Πολιτική|17.10.2023 19:22

Πρώτα «μηνύματα» της κυβέρνησης στους αντιπολιτευόμενους νικητές των εκλογών - Τα μεγάλα έργα να μείνουν μακριά από την πολιτική

Μαρία Λιλιοπούλου

Την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιχειρεί να συνδέσει με το μέλλον των μεγάλων εν εξελίξει έργων αλλά και πιθανές καθυστερήσεις το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσπαθώντας να προλάβει πιθανές αντιδράσεις των νεοεκλεγέντων, οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα από τη νέα χρονιά.

Έτσι, χωρίς έως τώρα να έχει εκφραστεί μετεκλογικά κάποια επίσημη ένσταση από τους νέους δημάρχους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου ή από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται με αυτόν τον τρόπο να διατηρεί ζωντανή τη συζήτηση που είχε ανοίξει προεκλογικά και αφορούσε το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στέλνοντας παράλληλα ένα εύγλωττο μήνυμα στους νεοεκλεγέντες.

Τα μηνύματα Ταχιάου: Τι είπε για τη Γραμμή 4 του μετρό 

Την Τρίτη ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος κατά την ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους για τις πρώτες 100 ημέρες της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο, αναφέρθηκε στην ανάγκη συναινέσεων ώστε να προχωρήσουν τα έργα εντός των χρονοδιαγραμμάτων βάζοντας στην εξίσωση και τον παράγοντα των νέων προσώπων, οι οποίοι δεν ήταν αυτοί που είχαν στηριχθεί από την κυβέρνηση: «Για μένα το πιο ουσιαστικο είναι το γεγονός ότι από χθες ουσιαστικά υπάρει μια νέα πολιτική πραγματικότητα και δε θέλω να παρεξηγήσετε τους λόγους μου, εννοώ ότι υπάρχουν νέα πρόσωπα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οπως ξέρετε τα έργα για να γίνουν χρειάζονται συναινέσεις, για να προχωρήσουν στους χρόνους τους, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν και να τελειώσουν σωστά χρειάζονται διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Ένα από τα άμεσα μελήματα του υπουργείου είναι να υπάρξει αυτή η διαβούλευση με τους νέους τοπικούς άρχοντες», επεσήμανε.

Προσέθεσε μάλιστα ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την Αθήνα όπου υπάρχουν ανοιχτά έργα και κυρίως το έργο της Γραμμής 4 του μετρό «που έχει σημεία που πονάνε μέσα στο κέντρο της Αθήνας και για τα οποία πρέπει να υπάρχει διαβούλευση με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο χωρίς φυσικά να υπάρχει καμία καθυστέρηση», όπως είπε.

«Δεν έχω κανένα άγχος - Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο στην πολιτικοποίηση των έργων»

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν το υπουργείο έχει ήδη λάβει κάποια μηνύματα που του προκαλούν ανησυχία και πού μπορεί αυτή να εδράζεται, ο κ. Ταχιάος παρέπεμψε στο ...debate μεταξύ των δύο τότε υποψηφίων δημάρχων Αθηναίων και σε απάντηση του κ. Δούκα που αφορούσε τον σταθμό των Εξαρχείων: «Δεν έχω κανένα άγχος. Είδα την προηγούμενη εβδομάδα να γίνεται μια συζήτηση στην τηλεόραση και να μην υπάρχει απάντηση», ανέφερε με νόημα.

Συνέστησε μάλιστα τα έργα να κρατηθούν μακριά από την πολιτική: «Χρειάζεται να δώσουμε δυνάμεις και στο γεγονός ότι δεν πρέπει πλέον να χάσουμε το χρόνο μας σε πολιτικοποίηση έργων ή σε αντιπαραθέσεις οι οποίες, μέχρι σήμερα, έχουν αποδειχθεί ότι φέρουν πλείστα όσα προβλήματα και στο τέλος κοστίζουν και στον ελληνικό λαό, αλλά και φυσικά, δεν επιτρέπουν την άμεση απόδοση λύσεων».

Δεδομένου, πάντως, ότι η γραμμή 4 έχει ήδη επιβαρυνθεί με ένα έτος καθυστέρησης, ενώ εκκρεμούν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον σταθμό Εξαρχείων και το Πάρκο Ριζάρη, ο κ. Ταχιάος ρωτήθηκε και για το αν ενδεχόμενες μελλοντικές καθυστερήσεις θα συσχετιστούν με τις πρόσφατες εκλογές και τα αποτελέσματά τους: «Προφανώς στις προσφυγές αποδίδονται καθυστερήσεις. Οσο εκκρεμούν θέματα υπάρχει πρόβλημα κι αυτό μεταφέρεται στο χρόνο. Η ηγεσία του υπουργείου προφανώς προσδοκά ότι το θέμα θα λήξει με την απόφαση της δικαιοσύνης».

Αναφορές και στα έργα σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Θεσσαλία

Εκτός της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, αναφέρθηκε στο flyover στη Θεσσαλονίκη, τον ΒΟΑΚ στην Κρήτη, αλλά και στα έργα στην πληγείσα από τις καταστροφές Θεσσαλία.

Ως προς τη Θεσσαλονίκη είπε ότι εκεί εξελέγησαν πολλά νέα πρόσωπα, ενώ τόνισε ότι νέο δήμαρχο έχει και το Ηράκλειο προσθέτοντας ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές για τον ΒΟΑΚ και αυτό θα φέρει πάλι στη συζήτηση το ζήτημα των παρακάμψεων των πόλεων της Κρήτης.

Αναφορικά με τη Θεσσαλία, ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις μετά τις πρόσφατες πλημμύρες θα πρέπει να είναι άμεσες και απολύτως δραστικές. Σημείωσε ότι και εκεί υπάρχει η υποχρέωση για διαβούλευση με τον νέο Περιφερειάρχη χωρίς όμως να υποτιμάται το γεγονός πως κάποια πράγματα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα πριν την αναληψη καθηκοντων από τη νεα ηγεσία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι αναμένει από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλία τις προτάσεις τους ως προς τον νέο φορέα υδάτινων πόρων τη δημιουργία του οποίου είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, ενώ γενικά ως προς το ζήτημα της συνεργασίας με τους τοπικούς άρχοντες ανέφερε πως «είναι πρόδηλο ότι οφείλεις να συζητάς με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν τη σέβεσαι».

Την προσεχή εβδομάδα, πάντως, αναμένεται να συναντηθεί με τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής καθώς επίσης και με βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για τα ζητήματα αυτά.

ΘεσσαλίαΧρήστος Σταϊκούραςειδήσεις τώραΝίκος ΤαχιάοςΥπουργείο Υποδομών και ΜεταφορώνΘεσσαλονίκημετρόδήμος Αθηναίωνγραμμή 4έργα