Πολιτική|19.10.2023 11:25

Κακοκαιρία Daniel: Νέα οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες νομοθετεί η κυβέρνηση

Αλέξανδρος Διαμάντης

Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές νομοθετεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, που κατατέθηκε στη Βουλή θα χορηγηθεί επίδομα ύψους 220 ευρώ ανά μονογονεϊκή, με το ποσό να αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε μέλος. «Το μηνιαίο ύψος των αγορών, του οποίου χορηγείται ενίσχυση είκοσι τοις εκατό (20%), ανέρχεται διακόσια είκοσι (220) ευρώ, για μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά εκατό (100) ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, με ανώτατο όριο αγορών των χιλίων (1.000) ευρώ. Το ανωτέρω όριο αγορών ισχύει για δικαιούχους περισσότερα από έξι (6) εξαρτώμενα τέκνα», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά. Στόχος τη κυβέρνησης είναι η κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους αγοράς, ιδίως ειδών διατροφής, περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ενώ θα δοθεί για τους Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2023.

Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση η οικονομική ενίσχυση του παρόντος πιστώνεται υπέρ του δικαιούχου από την «Κοινωνία Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.» (ΚτΠ Μ.Α.Ε.), χωρίς νέα αίτηση από τους δικαιούχους ενώ πιστώνεται με τον ίδιο τρόπο που έχει επιλέξει ο δικαιούχος κατά την αίτηση οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου 46 του ν. 5045/2023. Δηλαδή, εάν δικαιούχος έχει επιλέξει πίστωση της ενίσχυσης μέσω της ψηφιακή χρεωστικής κάρτας, η ενίσχυση πιστώνεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορά αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα, λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται λιανικό εμπόριο τροφίμων. Εάν δικαιούχος έχει επιλέξει πίστωση τραπεζικό λογαριασμό, τα χρήματα που καταβάλλονται ανέρχονται ογδόντα τοις εκατό (80%), του αρχικά προσδιοριζόμενου ποσού ενίσχυσης.

ειδήσεις τώραοικονομική ενίσχυσηπληγέντεςκακοκαιρία Daniel