Πολιτική|17.10.2023 07:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ψηλά στην ατζέντα η έκκληση για σύμπραξη με ΠΑΣΟΚ και διάσταση απόψεων στο κόμμα

Βούλα Κεχαγιά

Ανοιχτή διατήρησε τη δημόσια συζήτηση για σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρά το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η όποια συνεννόηση δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο κορυφής.

Αναγιγνώσκοντας τα αποτελέσματα στους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας Θεσσαλίας η Κουμουνδούρου επέμεινε και χθες στην διαπίστωσή της πως θα πρέπει να υπάρξει συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων με τη διαφορά πως προχώρησε ακόμη μακρύτερα μιλώντας για συντονισμό τους που μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά δημιουργώντας μια τεράστια δυναμική.

Στην παρούσα φάση φαίνεται πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί να πιέσει τη Χαριλάου Τρικούπη να ανοίξει τα χαρτιά της κι ενδεχομένως να της καταλογίσει ασυνέπεια σε περίπτωση που οι όποιες προσπάθειες αποβούν άκαρπες.

Επισήμως, από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έχει διευκρινιστεί εάν το…άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ αφορά κάτι ευρύτερο και συνολικότερο, όμως παράγοντες του κόμματος σχολιάζουν ότι  “το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν το διακύβευμα της εποχής” .Στην Κουμουνδούρου δεν εισέπραξαν θετικά τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη που μίλησε για καθαρή νίκη του κόμματός του και της δημοκρατικής παράταξης σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου που όπως επισημαίνουν “έστω και καθυστερημένα έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση”. Μάλιστα σχολιάζουν πως οι δηλώσεις Ανδρουλάκη αποδείχτηκαν κατώτερες του αναμενόμενου δείχνοντας αλαζονεία.

“Η ευθύνη βαραίνει πλέον κυρίως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να μην πάμε από την μπλε στην πράσινη αλαζονεία” σχολίασε και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη. Πάντως, αν σε κάτι συμφωνούν τα δύο κόμματα είναι πως καταγράφηκε η πρώτη ήττα για τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη με την προσθήκη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως κλείνει ο κύκλος της ήττας για τον προοδευτικό κόσμο που βρίσκει την αυτοπεποίθησή του.

Διάσταση απόψεων

Οι απόψεις για τα θέματα της συνεργασίας διίστανται όμως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Ο Χρήστος Σπίρτζης εμφανίζεται να επιμένει ότι τα δύο κόμματα πρέπει να συνενωθούν και μάλιστα χθες πρότεινε και ενιαία κάθοδο στις ευρωεκλογές.

Για μία ακόμη φορά στον αντίποδα των απόψεων του πρώην υπουργού βρέθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος σχολίασε ότι είναι άλλο η συγκρότηση αριστερών και προοδευτικών συμμαχιών και άλλη η συγχώνευση και η μετάλλαξη της Αριστεράς σε έναν ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς για να συμπληρώσει πως “σε μία τέτοια προοπτική είμαι εντελώς αντίθετος”. Αντίθετη εμφανίστηκε και η βουλευτής Πέτη Πέρκα θυμίζοντας πως το κυβερνητικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ήταν μία στρατηγική αποτυχία.

Πάντως το θέμα δεν αποκλείεται να τεθεί προς συζήτηση στην επικείμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Πλέον πάντως η Κουμουνδούρου στρέφει το ενδιαφέρον της στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στην προσπάθεια γείωσής του με την κοινωνία. Χθες μάλιστα ο Στ. Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι η καθηγήτρια ρομποτικής Διάνα Βουτυράκου αναλαμβάνει συντονίστρια μικρών think tank  που θα λειτουργούν υπό την προεδρία του.

Για κάποιους άλλους βεβαίως εντός του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σηματοδοτεί το τέλος της “εκεχειρίας” που είχε συμφωνήσει η “Ομπρέλα” μετά τη συνάντηση του Ν. Φίλη με τον πρόεδρο του κόμματος και την έναρξη μιας εσωτερικής αναμέτρησης σε σχέση με το πού οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και με ποιους τρόπους.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα συμμετάσχει μέσω zoom στην Πολιτική Γραμματεία όμως το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται μόνο στο τί έχει να πει ή και να ζητήσει ο ίδιος αλλά κυρίως στο τί θα πουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Είναι γεγονός πως το δεκαήμερο που προηγήθηκε δεν δημιουργήθηκαν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για να μπορεί κανείς να υποστηρίζει ότι η “ενότητα” θα κερδίσει στην Κουμουνδούρου.

Η μειοψηφία συνέχισε την συντονισμένη αποχή της από τα κοινοβουλευτικά όργανα και η ηγεσία προειδοποίησε πως όποιος υπονομεύει θα βρεθεί εκτός ψηφοδελτίων.

Καλά κρατεί η εσωκομματική κρίση

Είναι η πρώτη φορά από συστάσεως του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που η εσωκομματική κρίση προσλαμβάνει τόσο μεγάλες διαστάσεις που ακόμη και φανατικοί υποστηρικτές της “ενότητας” αμφιβάλλουν για το κατά πόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να προχωρήσει και να διεκδικήσει σε βάθος χρόνου την εξουσία μπροστά σε τέτοια δεδομένα. Το συνέδριο ούτως ή άλλως είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο και ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να προτείνει νέο χρονοδιάγραμμα για να διασφαλιστεί ότι στο Συνέδριο θα συζητηθούν και τα αίτια της ήττας και οι πολιτικές θέσεις και το πώς θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πει στους συνομιλητές του για διεξαγωγή Συνεδρίου κάπου τους δύο πρώτους μήνες του 2024, ενώ προχθές από το Κερατσίνι είπε ότι δεν θα είναι ένα Συνέδριο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Σε σχέση με το στρατιωτικό του το Ethnos.gr έχει ήδη γράψει ότι δεν θα καταταγεί τελικώς το Νοέμβριο αλλά πιθανότατα μετά το Συνέδριο του κόμματος και οπωσδήποτε πριν από τις ευρωεκλογές. Ο Οκτώβριος ξεκίνησε με αναταράξεις οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου εκτός εάν εκδηλωθούν κινήσεις ή και πρωτοβουλίες από τη μία ή την άλλη πλευρά που είτε θα οδηγήσουν σε αποσυμπίεση της κατάστασης είτε θα προκαλέσουν την έκρηξη που άλλοι φοβούνται και άλλοι ενδεχομένως και να εύχονται.

ΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑαυτοδιοικητικές εκλογέςΠάνος ΣκουρλέτηςΧρήστος Σπίρτζηςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης