Πολιτική|23.10.2023 20:50

Η «βόμβα» της διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει απασφαλισμένη: Τα μόνα ερωτήματα και οι κατηγορίες για «σχέδιο νέου κόμματος»

Newsroom

Η «βόμβα» της διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει απασφαλισμένη. Ο Στέλιος Κούλογλου ανεξαρτητοποιείται με αποστολή «κατηγορώ» στον Στέφανο Κασσελάκη ενώ ο Νίκος Φίλης «πετάει το γάντι» στον νέο πρόεδρο προαναγγέλλοντας αμφισβήτησή του στην Κεντρική Επιτροπή. Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, λέει πως «αν η άποψή τους είναι επί συγκεκριμένων προτάσεων, θα καταλάβουν ότι συμφωνούμε».

Τα μόνα ερωτήματα

Με βάση τα όσα κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως δεν υπάρχει πια αμφιβολία για το αν θα υποχωρήσει ομάδα στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή για το OPEN. Το μόνο που μένει να απαντηθεί είναι ο χρόνος των αποχωρήσεων και το τι μορφή θα λάβει η διάσπαση που αναμένεται.

Πλέον οι επιθέσεις είναι τόσο αιχμηρές, που η πλευρά της πλειοψηφίας -δηλαδή τα στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη- κατηγορούν την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι δεν αμφισβητεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη διαδικασία εκλογής προέδρου. Επίσης, τους κατηγορούν ότι συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες του κόμματος και πως έχουν έτοιμο σχέδιο για τη δημιουργία νέου κόμματος.

Όπως συμπληρώνουν, η κορύφωση των επιθέσεων κατά του Στέφανου Κασσελάκη «υπακούει» σε αυτόν τον προγραμματισμό.

Μάλιστα, πολλοί από την προεδρική πλευρά παραπέμπουν στη σημερινή αναφορά του Δημήτρη Βίτσα για να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία άλλου κόμματος.

Κούλογλου: «Αμφισβητούσε τον Τσίπρα» - «Δεν παραδίδω την έδρα μου»

Με μία επιστολή γεμάτη «πυρά» προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, ο ευρωβουλευτής κατηγόρησε τη νέα ηγεσία για «έλλειψη σοβαρότητας» και παράλληλα έκανε γνωστό ότι αποχωρεί από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Κούλογλου σημείωσε ότι «αυτό στο οποίο έχει εξελιχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι σαν σίριαλ του Netflix» και πρόσθεσε ότι «ο Μητσοτάκης εμφανίζεται τα βράδια και κάνει πολιτική μόνος του, ανενόχλητος. Και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει στα πρωινάδικα».

Η Κουμουνδούρου, ζητεί από τον Κούλογλου να παραδώσει την έδρα του ενώ τον κατηγόρησε για τη στάση του υποστηρίζοντας πως ο πρώην ευρωβουλευτής του κόμματος «έχει παρελθόν δημόσιων αμφισβητήσεων σε κρίσιμες στιγμές, που άλλαζαν την πολιτική συζήτηση που άλλαζαν την πολιτική ατζέντα σε βάρος του κόμματος», ενώ υπενθυμίζουν πως είχε αμφισβητήσει και την πρόταση να είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, σε ενδεχόμενη προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας».

Από την πλευρά του ο Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξή του «στο Κόκκινο» σημείωσε πως δεν παραδίδει την έδρα στην Ευρωβουλή, τόνισε πως δεν είναι σε συζητήσεις με άλλο κόμμα, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατέβει εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές, εάν υπάρξει παράταξη που να τον εκφράζει»

Ανοιχτό μέτωπο Φίλη - Πολάκη

Η ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Νίκο Φϊλη και τον Παύλο Πολάκη είναι ένα  δεύτερο γεγονός που έχει ανεβάσει τους τόνους στα ύψη εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Παιδείας κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι εκφράζει θέσεις που δεν μπορούν να συνάδουν με πρόεδρο αριστερού κόμματος. «Σε ό,τι με αφορά θα θέσω θέμα ηγεσίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στις απόψεις που έχει γράψει ο κ. Κασσελάκης στον Εθνικό Κήρυκα σημείωσε ότι συνιστούν «ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού».

Η απάντηση στον Νίκο Φίλη ήρθε διά στόματος Παύλου Πολάκη. Ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη κάλεσε τον Νίκο Φίλη να «σταματήσει να δηλητηριάζει τον ΣΥΡΙΖΑ», κατηγορώντας τον για αγκύλωση. « Ή αποδέξου το αποτέλεσμα των εκλογών ή άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάτησή του στο Facebook ο κ. Πολάκης.

 

Κασσελάκης: Όσοι διαφωνούν δεν συμπαθούν το βιωματικό μου προφίλ - Ας ξεκομπλαριστούν

Ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε νέες «βολές» προς ορισμένους εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στον Αnt1 απευθύνθηκε προς τους διαφωνούντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τους να «ξεκομπλαριστούν» ενώ σχολίασε πως το βιωματικό του προφίλ είναι η πραγματική τους διαφωνία και όχι οι πολιτικές του θέσεις.

«Όποιος θέλει να συνεργαστεί στο κομμάτι ξεκάθαρων πολιτικών προτάσεων θα δει ότι είμαι σύμμαχος του. Όποιος δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μου, επειδή είμαι απόδημος, επειδή είμαι διαφορετικός ή δεν μεγάλωσα με θεωρητικά βιβλία στο μαξιλάρι του αλλά δούλεψα στον ιδιωτικό τομέα και έτσι έφτιαξα τις απόψεις μου για το που θέλω να είμαι 35 χρονών, δεν πειράζει παιδιά. Εγώ είμαι εδώ για τον κόσμο, αυτός με εξέλεξε σ’αυτόν λογοδοτώ. Και σε όποιον αρέσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΣΥΡΙΖΑΔημήτρης ΒίτσαςΣτέλιος Κούλογλουειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςΝίκος Φίλης