Πολιτική|07.11.2023 07:11

Τι δείχνει η παρουσία Μητσοτάκη στην ομιλία του Κώστα Καραμανλή και στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη: Τα πολιτικά μηνύματα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε μια κίνηση με πολιτικά μηνύματα προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έδωσε το παρών σε εκδήλωση μνήμης για τη Μαριέττα Γιαννάκου - όπου μίλησε ο Κώστας Καραμανλής - αλλά και σε εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη. Πρόκειται για μία κίνηση που δείχνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτά προς ένα ευρύτερο ακροατήριο, καθώς παράλληλα με τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους θέλει να μιλήσει και σε ένα κεντρώο κοινό με εκσυγχρονιστικά χαρακτηριστικά.

Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε έναν «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό», εστιάζοντας σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα σε  κρίσιμους τομείς όπως η παιδεία, η υγεία και το δημόσιο. Υπενθυμίζεται ακόμα πως στο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν και πρόσωπα που δείχνουν τα ανοίγματα για τα οποία έχει μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (όπως ο Άκης Σκέρτσος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιώργος Φλωρίδης  κ.α.)

Στο γαλάζιο στρατόπεδο διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις και επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το καθαρό προβάδισμα και μάλιστα αυξάνει τη διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στόχος είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια προσέγγισης ενός κεντρώου ακροατήριου που δεν διατηρεί δεσμούς με την Πειραιώς αλλά θέλει να προχωρήσουν τολμηρές αλλαγές. Άλλωστε μια σειρά νομοσχεδίων που φιλοδοξεί να περάσει από τη Βουλή η κυβέρνηση (όπως ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και οι αλλαγές στα πανεπιστήμια) εκτιμάται πως βρίσκουν απήχηση σε αυτό το κοινό.

«Η πυξίδα μας δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εστιάζοντας σε μια σειρά νομοσχεδίων που θα πάρουν το επόμενο διάστημα το δρόμο για τη Βουλή. Έκανε μάλιστα αναφορά στο στόχο για «μεταρρυθμίσεις σε όλες τις δραστηριότητες του κράτους που αντανακλούν και σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας του πολίτη».

Βέβαια, το μεγάλο ζητούμενο είναι να υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική ισορροπία, καθώς στο κυβερνών κόμμα δεν θέλουν να ενισχυθούν οι άλλοι ένοικοι στη «δεξιά» πολυκατοικία. Στο πλαίσιο αυτό οι οποίες κινήσεις γίνονται θα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και τους ψηφοφόρους που διατηρούν παραδοσιακούς δεσμούς με τη Νέα Δημοκρατία. Και ικανοποίηση επικρατεί στην Πειραιώς για το γεγονός πως στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ποσοστό της γαλάζιας συσπείρωσης κινείται σε υψηλά επίπεδα και  φτάνει το 85%.

 Οι παρουσίες στις εκδηλώσεις

Στην εκδήλωση μνήμης για τη Μαριέττα Γιαννάκου- που έδωσε το παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης - όπως ήδη αναφέρθηκε ομιλητής ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ενώ παρευρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Να σημειωθεί ακόμα πως την εκδήλωση παρακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Επίσης εκεί ήταν παρά πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου (όπως ο Νίκος Δένδιας, η Νίκη Κεραμέως, ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Αδωνις Γεωργιάδης κ.α.), πολλοί βουλευτές του κόμματος, αλλά και στελέχη  της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν άλλωστε μια εκδήλωση με έντονο «γαλάζιο» χρώμα.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στην εκδήλωση  για τον Κώστα Σημίτη , όπου ήταν  και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Λίνα Μενδώνη, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Πάνος Τσακλόγλου.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΜαριέττα ΓιαννάκουΚώστας ΚαραμανλήςΚώστας Σημίτηςειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατία