Πολιτική|14.10.2023 06:00

Αυτοδιοικητικές εκλογές - ΠΑΣΟΚ: Το διαφορετικό μοντέλο της τοπικής αυτοδιοίκησης - Γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να μην κάνει περιοδείες

Αλέξανδρος Διαμάντης

Αρκετοί… απόρησαν με την τακτική του Νίκου Ανδρουλάκη να μην προχωρήσει σε περιοδείες προκειμένου να στηρίξει τους «πράσινους» υποψηφίους περιφερειάρχες ή δημάρχους. Κάποιοι, μάλιστα, αναρωτήθηκαν για ποιον λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν επέλεξε τη στρατηγική Μητσοτάκη, που και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο γύρισε τη μισή Ελλάδα. Η απάντηση, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, είναι πως το ΠΑΣΟΚ θέλει να εισάγει μια διαφορετική νοοτροπία στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το περιέγραψε, χθες, και ο Νίκος Ανδρουλάκης λέγοντας: «η εμπειρία των τελευταίων χρόνων απέδειξε ότι αυτό το συγκεντρωτικό μοντέλο είναι αναποτελεσματικό και ταυτισμένο με την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια». Με άλλα λόγια, εκτιμούν ότι οι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να έχουν ανεξάρτητα χαρακτηριστικά (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σβήνει κάποιου το παρελθόν) και να μην υπάρχει απαραίτητα η διασύνδεση ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και στην αυτοδιοίκηση. Ακριβώς, δηλαδή, το δίλημμα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι κομματικό στοίχημα. Δεν είναι «χρωματοπωλείο» ούτε διαγωνισμός ζωγραφικής η αυτοδιοίκηση, όπως τις βλέπει η ΝΔ που θέλει «να βάψει μπλε τον χάρτη». Είναι πραγματική δημοκρατική αντιπαράθεση προτάσεων. Απέναντι στον αναχρονιστικό παλαιοκομματισμό και την πατρωνία», έλεγε χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες ο Δημήτρης Μάντζος.

Αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι στόχος της ΝΔ είναι να αλώσει και την τοπική αυτοδιοίκηση με πρόσωπα που θα λειτουργήσουν ως το «μακρύ χέρι» του Μαξίμου σε όλη την Ελλάδα. Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και αυτή την λογική ήθελε από την αρχή να υπηρετήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η μάχη με τη ΝΔ

Μπορεί στη Χαριλάου Τρικούπη να κράτησαν χαμηλά τους τόνους, όμως δεν παραβλέπουν τη νέα δυναμική που διαμορφώνεται. Ο Δ. Κουρέτας στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Στ. Αγγελούδης στο δήμο Θεσσαλονίκης και ο Χ. Δούκας στο δήμο Αθήνας διεκδικούν με αξιώσεις την εκλογή τους. Και μάλιστα είναι οι μόνοι από την αντιπολίτευση που έχουν βρεθεί στο δεύτερο γύρο, την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε. Με λίγα λόγια, ο Ν. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ βγαίνει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές πιο δυνατό, ακόμα και κανείς από τους 3 να μην εκλεγεί. Γνωρίζει, όμως, ότι το μεγάλο στοίχημα είναι οι ευρωεκλογές…

ΠΑΣΟΚειδήσεις τώραΔημοτικές εκλογέςαυτοδιοικητικές εκλογέςΝίκος Ανδρουλάκηςπεριφερειακές εκλογές