Πολιτική|23.10.2023 07:08

Ανησυχία στην κυβέρνηση για τις επιπτώσεις της αναφλεξης στη Μέση Ανατολή: Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη και διπλωματικό σπριντ

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με έντονη ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και μια σειρά κινήσεων γίνονται στη διπλωματική σκακιέρα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ένα μπαράζ επαφών. Ταυτόχρονα επιχειρείται να υπολογιστεί ο αντίκτυπος που θα υπάρξει σε τομείς όπως η οικονομία και το  μεταναστευτικό, ωστόσο πρόκειται για ασκήσεις επί χάρτου καθώς πολλά θα κριθούν και από την διάρκεια της κρίσης.

Διπλωματικό σπριντ

Ένα διπλωματικό σπριντ είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή και το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο «Σύνοδος  Κορυφής για την Ειρήνη», στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός. Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης - στο περιθώριο της Συνόδου - συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα II και συζήτησαν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται πως  το τελευταίο δεκαήμερο ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας. Και αυτό που τονίζεται από την Αθήνα είναι πως σχετικές κινήσεις θα υπάρξουν και το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί εδώ πως σε ανοιχτή γραμμή είναι Ελλάδα και Ισραήλ για το θέμα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη, επίσκεψη που επρόκειτο να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα αλλά είχε αναβληθεί για λόγους ασφαλείας. Χθες υπήρχαν πληροφορίες πως η επίσκεψη θα γίνει άμεσα -ενδεχομένως και σήμερα- αλλά από την ελληνική πλευρά δεν υπήρχε κάποια ανακοίνωση για το πότε τελικά  θα γίνει τον ταξίδι. Να σημειωθεί εδώ πως αυτή την εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθούν το Ισραήλ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Δεδομένο είναι πως τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή με μεγάλο ζητούμενο σε αυτή τη συγκυρία να είναι η αποφυγή διάχυσης της κρίσης. Μέσα σε ένα ρευστό σκηνικό αυξημένη ετοιμότητα επικρατεί στην Ελλάδα και επιχειρησιακά έχει γίνει επεξεργασία όλων των σεναρίων  τόσο σε επίπεδο εσωτερικής ασφάλειας όσο και για την περίπτωση ύπαρξης νέων μεταναστευτικών ρευμάτων.

Τα μηνύματα από το πεδίο της οικονομίας

Τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς στόχος είναι να υπολογιστεί σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η οικονομία από την κρίση στη Μέση Ανατολή. Βέβαια πρόκειται για μία περίπλοκη εξίσωση με πολλούς «αγνώστους X», αφού δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις σε βάθος χρόνου για το πως θα επηρεαστούν οι τιμές του πετρελαίου.

Στο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για τα θετικά μηνύματα που υπάρχουν στο πεδίο της οικονομίας, όπως για παράδειγμα  από την αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα που ήρθε την Παρασκευή το βράδυ. Παράλληλα βέβαια χαράσσονται εναλλακτικά σενάρια για την επόμενη ημέρα και στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι δημοσιονομικές «εφεδρείες» εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος

Ένα θέμα επίσης που απασχολεί την ελληνική πλευρά είναι πως θα πορευτεί το επόμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη γεωπολιτική σκακιέρα. Πάντως την προηγούμενη εβδομάδα οι συζητήσεις που φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα - για τη θετική ατζέντα και τον πολιτικό διάλογο - έγιναν σε καλό κλίμα αν και τα βαριά θέματα παίρνουν …μετάθεση για αργότερα.

Στόχος είναι να βρεθούν σημεία επαφής σε μια σειρά θεμάτων που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δυο χώρες, όπως η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ενέργεια, η γεωργία, το περιβάλλον και ο αθλητισμός. Όσον αφορά στον πολιτικό διάλογο συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός στα θέματα  της παράτυπης μετανάστευσης (υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή) και της κλιματικής κρίσης (με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης και στην πολιτική προστασία). Το επόμενο «ραντεβού» έχει δοθεί το Νοέμβριο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

ΧαμάςΜέση ΑνατολήΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠόλεμος στο Ισραήλειδήσεις τώραΙσραήλ