Πολιτική|21.10.2023 10:37

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαγραφή Τζουμάκα φέρνει τη διάσπαση πιο κοντά

Βούλα Κεχαγιά

Το δεύτερο προειδοποιητικό μήνυμα προς όλους όσοι, όπως λέει «δεν στηρίζουν την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» πως θα μείνουν εκτός ψηφοδελτίων στέλνει ο Στέφανος Κασσελάκης λίγες ώρες μετά την απόφασή του να παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας τον συνυποψήφιό του για την προεδρία Στέφανο Τζουμάκα

Στο μεταξύ η παραπομπή του στελέχους σε πειθαρχικό έλεγχο με προφανές θέμα τη διαγραφή του έχει προκαλέσει νέο ρήγμα στην Κουμουνδούρου με προβεβλημένα στελέχη της μειοψηφίας να μιλούν για αντικαταστατικές και απαράδεκτες ενέργειες της ηγεσίας και αιχμές πως επιχειρεί να διαγράψει όσους διαφωνούν.

Αυτή τη φορά με συνέντευξή στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης ο Στέφανος Κασσελάκης απαντά σε όσους τον αμφισβητούν και τον απομειώνουν λέγοντας χαρακτηριστικά: “Όσοι δεν στηρίζουν την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στα εκλογικά ψηφοδέλτια του κόμματος. Είμαι ξεκάθαρος σ’ αυτά τα οποίο λέω”. Μάλιστα προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη σύγχρονη Αριστερά η οποία βάση της ομόφωνης διακήρυξης του κόμματος καλύπτει και το δημοκρατικό κέντρο, “άρα τηρώ πλήρως τη διακήρυξη του κόμματος”, κάτι που ερμηνεύεται ως απάντηση σε όσους του καταλογίζουν πως εκφράζει απόψες εκτός γραμμής.

Σημειωτέον πως η πρώτη προειδοποίηση προς όσους υπονομεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ και το μέλλον του είχε εκδηλωθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη πριν από τις ανακοινώσεις για τις αναθέσεις των τομέων της κοινοβουλευτικής ομάδας, όταν εισέπραξε τουλάχιστον 10 “όχι” από βουλευτές της μειοψηφίας.

Τώρα πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται εν μέσω πυρών από την μειοψηφία του κόμματος για την απόφασή του να στείλει στο πειθαρχικό όργανο τον Στέφανο Τζουμάκα. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του παραπεμφθέντα με βάση τις οποίες ο νέος πρόεδρος έφερε την ολιγαρχία και τη διαπλοκή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώσεις τις οποίες ο ίδιος ο κ. Τζουμάκας χαρακτήρισε πολιτικές “πρόκειται ξεκάθαρα για διοικητικά μέτρα ενάντια σε διαφορετικές πολιτικές απόψεις” κάνοντας επίσης λόγο για δημοκρατική εκτροπή.

Η κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να βαθαίνει μέρα με την ημέρα και δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη που διαβλέπουν τον κίνδυνο της διάσπασης του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως όταν ρωτήθηκε στον Εθνικό Κήρυκα εάν ανησυχεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίστηκε αρνητικός και απάντησε κατηγορηματικά “όχι”.

Η νέα ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη να ανακόψει τις κινήσεις όσων την αμφισβητούν ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα αναγκαστεί να στέλνει με το ερώτημα της διαγραφής στην Επιτροπή Δεοντολογίας στελέχη που τον καταγγέλλουν δημοσίως για αντιδημοκρατικές συμπεριφορές ή όπως στην περίπτωση Τζουμάκα τον ταυτίζουν με τη διαπλοκή. Το μήνυμα της Κουμουνδούρου μετά τις χθεσινές εκδηλώσεις αποδοκιμασίας στελεχών της μειοψηφίας για την παραπομπή Τζουμάκα έρχεται μέσω του ερωτήματος: Εάν οποιοδήποτε στέλεχος του κόμματος συμμερίζεται τη συγκεκριμένη αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα, (διαπλοκή, ολιγαρχία) τίθεται το ερώτημα γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. 

Το θέμα της αποχώρησης όσων επί της ουσίας δεν αποδέχονται την ίδια την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη προβάλλει συνεχώς ως μία μεγάλη πιθανότητα. Μάλιστα ο Πάνος Σκουρλέτης ένας από τους πιο αυστηρούς επικριτές του νέου προέδρου μιλώντας το βράδυ στο Attica  για τις τελευταίες εξελίξεις είπε πως οι πιθανότητες για την ενότητα μειώνονται και περιορίζονται όταν ο Στ. Κασσελάκης επιμένει για Συνέδριο το Φεβρουάριο. Όταν ρωτήθηκε εάν η Ομπρέλα αμφισβητεί την προεδρία Κασσελάκη απάντησε ότι αμφισβητούμε τις πολιτικές και τις επιλογές του.

ΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΣτέφανος Τζουμάκαςειδήσεις τώρα