Πολιτική|18.10.2023 06:25

ΣΥΡΙΖΑ: Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρά η πρώτη συνεδρίαση της ΠΓ με αρχηγό Κασσελάκη: Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και «λευκή απεργία» στο... μενού

Βούλα Κεχαγιά

Για τις 5.30 μμ (ώρα Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ της πρώτης από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος.

Η συνεδρίαση του οργάνου κρίνεται επιτακτική όχι μόνο γιατί την έχουν ζητήσει εδώ και μερικές εβδομάδες με επιστολή τους προς τους γραμματείς του κόμματος τα στελέχη της «Ομπρέλας» αλλά διότι πρέπει τάχιστα να επιλυθούν ή να δρομολογηθούν ζητήματα που εκκρεμούν σε σχέση με τη μετέπειτα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Αναμένεται κριτική διάθεση της μειοψηφίας για Κασσελάκη

Το γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση διαδικτυακά φαίνεται πάντως πως δεν θα αποτρέψει ούτε θα μετριάσει την κριτική διάθεση των στελεχών της λεγόμενης μειοψηφίας απέναντι στη νέα ηγεσία. Το τελευταίο «αγκάθι» που ξεπρόβαλε στο εσωκομματικό τοπίο συνδέεται με το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ζήτημα που ανακινήθηκε μετά τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και από την πλευρά της ηγεσίας με μηνύματα υπέρ της δύναμης που φέρνει η ένωση των προοδευτικών δυνάμεων. Ήδη προβεβλημένα στελέχη της «Ομπρέλας», όπως οι Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας και Πέτη Πέρκα έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους κυρίως με τα …ακραία σενάρια που προωθούνται, όπως αυτό της συνένωσης των δύο κομμάτων και της κοινής καθόδου τους στις ευρωεκλογές.

Οι εσωκομματικές αναταράξεις και η «λευκή απεργία»

Δεν είναι όμως το ζήτημα της σύμπλευσης των προοδευτικών δυνάμεων που ήρθε στην επιφάνεια μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έριξε προειδοποιητικές βολές προς τη μειοψηφία λέγοντας και μάλιστα σε δημόσια ανάρτησή του πως όποιος υπονομεύει θα βρεθεί εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Η κίνηση αυτή δεν ήρθε βεβαίως από το πουθενά. Ο πρόεδρος του κόμματος στην ίδια ανάρτηση αποκάλυψε ότι πρότεινε σε κορυφαία στελέχη/βουλευτές να αναλάβουν κρίσιμους τομείς στην κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά εισέπραξε αρνήσεις. Λίγο αργότερα αυτό επιβεβαιώθηκε με την ανακοίνωση των αναθέσεων στους τομείς του κόμματος από τους οποίους απουσιάζουν ο πυρήνας των υποστηρικτών του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές και ομοίως ο πυρήνας των συνεργατών της Έφης Αχτσιόγλου.

Θεωρείται βέβαιο λοιπόν ότι το ζήτημα της «λευκής απεργίας» θα τεθεί μετ’ επιτάσεως αν όχι από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη από στελέχη που αντιδρούν σε μία τέτοια τακτική αποστασιοποίησης. Όπως βέβαιο θεωρείται ότι θα υπάρξει απάντηση από όλους όσοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στους τομείς. Κύκλοι της Κουμουνδούρου σχολιάζουν πως ήδη στο κοινοβουλευτικό πεδίο οι τομείς έχουν αναλάβει δράση, συντονισμένα, με στόχο όχι μόνο τη στενή παρακολούθηση και αποδόμηση των κυβερνητικών πρακτικών, αλλά και για τη διαμόρφωση θετικών και προοδευτικών προτάσεων για κάθε τομέα πολιτικής με επίκεντρο τον άνθρωπο. Προσθέτουν ότι παράλληλα δρομολογείται η ενίσχυση της τεκμηρίωσης και της υποστήριξης σε τεχνοκρατικό επίπεδο μέσα από τα think tanks.

Συγχρόνως εκκρεμεί ασφαλώς και ο καθορισμός του χρόνου διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία το οποίο θεωρητικώς σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή τον Ιούλιο θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο. Κάτι τέτοιο θεωρείται πλέον εκτός πραγματικότητας-ούτως ή άλλως δεν επαρκεί ο χρόνος- και η μειοψηφία αναμένεται να αξιώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την διενέργεια του Συνεδρίου του κόμματος. Ο χρόνος ενδέχεται να καθοριστεί με βάση τους σχεδιασμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφορικά με τον χρόνο στράτευσής του.

ΕυρωεκλογέςΠΑΣΟΚειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςδακτύλιοςΣΥΡΙΖΑ