Πολιτική|18.10.2023 21:43

Μητσοτάκης: Πολλαπλά μηνύματα σε πολυεθνικές, Τουρκία και αντιπολίτευση - Τι διευκρίνισε για την ελληνική στάση στο Μεσανατολικό

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπάθησε να αφήσει πίσω του το άσχημο για τη ΝΔ αποτέλεσμα, προχωρώντας σε μια στροφή προς την καθημερινότητα. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το μήνυμα του στην εισήγησή του στο Υπουργικό συμβούλιο, πέραν φυσικά όσων είπε απευθυνόμενος προς τους Υπουργούς του. Ο Κυριάκος έκανε μεν ξεκάθαρο ότι δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει μέτρα στήριξης αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Παράλληλα έστειλε αυστηρό μήνυμα στις πολυεθνικές εταιρείες που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους χωρίς να υπάρχει αιτία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα «δεν είναι μπανανία».

«Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως το έκανε και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όταν ξέφυγαν οι τιμές του φυσικού αερίου, να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, τα ελληνικά νοικοκυριά, τις ελληνικές επιχειρήσεις», σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Οι μειώσεις του ΦΠΑ δεν δουλεύουν. Έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και τελικά οι όποιες μειώσεις, το έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχω μιλήσει με πολλούς ομολόγους μου, όσοι το έκαναν το μετάνιωσαν γιατί πολύ απλά δεν δούλεψε και επανέρχονται σε προηγούμενους συντελεστές ΦΠΑ».

Αναφερόμενος στις πολυεθνικές εταιρείες και σε φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται επεσήμανε: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα και από τη συχνότητά σας και στις πολυεθνικές, στις μεγάλες πολυεθνικές, ότι αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι καμία μπανανία στην οποία μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές, χωρίς να μας δικαιολογούν την αύξηση του κόστους, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Aν χρειαστεί να τα βάλουμε και με πολυεθνικούς κολοσσούς θα το κάνουμε, γιατί αυτοί ουσιαστικά πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε άλλες αγορές. Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο εννοώ».

Ερωτηθείς για τα γεγονότα στη Mέση Ανατολή και ειδικά μετά το χτύπημα σε νοσοκομείο της Γάζας δήλωσε προβληματισμένος και συμπλήρωσε: «Ενώνω τη φωνή μου με αυτούς που ζητούν τη διαλεύκανση του γεγονότος. Στη γειτονιά μας γίνονται δραματικά γεγονότα. Ξεκινώντας από την πρωτοφανούς αγριότητας δολοφονική επίθεση της Χαμάς εντός του Ισραήλ». Σημείωσε, δε, αναφορικά με τον υπαίτιο ότι «αυτή τη στιγμή με τόσο τεταμένα τα πνεύματα στην περιοχή του Ισραήλ, είναι εύκολο να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Παίζεται και ένα παιχνίδι προπαγάνδας». Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε η Ελλάδα διαχωρίζει τη Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό και ζητούμε ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε εμπόλεμη ζώνη. Κλείνοντας την τοποθέτησή του κάλεσε και τις δύο πλευρές να συγκρατηθούν και όπως είπε «η εκδίκηση δεν ταιριάζει σε οργανωμένα κράτη».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο αποτέλεσμα των εκλογών και βέβαια απάντησε στην πρωϊνή του αναφορά «ότι θα πρέπει να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό». Αφού αρχικά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός («εχουμε μια καινούργια κυβέρνηση και έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι όταν έκανα αυτές τις αλλαγές έπρεπε να δώσω λίγο χρόνο σε Υπουργούς να μάθουν τα νέα τους καθήκοντα»), επισήμανε με νόημα και είπε πως σίγουρα υπήρχαν κάποιες άστοχες δηλώσεις.

Έκανε, πάντως, και την αυτοκριτική του αναφορικά με τα πρόσωπα στα οποία έδωσε το χρίσμα, λέγοντας πως «Εάν γνωρίζαμε τότε όσα γνωρίζουμε τώρα, είναι πολύ πιθανόν να μην κάναμε αυτές τις επιλογές».

Τέλος, ευχήθηκε… καλή τύχη στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την προσπάθειά τους να συνεννοηθούν: «Να δουν εάν μπορούν να συνεννοηθούν. Καλή τύχη, θα πω εγώ. Δεν θα είναι απλή υπόθεση. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παλεύει να μην εξαερωθεί και ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να «συριζοποιηθεί». Εάν αυτό τελικά τους φέρει πιο κοντά δεν το ξέρω, αλλά ξέρετε μερικές φορές οι εγωισμοί και τα πρόσωπα παίζουν τον ρόλο τους».

ΦΠΑΚυριάκος Μητσοτάκηςενοίκιαμισθοίπολυεθνικές επιχειρήσειςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραμέτρα