Πολιτική|18.10.2023 07:03

«Μήνυμα ελήφθη» λένε στην κυβέρνηση: Το μπαράζ νομοσχεδίων, τα... ξαναζέσταμενα σενάρια ανασχηματισμού και οι σκέψεις για τις ευρωεκλογές

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών διαβάζουν στο Μαξίμου με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα και στις κινήσεις που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα. Μετά τα χαμόγελα στην Πειραιώς από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ακολουθησε το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, που δεν ικανοποίησε τους «γαλάζιους».  Ωστόσο αυτό που υπογραμμίζεται από το κυβερνών κόμμα είναι πως στις πρόσφατες εθνικές εκλογές ήταν ξεκάθαρη η πολιτική υπέροχη της Ν.Δ. και οι πολίτες έδωσαν εντολή για να υλοποιηθουν τολμηρές αλλαγές.

Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο - πρόκειται για την δεύτερη συνεδρίαση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες- προκειμένου να συζητηθούν μια σειρά νομοσχεδίων που θα ψηφιστούν μέχρι το τέλος του έτους. Από το Μαξίμου επιδιώκουν μια φυγή προς τα εμπρός και εστιάζουν σε νομοσχέδια με θετικό πρόσημο που «κοιτάνε» κυρίως προς τα ευάλωτα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη. Είναι χαρακτηριστικό  πως σήμερα θα συζητηθούν μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνει μια σειρά από ευνοϊκές διατάξεις για τους ασφαλισμένους, ο σχεδιασμός του υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις στο δημόσιο αλλά και νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τους servicers και τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Το μήνυμα που θα στείλει ο πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει με ταχύτητα στην υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Οπως είναι φυσικό στη σημερινή συνεδρίαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στη Μέση Ανατολή, θα εστιάσει στις επόμενες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα και θα σημειώσει πως η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση (καθώς δεν μπορεί ακόμα να υπολογιστούν οι επιπτώσεις σε τομείς όπως το μεταναστευτικό και η οικονομία).

Γιατί συντηρούνται τα  σενάρια ανασχηματισμού

Το γεγονός πως η κυβέρνηση ξεκίνησε μετ/ εμποδίων την νέα τετραετία και αντιμετώπισε πληθώρα δύσκολων καταστάσεων (όπως οι φωτιές και οι πλημμύρες) είχε ως αποτέλεσμα να φουντώσουν πρόωρα σενάρια αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Το rotation στο υπουργικό συμβούλιο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο οδηγήθηκαν  στην έξοδο από το υπουργικό συμβούλιο ο Νότης Μηταράκης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μάλιστα αμέσως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες είχαν υπάρξει εισηγήσεις για ένα χειρουργικό ανασχηματισμό με στόχο να σταλεί μήνυμα επανεκκίνησης.  Ωστόσο οι σχετικές προτάσεις έμειναν στο συρτάρι, καθώς κρίθηκε πως έπρεπε να δοθεί παραπάνω χρόνος στο υπουργικό σχήμα για να «περπατήσει».

Πάντως μετά τις αυτοδιοικητικές αλλαγές η συζήτηση αναζωπυρώθηκε, καθώς υπάρχουν εκ νέου εισηγήσεις για στοχευμένες αλλαγές που θα στείλουν το μήνυμα ενός restart. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ σε κάθε περίπτωση δεν αναμένονται δραστικές αλλαγές, καθώς ο πρωθυπουργός και την προηγούμενη τετραετία έδειξε πως δεν είναι οπαδός των σαρωτικών ανασχηματισμών.

Επόμενη μάχη οι ευρωεκλογές

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στο κυβερνών κόμμα έχει ανοίξει η συζήτηση για τις ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο του 2024, καθώς εκεί θα δοθεί η επόμενη πολιτική μάχη. Στη Νέα Δημοκρατία είδαν στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών οι υποψήφιοι που είχαν το γαλάζιο σχήμα σε τέσσερις περιφέρειες να χάνουν από τους «αντάρτες» και αναγνωρίζουν πως το θέμα των προσώπων παίζει ρόλο την ώρα της κάλπης.

Επομένως έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο και τα μηνύματα που θα σηματοδοτήσουν οι όποιες επιλογές. Σε εξέλιξη είναι και η συζήτηση για το σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι ευρωεκλογές με τα σχέδια για επιστροφή στη λίστα να έχουν «καεί». Αυτό που εξετάζεται πάντως είναι να υπάρξει κατάτμηση σε έξι ή επτά περιφέρειες κάτι που θα δώσει την ευκαιρία σε πρόσωπα που μπορεί να έχουν ικανότητες αλλά δεν είναι ευρέως αναγνωρίσιμα να παρουσιάσουν ευκολότερα τις θέσεις τους. Σε κάθε περίπτωση οι οποίες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε σύντομο διάστημα, ενώ στόχος είναι να δοκιμαστούν και φρέσκα πρόσωπα.

Μέγαρο Μαξίμουανασχηματισμόςκυβέρνησηειδήσεις τώρααυτοδιοικητικές εκλογέςΥπουργικό Συμβούλιο