Πολιτική|20.10.2023 06:55

ΠΑΣΟΚ: Έρχεται η πρόταση για προανακριτική για τις πλημμύρες – Η «πίεση» στον ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τα… ηνία της αντιπολίτευσης θέλει να πάρει το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ενδεικτικό είναι ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί, βάσει του πορίσματος του Ευρωπαίου εισαγγελέα, αίτημα σύστασης Προανακριτικής επιτροπής, « για το έγκλημα, την τραγωδία των Τεμπών».

«Εμείς θέλουμε να γίνει εξεταστική επιτροπή όχι γιατί θέλουμε να επιδείξουμε ρεβανσισμό, αλλά γιατί πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Τι έγινε στη Θεσσαλία μετά τον Ιανό; Που πήγαν τα χρήματα για τα αντιπλημμυρικά; Έγιναν αυτά που έπρεπε; Όσα έγιναν, γιατί δεν άντεξαν; Γέφυρα που εγκαινιάστηκε πριν δύο χρόνια, κατέρρευσε πριν μερικές μέρες. Εμείς ζητάμε εξεταστική επιτροπή γιατί πρέπει να δούμε ποιος φταίει. Αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, δεν αλλάζει κάτι», είχε τονίσει πριν από λίγο διάστημα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πού ποντάρει ο Ανδρουλάκης

Ουσιαστικά με την πρωτοβουλία αυτή η Χαριλάου Τρικούπη πετάει το μπαλάκι κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απαιτούνται σίγουρα και οι ψήφοι του κόμματος Κασσελάκη για να συσταθεί έστω και από την μειοψηφία. Θυμίζουμε ότι το Σύνταγμα δίνει δυνατότητα στη μειοψηφία να συστήνει δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση (τουλάχιστον δέκα βουλευτών) υπερψηφιστεί από τα 2/5 του συνόλου των βουλευτών (120) ανεξαρτήτως πλειοψηφίας.  

Στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι άλλος από το να εμφανιστεί ως ο κύριος εκφραστής της αντιπολίτευσης εντός της Βουλής απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.  «Θα ήθελα πραγματικά να δω τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Open ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ποντάρει και στην απουσία του Στέφανου Κασσελάκη από την Βουλή.  

Η πρόταση, αυτή μάλιστα έρχεται ως συνέχεια της δήλωσής του για συνεργασία με την Αριστερά, όχι σε επίπεδο κορυφής,  φράση που δημιούργησε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι το επόμενο διάστημα θα ληφθούν αρκετές πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, μετά και τη θυελλώδη συνεδρίαση της τελευταίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. «Η αντιπολίτευση που ασκεί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι παραγωγική, δημιουργική, θετική, πολύ αυστηρή, αλλά πάντοτε δίκαιη και τεκμηριωμένη. Το γεγονός ότι υπάρχει πλέον μία ισχυρή, αξιόπιστη, εναλλακτική αντιπρόταση κατανοούμε πως δυσκολεύει τη ζωή του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής του», λένε χαρακτηριστικά από το ΠΑΣΟΚ.  

ΒουλήΣτέφανος ΚασσελάκηςπροανακριτικήΠΑΣΟΚειδήσεις τώραπλημμύρεςΣΥΡΙΖΑ