Πολιτική|24.10.2023 11:35

Σύγκρουση δύο κόσμων στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκτραχύνεται η εσωκομματική αντιπαράθεση – Οριστικοποιείται η ρήξη

Newsroom

Θρυαλλίδα ραγδαίων εσωκομματικών εξελίξεων εκτιμάται πως θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ, για παραπομπή του Νίκου Φίλη, του Πάνου Σκουρλέτη και του Δημήτρη Βίτσα στο πειθαρχικό όργανο με το ερώτημα της διαγραφής. Μια μεταμεσονύχτια ανακοίνωση που όξυνε έτι περαιτέρω την αντιπαράθεση, κι ενώ η Ομπρέλα, ετοιμάζεται να επισημοποιήσει την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια σύγκρουση δύο κόσμων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με την απόσταση μεταξύ των υποστηρικτών του νεοεκλεγέντος προέδρου και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης πλέον να μοιάζει αγεφύρωτη και την διάσπαση να βρίσκεται όλο και πιο κοντά.

Η ανάρτηση Κασσελάκη που άνοιξε τον «ασκό του αιόλου»

Με μία νέα ανάρτησή του ο πρόεδρος του κόμματος και χρησιμοποιώντας την ίδια φρασεολογία με την περίπτωση του Στέφανου Τζουμάκα «επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός κόμματος» ανακοίνωσε τη διαγραφή ή πρόθεση διαγραφής των κορυφαίων στελεχών με αιχμή τα όσα ανέφεραν σε τηλεοπτικές εμφανίσεις τους.

Στη σχετική του ανακοίνωση αναφέρει: «Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δε γίνεται πλέον ανεκτή.Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο από όλους.Αντ’ αυτού, κάποιοι μάς «πνίγουν» με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση - αλλά εμφανίζονται ως «Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ» κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους.

Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Λυπάμαι ιδιαίτερα για τον κ. Βίτσα, με τον οποίο είχα καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση και τον οποίο εκτιμώ»

Προσθέτει επίσης ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ», κάνοντας λόγο για εσωκομματικούς τηλεοπτικούς χορηγούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Φίλης στο OPEN: Ο Κασσελάκης είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Κασσελάκη, ξεκίνησαν και οι αντιδράσεις: Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας και Πάνος Σκουρλέτης απάντησαν με ιδιαιτέρως σκληρές τοποθετήσεις. Και από σήμερα το πρωί, η αντιπαράθεση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο.

Μιλώντας στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος, στην τηλεόραση του OPEN, ο Νίκος Φίλης, άσκησε σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και τον Παύλο Πολάκη. σημείωσε πως «αυτά που υποστηρίζει ο κ. Κασσελάκης δεν είναι Αριστερά, αλλά Μητσοτάκης», ενώ σημείωσε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε εντολή διάλυσης του κόμματος. Κατήγγειλε δε πως «ο κ. Κασσελάκης είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες».

Αιχμές άφησε όμως ο κ. Φίλης και για τους συμβούλους του κ. Κασσελάκη. «Ο κ. Κασσελάκης είναι μέλος δύο μηνών στον ΣΥΡΙΖΑ, ζούσε στο εξωτερικό, οι σύμβουλοι είναι το πρόβλημα, αυτοί που του δίνουν τέτοιες ερμηνείες», ενώ αναφέρθηκε και ειδικά στον Παύλο Πολάκη σχολιάζοντας αυτό που έγραψε μετά την διαγραφή του χθες, στο Facebook. «Στερείται παιδείας ο άνθρωπος αυτός που είπε δείχνει και μια δύναμη. Δεν λύνονται οι πολιτικές διαφωνίες σε ένα κόμμα με διαγραφές και προγραφές».

«Ο κ. Κασσελάκης ψηφίστηκε από 60.000 ανθρώπους. Και είναι τυπικά πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και λέω τυπικά γιατί διαγράφει στελέχη που διαφωνούν, ενώ σε δυο μήνες έχουμε συνέδριο», συνέχισε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε: «Μετακομίζει τον ΣΥΡΙΖΑ προς κατευθύνσεις κεντροδεξιές. Πάει να γίνει ένα μικρό κόμμα χωρίς κύρος αυτό πάει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μια σκιά του κόμματος που κυβέρνησε. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 17% έπεσε στο 12% μαζί με το ΠΑΣΟΚ και από κάτω είναι το ΚΚΕ. Ενώ ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα δεν εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ. Και για αυτό δεν φταίει ο Φίλης και ο Βίτσας ούτε και ο Κασσελάκης μόνο».

Για τον Στέφανο Κασσελάκη είπε ότι όσα λέει σήμερα κάποιος του τα έχει πει. «Τον αντιμετωπίζω σαν ένα πρόσωπο μαζί με το επιτελείο του αλλά όχι με εντολή να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι με εντολή να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα μικρό κόμμα. Στο κόμμα μας δεν διαγράφουμε τις διαφορετικές απόψεις. Για αυτό είχαμε ένα Συνέδριο μπροστά μας και το οποίο τώρα θα γίνει χωρίς όσους είχαν διαφορετική άποψη. Υπάρχει αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ».

Σκουρλέτης: Κατάντια που πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης 

«Με αυτά που γίνονται έχουμε εξασφαλίσει ένα μεγάλο κομμάτι στις θεατρικές επιθεωρήσεις της σεζόν. Φοβάμαι την απαξίωση και την γελοιοποίηση του χώρου. Ένας αρρωστημένος εκτός τόπου αρχηγισμός, γιατί περί αυτού πρόκειται. Και μάλιστα, υιοθετώντας και συνθήματα μεγάλων πολιτικών», σχολίασε από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. 

Στρέφοντας τα πυρά του κατά του Παύλου Πολάκη, είπε ότι «τα νταηλίκια και τις συκοφαντίες τις γνωρίζουμε και του ευχήθηκε σκωπτικά να διατηρήσει αυτό το επίπεδο και να μην το ρίξει πιο χαμηλά». «Τον Πολάκη τον έχουν καταλάβει όλοι και τι ζημιά έκανε στο κόμμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας», είπε, ενώ απαντώντας στο σχόλιο «ανεπάγγελτος» που έκανε ο κ. Πολάκης είπε πως ο ίδιος έχει περισσότερα ένσημα από άλλα πρόσωπα που είναι στη Βουλή.

Για την προεδρία Κασσελάκη ανέφερε πως «είναι κατάντια που "πήρε το κόμμα" ο κ. Κασσελάκης και ευθύνες υπάρχουν στο καταστατικό του κόμματος. Άλλωστε, οι 65.000 ψηφοφόροι δεν γνώριζαν τις πραγματικές απόψεις του κ. Κασσελάκη, καθώς δεν είπε προεκλογικά αυτά που είπε στο ΣΕΒ». «Φυτευτό δεν τον είπαμε εμείς. Το χρησιμοποίησε ο ίδιος, είπε ο ίδιος ότι τον φύτεψε ο Αλέξης Τσίπρας», συνέχισε ο Πάνος Σκουρλέτης.  

Επιπλέον, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί λέγοντας πως «είναι υποχρέωσή του να πει την άποψή του» και τόνισε πως «έτσι όπως πάνε τα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα άνευρο κεντροδεξιό κόμμα και εμείς οι υπόλοιποι θα βρεθούμε απέναντι» ενώ αναφέρθηκε και σε υπόγεις πρακτικές αναφέροντας πως «κάποιοι δούλεψαν υπόγεια με στημένο μηχανισμό. Είναι παρακέντρα γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, όμως δεν γνωρίζω αν αυτό έγινε για να φύγουμε εμείς και να επιστρέψει ο Τσίπρας στο κόμμα».

«Έχουμε βίαιη ιδεολογική μετάλλαξη. Σε αυτή την πορεία όσοι είμαστε αντίθετοι θα βρεθούμε απέναντι», είπε και τόνισε ότι και οι τρεις που διεγράφησαν από τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν πρώην υπουργοί και μάλιστα όπως σημείωσε με πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. «Δεν είναι λίγο υποτιμητικό αυτό;», είπε.

Βίτσας: Δεν είναι δεδομένη η διαγραφή μου, δεν έχω καμία διάθεση να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν έχω καμία διάθεση να φύγω», διαμήνυσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Βίτσας, και σημείωσε πως δεν είναι δεδομένη η διαγραφή μου. Θα πρέπει να πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Είναι 15 μέλη. Τα δύο τρίτα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφήςΘα πάμε στην Κεντρική Επιτροπή και θα πρέπει να επικυρωθεί».

Στην ερώτηση αν είχε γίνει αντιληπτές στον ΣΥΡΙΖΑ οι θέσεις Κασσελάκη που αποκαλύφθηκαν από το δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ, ο κ. Βίτσας απάντησε ότι «αρκετοί σε δηλώσεις μας το εντοπίζαμε το θέμα, δεν φαίνεται, όμως, ότι για 70.000 συντρόφους αυτό είχε σημασία».

«Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει πρόεδρος κάποιος που στην ουσία έχει μόλις γίνει μέλος του κόμματος» σχολίασε ο κ. Βίτσας και επεσήμανε ότι «για να γίνει κάποιο μέλος της επιτροπής δεοντολογίας πρέπει να είναι 5 χρόνια μέλος του κόμματος αλλά χρειάζεται μηδέν χρόνο για να γίνει πρόεδρο και 2 ευρώ για να γίνει μέλος και να ψηφίσει».

Όσον αφορά τα υπονοούμενα που άφησε ο Στέφανος Κασσελάκης για τον ίδιο στην ανάρτηση διαγραφής, ο κ. Βίτσας σχολίασε :«αυτά είναι βαριές κουβέντες που λέγονται...» Όπως είπε στον ΑΝΤ1, «ο Κασσελάκης μου είχε πει ότι είναι πιο αριστερός από μένα και του είχα πει μακάρι». Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι «έχουμε μπροστά μας καταστατικές διαδικασίες» και ότι «εγώ με τον Τσίπρα και κάποιους άλλους στήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ και κερδίσαμε τις εκλογές».,

Κοτσακάς: Οι διαγραφές δεσμεύουν μόνο τον πρόεδρο – Απολογούμαστε μόνο στο Συνέδριο

Θέση και πήρε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κοτσακάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24. Ο κ. Κοτσακάς σημείωσε πως η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο και προσέθεσε ότι αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος.

Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε πως η «κρίση του προέδρου του κόμματος πως κάποιος είναι εκτός της γραμμής είναι αξιολογική και δεν δεσμεύει κανέναν».

Αυγέρη: Έλλειψη σεβασμού και προς το πρόσωπο του Προέδρου και προς τα μέλη

Για πολυδιάσπαση και αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στον κ. Μητσοτάκη, έκανε λόγο η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δώρα Αυγέρη.

«Υπάρχει μια διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη για μέλη του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη. Τα όργανα, με βάση τις καταστατικές προβλέψεις, θα αποφανθούν. Έχουν κινηθεί οι διαδικασίες. Άρα, ξέρετε, εγώ δεν θα επέλεγα και ως δημοσιογράφος, αν έκανα αυτή τη δουλειά σήμερα, να βάλω τίτλο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαγράφει από τις ΗΠΑ. Έχουν κινηθεί οι διαδικασίες, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, ακριβώς με αυτόν τον πολιτικό στόχο, αν γίνεται και από σήμερα και από αύριο να κάνουμε δουλειά στο πεδίο, να απαντάμε στα μεγάλα ζητήματα» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Για τους κ.κ Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα απάντησε: «Μέχρι χθες το βράδυ ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με μια εξάντληση υπομονής και ανοχής από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να θυμίσω ότι υπήρχαν συναντήσεις με τους συντρόφους. Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με τον Νίκο Φίλη στο γραφείο του στη Βουλή. Ήταν από τις πρώτες συναντήσεις που έκανε. Προσπάθησε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και κυρίως να δοθεί το νεύμα και στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην προοδευτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ότι ακριβώς γίνεται αυτό το πράγμα. Δυστυχώς όμως, απ ό, τι φαίνεται, εδώ δεν έχουμε μόνο μια έλλειψη σεβασμού προς το εκλογικό αποτέλεσμα, τις διαδικασίες και την ίδια τη διαδικασία, έτσι όπως αυτή προβλέπεται από το καταστατικό, δηλαδή εκλογή από τη βάση. Αλλά να μου επιτρέψετε να πω ότι έχουμε και μια έλλειψη σεβασμού και προς το πρόσωπο του Προέδρου αλλά και των υπολοίπων μελών του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ηγεσία. Μπορεί σε κάποιους να αρέσει, μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει, γιατί αυτό δεν είναι συμβατό με αυτό που είχαν στο μυαλό τους. Αλλά αυτή είναι η απόφαση. Ας αφήσουμε τα πράγματα και την ίδια τη ζωή να αποδείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει πολιτική; Μέχρι στιγμής όλοι όσοι καμώνονται ότι τους ενδιαφέρει η πολιτική, δεν επέτρεψαν ούτε να διατυπωθεί η πολιτική πρόταση και το σχέδιο, ούτε πολύ περισσότερο να έχουμε εφαρμογή της πολιτικής στην πράξη και στο πεδίο» πρόσθεσε.

Γεροβασίλη στο OPEN: Ξεπεράστηκαν τα όρια κριτικής στον Κασσελάκη

Από την ημέρα εκλογής του νέου προέδρου περνάμε μια σύνθετη και δύσκολη πραγματικά φάση» ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη στο Open και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος. «Ξεπεράστηκαν τα όρια κριτικής στο νέο πρόεδρο από τη μια πλευρά και βεβαίως δεν μπορεί αυτοί που επικαλούνται τις συζητήσεις εντός των κομμάτων και εντός των οργάνων, όργανο να εννοούν δημοσιογραφικές εκπομπές. Πρέπει να σχολιάζουμε εκεί που πρέπει να το κάνουμε. Δεν μπορεί να πάει μακριά αυτό, αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι».

Ερωτώμενη για το εάν έπρεπε να κινηθεί πειθαρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης απέναντι σε ιστορικά στελέχη, ανέφερε: «Σέβομαι τους συντρόφους μου, σέβομαι τις απόψεις τους, ωστόσο όταν είσαι μέλος κόμματος και προαναγγέλλεις κόμμα σε ένα τηλεοπτικό πάνελ, όταν χρησιμοποιείς εκφράσεις που ξεφεύγουν από την πολιτική, αυτά υπερβαίνουν τα όρια».

«Θέλω και από εδώ να πω σήμερα: Σταματήστε! Υπάρχει κόσμος, χώρα, προβλήματα. Έγινε ότι έγινε μέχρι εδώ. Ας πάμε παρακάτω».

Ακόμη, επισήμανε πως πρέπει να δοθεί χρόνος στον Στέφανο Κασσελάκη.

Γιώργος Τσίπρας: Υπάρχει σχέδιο καταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ για να φτιάξουν άλλο κόμμα

Με τη σειρά του ο Γιώργος Τσίπρας έκανε λόγο για «σχέδιο καταστροφής» του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας τα πυρά του σε στελέχη του κόμματος που όπως αναφέρει «λένε καθαρά για διάσπαση, ανακοινώνοντας δικό τους κόμμα».

Ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ΣΚΑΪ αναφέρει πως: «Αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα δεν έχει συμβεί άλλη φορά. Δεν πρόκειται για διαφωνία, οι διαφωνίες είναι σεβαστές. Υπάρχει μη αποδοχή της εκλογής Κασσελάκη μόλις ένα μήνα μετά την εκλογή, που ψήφισαν 150.000 κόσμος. Όλα όσα λέγονται είναι προσχηματικά, ακόμη κι αν ήθελε ο Κασσελάκης να μεταλλάξει το κόμμα, δεν θα προλαβαίναμε σε ένα μήνα. Άρα περίμεναν τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, για να ξεκινήσει ένας πόλεμος φθοράς που δεν είναι πόλεμος στον Κασσελάκη είναι πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόσθεσε πως «είναι προφανές ότι υπάρχει σχέδιο καταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ από τα στελέχη εκείνα που βγαίνουν και κάνουν κάποιες δηλώσεις».

Και συνέχισε: «Εδώ υπάρχει μια πρωτοφανής κατάσταση πολέμου στον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να φτιάξουν άλλο κόμμα, κι επειδή θέλουν να φτιάξουν άλλο κόμμα, πρέπει να πάθει τη μέγιστη δυνατή ζημιά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κασσελάκης. Αυτό συμβαίνει σήμερα».

ΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΠάνος Σκουρλέτηςειδήσεις τώραΝίκος ΦίληςΔημήτρης Βίτσας