Πολιτική|21.10.2023 08:08

Μπαράζ επαφών στη «γειτονιά»: Στο Κάιρο ο Μητσοτάκης - Τι θα πει για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και μια σειρά διπλωματικών κινήσεων ξεδιπλώνονται  από την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός πρόκειται να συμμετάσχει σήμερα στη «Σύνοδο Κορυφής του Καϊρου για την Ειρήνη» που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Αιγύπτου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες του αραβικού κόσμου, ευρωπαίοι ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών. Μάλιστα να  σημειωθεί πως στη Διάσκεψη αναμένεται να είναι και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Να σημειωθεί πως την τελευταία εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας. Και το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί το διπλωματικό σπριντ στην ευρύτερη περιοχή. 

Όπως σημείωσε σε πρόσφατη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός η  Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει διεκδικήσει και κερδίσει τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Ειδικότερα υπογράμμισε πως «είμαστε συνομιλητές όλων των κυβερνήσεων, τιμούμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες, από την άλλη είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές και προφανώς είμαστε η πρώτη χώρα η οποία επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης, διότι, προφανώς, αυτή θα έχει πρωτίστως επιπτώσεις στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου». 

Αυτό που έχει τονιστεί από την κυβέρνηση είναι πως η  Ελλάδα καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Σύμφωνα  με πληροφορίες σήμερα ο πρωθυπουργός  θα αναφερθεί εκ νέου στην ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και διάνοιξης διαδρόμου για την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για την αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης. 

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στην ανάγκη για αποκλιμάκωση. Και θα επαναλάβει την ανησυχία και τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή, κάτι που είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί. 

Επίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για τις συνέπειες που θα είχε μια ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση τόσο για χώρες της περιοχής (όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος και η Ιορδανία) όσο και συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Αυτό που τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

Σχέδιο 5 σημείων έχει καταθέσει η Αθήνα

Ένα σχέδιο 5 σημείων έχει καταθέσει η Αθήνα. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει: Την καταδίκη σε κάθε μορφή τρομοκρατίας. Την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. Την προστασία όλων των αμάχων. Την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους είναι ευάλωτοι. Τη  διάνοιξη ανθρωπιστικών οδών. 

«Όλοι θα συμφωνήσουμε πως τα "5" σημεία που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση συνιστούν αδιαπραγμάτευτες αρχές επί των οποίων θα πρέπει να οικοδομηθεί η ειρήνη και η κατάπαυση των πυρών» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας χθες στη Βουλή 

Παράλληλα το επόμενο διάστημα η Αθήνα αναμένει να δει πως θα πορευθεί η Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ υπενθυμίζεται  πως σε εξέλιξη είναι ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Μπροστά μπαίνει μια  θετική  ατζέντα ενώ να σημειωθεί πως με βάση τον οδικό χάρτη που έχει χαραχθεί, θα φιλοξενηθεί το Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.

ΙσραήλΠαλαιστίνηΛωρίδα της ΓάζαςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΓάζαειδήσεις τώραΠόλεμος στο Ισραήλ