Πολιτική|26.10.2023 15:46

Στοχοποίηση από την κυβέρνηση καταγγέλλει ο Χρήστος Ράμμος: «Η Δικαιοσύνη δεν έδιωξε κανέναν για τις υποκλοπές εδώ και 18 μήνες»

Newsroom

Σε καταγγελίες περί στοχοποίησης από την κυβέρνηση προχώρησε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, κατά τη διάρκεια κατάθεσής του στην επιτροπή Libe της Ευρωβουλής, με φόντο την υπόθεση των υποκλοπών.

Σε αυτό το πλαίσιο και σχολιάζοντας δημοσιεύματα που ανέφεραν πως μέλη της ΑΔΑΕ που έκαναν ελέγχους για τις υποκλοπές και τώρα θα καταθέσουν ως ύποπτοι για διαρροές, ο κ. Ράμμος δήλωσε σοκαρισμένος: «Ήταν μεγάλο σοκ για μένα η δίωξη δύο εξαιρετικών συνεργατών μου, της Κατερίνας Παπανικολάου και του Στέφανου Γκρίτζαλη. Έχω συνεργαστεί μαζί τους χρόνια και μπορώ να εγγυηθώ για τον επαγγελματισμό τους προς το καθήκον τους. Παρόλο που δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες για τους λόγους που έχουν διωχθεί, είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι η εισαγγελία θα διαψευστεί σύντομα. Λυπάμαι ότι κάποιοι από τους καλύτερους αξιωματούχους της Ελλάδας υφίσταται όλα αυτά».

Σε αυτό το πλαίσιο κατήγγειλε πως «η ελληνική δικαιοσύνη εδώ και 18 μήνες δεν έχει κάνει τίποτα, δεν έχει διώξει κανέναν για τις υποκλοπές, η ίδια δικαιοσύνη σπεύδει να διώξει δύο μέλη του εποπτικού οργάνου που απλώς έκαναν το καθήκον».

Για τις αλλαγές στη σύνθεση της ΑΔΑΕ

Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, αναφέρθηκε και στις αλλαγές της σύνθεσης της ΑΔΑΕ. «Οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες ανέδειξαν τις ανησυχίες για παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα ... η ΑΔΑΕ είχε πρόσφατα πραγματοποιήσει έκτακτες επιθεωρήσεις για την νομιμότητα των υποκλοπών στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ, όπως προείπα, η διαδικασία παραμένει σε εξέλιξη. Στις 20 Σεπτεμβρίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο αντικατέστησε 3 από τα 7 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΑΕ. Η θητεία τους είχε λήξει από τον Μάρτιο του 2022, αλλά η αντικατάστασή τους παρουσιάστηκε ως "επείγουσα" μετά την αδράνεια της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής επί 18 μήνες», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Η αντικατάσταση αποφασίστηκε με οριακά μικρότερη πλειοψηφία (16/27 ή 2,96/5), κατά παράβαση του Συντάγματος. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κατά τη διάρκεια της νύχτας με αξιοσημείωτη βιασύνη, υποδεικνύοντας ότι η αντικατάσταση θα μπορούσε να συνδέεται με συγκεκριμένα γεγονότα. Δεν μπορώ να προχωρήσω σε λεπτομέρειες επ' αυτού».

Κατήγγειλε δε απόπειρες κυβερνητικών παρεμβάσεων στο έργο της Αρχής, σημειώνοντας πως «τόσο η ΑΔΑΕ όσο και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δέχθηκαν αυξανόμενες πιέσεις ενώ προχωρούσαν τις έρευνές τους. Τα τελευταία γεγονότα στο τέλος Σεπτεμβρίου μπορούν σίγουρα να εντείνουν τις ανησυχίες για τον σεβασμό των κανόνων λειτουργίας της ΑΔΑΕ».

Όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση το ευρωκοινοβούλιο, οι ερωτήσεις των ευρωβουλευτών επικεντρώθηκαν στην αδύναμη αντίδραση της Επιτροπής και την ανάγκη εφαρμογής των συστάσεων της επιτροπής PEGA για τον περιορισμό της χρήσης και πώλησης λογισμικού κατασκοπείας, καθώς στην ακεραιότητα των δικαστικών και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στη χώρα.

Χρήστος ΡάμμοςΕυρωβουλήΑΔΑΕυποκλοπέςειδήσεις τώρα