Πολιτική|30.10.2023 16:10

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Κ.Ο. με ανοιχτό το μέτωπο διαγραφών - «Η απόφαση των οργάνων είναι δεδομένη»

Newsroom

Τρεις εβδομάδες μετά την παρθενική του ομιλία ενώπιον των βουλευτών του, ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί αύριο, εκ νέου, συνεδρίαση της ΚΟ ενόψει της προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2024 και του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την επιλογή διοικήσεων στο Δημόσιο.

Λίγο, πριν από τη μητέρα των μαχών στην Κεντρική Επιτροπή, που θα κληθεί να γνωμοδοτήσει για το ζήτημα των διαγραφών των 4 στελεχών, ο Πέτρος Παππάς, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου του κόμματος ήταν ξεκάθαρος μιλώντας στο OPEN. «Τα όργανα θα συνεδριάσουν και θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η απόφαση των οργάνων είναι δεδομένη. Για να προχωρήσει το κόμμα μπροστά, δεν μπορεί να έχει τέτοιες παραφωνίες. Δεν μπαίνω καν στη σκέψη ότι τα όργανα δεν θα κάνουν αυτό το οποίο πρέπει, το καθήκον τους», σημείωσε.

Οι τέσσερις τριμελείς ομάδες που όρισε το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για να εξετάσουν χωριστά τις υποθέσεις των Τζουμάκα, Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα, πιάνουν δουλειά προκειμένου να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Τα ήρεμα νερά των τελευταίων ημερών κρύβουν, όμως, την τρικυμία που παραμένει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρωτίστως οι ευθύνες βαραίνουν την ηγεσία», είπε ο Κόκκαλης

«Πρωτίστως οι ευθύνες βαραίνουν την ηγεσία. Η ηγεσία έχει την ευθύνη να εγγυηθεί την ενότητα και να δώσει όραμα να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Να προσπαθήσουμε όλοι να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος», είπε στο OPEN ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «υπάρχει χώρος για ενότητα», ωστόσο τόνισε ότι αυτό «εξαρτάται από τα πρόσωπα και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν».

Δρίτσας για Κασσελάκη: «Να ιδρύσει δικό του κόμμα»

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αλλάξει τόνο η συζήτηση για την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι η ριζοσπαστική, δημοκρατική Αριστερά ποτέ δεν φοβήθηκε τις διαφορές και πως χρειάζεται η δημοσιότητα για να επέλθει ξανά η ισορροπία.

«Λένε πολλοί ότι αυτό δεν ενδιαφέρουν την κοινωνία όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι τραγικό. Έχουμε πόλεμο στο πόδια μας και ο κ. Μητσοτάκης δεν ψήφισε το ψήφισμα στον ΟΗΕ, έχουμε την κλιματική κρίση, είναι τεράστια ζητήματα. Και δεν ενδιαφέρει την κοινωνία ποια είναι η συγκρότηση του δεύτερου σε δύναμη κόμματος στην Ελλάδα;» ανέφερε ο κ. Δρίτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για τη θέση που έχει διατυπώσει για τον Στέφανο Κασσελάκη, ανέφερε ότι ο νέος αρχηγός «δυστυχώς εξελίσσεται σε παράγοντα διχασμού και αποσταθεροποίησης» προσθέτοντας ότι με τον ίδιο προσωπικά δεν έχει τίποτα.

«Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ -και ήρθαν πολλοί και ψήφισαν πράγματι- ένα μέρος του δεν έχει ενεργό συμμετοχή και επέλεξε μια φυγή προς τα εμπρός με τα δικά του κριτήρια» είπε για τη διαδικασία.

Και συνέχισε για τον κ. Κασσελάκη: «Ο ίδιος όμως δεν μπορεί να παίρνει μια πρωτοβουλία και να θέτει υποψηφιότητα σε κόμμα που δεν είναι καν μέλος, δεν έχει συνάφεια. Δεν είχαμε φανταστεί τέτοιο πράγμα για να το προβλέψουμε στο καταστατικό».

Πρόσθεσε ότι «στη διάρκεια της καμπάνιας του δεν εξέθεσε ούτε μια πολιτική άποψη προγραμματική και δεν δεσμεύτηκε για τίποτα. Μετά έχει θέσεις, αλλά είναι ξένες προς την παράδοση της Αριστεράς. Αυτό δεν είναι διχασμός; Δεν είναι παραλογισμός;».

«Αυτό το παράλογο πρέπει να βρει έναν τρόπο κάθαρσης ανάλογο με αυτόν της αρχαίας τραγωδίας» είπε και πρόσθεσε: 

«Δεν έχω τίποτα προσωπικό με τον κ. Κασσελλάκη, πολιτική είναι η διαφορά, είναι υποχρεωμένος να ιδρύσει ένα δικό του κόμμα».

«Εάν ήθελε να έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να μπει στη διαδικασία, να προσφέρει, όχι να διεκδικήσει την ηγεσία, αυτό είναι ιστορικό ατόπημα πρωτοφανές παγκοσμίως» πρόσθεσε και κατέληξε: «Θα την ξεπεράσουμε την κρίση».

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κασσελάκη στη Βουλή την Τετάρτη

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στις 10:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα. 

«Στις 11:00 θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τους και λοιπές διατάξεις», πρόσθεσε.

Πέτρος ΚόκκαληςΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώρα