Πολιτική|24.10.2023 05:45

«Ψήνονται» νέα μέτρα στήριξης: Η κυβέρνηση ανησυχεί για ακρίβεια και εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και χαράσσει οικονομικό plan b

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Τη «φαρέτρα» των μέτρων στήριξης θέλει να ενισχύσει η κυβέρνηση με έμφαση στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονται σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους. Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή την πορεία των τιμών και ανησυχούν για το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά με αποτέλεσμα την περαιτέρω πίεση στα εισοδήματα των πολιτών. 

Στάση αναμονής τηρείται και για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η κρίση στη Μέση Ανατολή και στόχος είναι να διατηρηθούν δημοσιονομικές εφεδρείες για να αξιοποιηθούν εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν  από την πορεία των τιμών του πετρελαίου, ενώ δεν αποτελεί μυστικό πως σε περίπτωση που η κρίση παραταθεί για μεγάλο διάστημα θα είναι και εντονότερη η νευρικότητα των αγορών. 

Πάντως από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνεται πως η ελληνική οικονομία είναι «οχυρωμένη» και υπάρχουν τα περιθώρια για πρόσθετες κινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία δείχνουν πως από την υπεραπόδοση των εσόδων θα προκύψει ένα εξτρά ποσό τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε νέα μέτρα στήριξης. 

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα είναι πάντως στοχευμένες - και όχι οριζόντιες - και θα εστιάζουν στα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τις τιμές στα τρόφιμα και σε βασικά αγαθά. Για παράδειγμα στο τραπέζι είναι είτε μια νέα επιταγή ακρίβειας είτε μια παράταση του Market Pass μέχρι το τέλος του έτους (υπενθυμίζεται πως το τελευταίο δίμηνο το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει μόνο για τις πληγείσες από τις φυσικές καταστροφές περιοχές). 

Παράλληλα συγκεκριμένες κινήσεις θα γίνουν και στο ενεργειακό πεδίο και μέχρι το τέλος του  μήνα αναμένονται ανακοινώσεις για παράταση της στήριξης (σε συνέχεια των παρεμβάσεων που έχουν γίνει). Επίσης πληροφορίες αναφέρουν πως από το 2024 στόχος είναι να λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης και όσοι χρησιμοποιούν ρεύμα για να ζεστάνουν τις κατοικίες τους (με τα κριτήρια να είναι ανάλογα με αυτά που προβλέπονται τώρα για το επίδομα θέρμανσης σε όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο).

Στο φορολογικό πεδίο η κυβέρνηση δεν εξετάζει μια γενικευμένη μείωση του ΦΠΑ, καθώς εκτιμά πως το μέτρο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα σε άλλα κράτη που εφαρμόστηκε. Ωστόσο εξετάζεται να υπάρξει παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ το 2024 σε τομείς όπως οι μεταφορές (εισιτήρια), ο πολιτισμός και η εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά κ.α.)

Επίσης από το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν σε μια σειρά μόνιμων μέτρων στήριξης που θα μπουν σε εφαρμογή το 2024, όπως το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, η αύξηση του κατώτατου μισθού και  το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση των συντάξεων  κατά 3.1% (σημείωση : μία εφάπαξ ενίσχυση θα δοθεί στο τέλος του έτους σε όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ).

Ικανοποίηση για τα μηνύματα των αγορών 

Χαμόγελα ικανοποίησης σκόρπισε στην κυβέρνηση η είδηση για την αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή το βράδυ. Αυτό που τονίζεται είναι  πως η S&P είναι ο τέταρτος κατά σειρά οίκος αξιολόγησης - και ο δεύτερος αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - που αποδίδει τους τελευταίους μήνες επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια. 

Παράλληλα υπογραμμίζεται πως η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το δημόσιο και δανεισμό με μικρότερα επιτόκια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Με την κυβέρνηση να εστιάζει ιδιαίτερα στο θέμα της προσέλκυσης νέων επενδύσεων αλλά και στη δημιουργία καλύτερα αμειβομένων θέσεων εργασίας (άλλωστε η αύξηση των μισθών αποτελεί το βασικό στοίχημα της νέας τετραετίας)

Οι κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Πολλά βέβαια θα κριθούν για την επόμενη ημέρα και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτή την εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει  μια πρώτη εικόνα για το κλίμα που επικρατεί. Την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες θα γίνει συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας  που βρίσκεται υπό διαμόρφωση.  Με την ελληνική πλευρά  να τονίζει την ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και οικονομικής ανάπτυξης και να επισημαίνει  παράλληλα πως πρέπει να υπάρξει ειδική μεταχείριση για τις αμυντικές δαπάνες.

Να σημειωθεί ακόμα πως στην Αθήνα φτάνει σύσσωμο το Γενικό Συμβούλιο των 19 κεντρικών τραπεζιτών των χωρών – μελών του Ευρωσυστήματος και το 6μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με επικεφαλής την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνεδρίαση καθώς αναλυτές εκτιμούν πως  θα διατηρηθούν σταθερά τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις από τον Ιούλιο του 2022.

ανατιμήσειςΜέγαρο Μαξίμουειδήσεις τώραακρίβεια