεί αρχές Δεκεμβρίου, όμως αυτή η εξέλιξη δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ως προσωπική του απόφαση. Το περιθώριο στράτευσής του λήγει το Μάιο του 2024.   

Δημοτικές εκλογέςπεριφερειακές εκλογέςαυτοδιοικητικές εκλογέςΕυρωεκλογέςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκης