Πολιτική|08.11.2023 10:38

Αναγνωστοπούλου στο OPEN: Να μην χυθεί κομματικό αίμα, να ανακληθούν οι διαγραφές - Χρειάζεται σθένος από την ηγεσία

Newsroom

Μια έκκληση για ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε μέσω του Open και την εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου στέλνοντας το μήνυμα στην Κεντρική Επιτροπή και τον Στέφανο Κασσελάκη να ανακληθούν οι διαγραφές, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να χυθεί κομματικό αίμα».

«Είδαμε χτες την δημοσκόπηση της Alco, και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και στους απέξω είδαμε πως ζητάνε να ανακληθούν οι διαγραφές και να παραμείνουν οι διαφωνούντες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ένας κόσμος εκεί έξω που είναι και μέλη μας και μη και μας λένε ένα πράγμα: ‘’φερθείτε με σοφία για το συμφέρον του κόμματος και το δικό μας, της κοινωνίας’’. Κάνω έκκληση στην Κεντρική Επιτροπή να φύγουν όλες αυτές οι ιαχές θριάμβου και να ανακληθούν οι διαγραφές. Δεν είναι στην κουλτούρα το κόμματός μας, ο Τσίπρας και άλλες ηγετικές ομάδες όλων των τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι ένα πάρα πολύ μεγάλο διάστημα δείχνανε σθένος, όχι μαγκιά και υποβάθμιζαν πάντα τις ιαχές, τις κραυγές πολέμου που έβγαιναν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω πραγματικά και κάνω έκκληση να ακουστούν οι φωνές αυτές που βγάζουν σθένος. Το να μην διαγράψεις και να ανακαλέσεις δείχνει σθένος του προέδρου, σθένος των ανθρώπων. Υπάρχουν άλλες με πολιτικό πρόσωπο, άλλες πολεμοχαρείς. Τώρα είναι η στιγμή να αποδείξουμε εάν θέλουμε να είμαστε στην αξιωματική αντιπολίτευση», ανέφερε αρχικά η κυρία Αναγνωστοπούλου. 

«Δίπλα στον πρόεδρο πρέπει να υπάρχει μια ηγετική ομάδα με σθένος»

«Ο Τσίπρας ήταν ο άνθρωπος που ήταν σαρξ εκ της σαρκός, ήταν δημιούργημα και δημιουργός αυτού του ΣΥΡΙΖΑ. Δημιούργημα μιας μεγάλης ιστορίας παρότι ήταν πιο μικρός και δημιουργός, διαμορφωτής και συν διαμορφωτής. Όμως στη στιγμή που είμαστε και εάν θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να σωθεί, πρέπει αυτή τη στιγμή να έχει δίπλα στον πρόεδρο μια ηγετική ομάδα που έχει αυτό το σθένος, όπως το είχε πριν. Τώρα έχει ιαχές και πολεμοχαρείς. Υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι. Δεν αναφέρομαι μόνο στον κ. Πολάκη, αλλά και την κυρία Τζάκρη, την Αυγέρη. Δεν μπορείς να βγαίνεις έτσι όταν είσαι ηγετική ομάδα. Είχατε ακούσει κανέναν από τους προεδρικούς επί Τσίπρα, να βγαίνει με ιαχές τέτοιες; Από την άλλη, αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν πως επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ με Τσίπρα, οι διαγραφές, και είναι και στο καταστατικό, για αυτό υπάρχει τόση δυσκολία, γίνονται για ποινικούς λόγους. Δηλαδή εάν κάποιος έχει κάνει ένα αδίκημα. Για πολιτικούς λόγους, οι διαγραφές δεν είναι μέσα στην κουλτούρα μας. Είναι διαλυτικές και τοξικές. Πολιτικό ανάστημα είναι το σθένος. Ο Τσίπρας είχε πολιτικό ανάστημα. Όταν πήρε πίσω την διαγραφή Πολάκη και ξέρετε ποιοι στάθηκαν δίπλα στον Πολάκη, ο Φίλης, ο Παπαδημούλης. Γιατί είναι θέμα αρχών», συνέχισε. 

Και τόνισε: «Στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, πρέπει να βρεθούν εκείνα τα λόγια και εκεί θα δείξουμε ωριμότητα πραγματικά, για να ξαναοριστεί το κομματικό συμφέρον έξω από την τοξικότητα. Γιατί έχει δημιουργηθεί και έχει διαχυθεί μια τοξικότητα στη βάση μας. Εάν δεν βρούμε τα λόγια για να ορίσουμε το κομματικό συμφέρον, τότε, δεν θα είμαστε αντάξιοι ούτε όλων αυτών που λέμε ανακαλέστε τις διαγραφές, τελειώνετε με τις αποχωρήσεις. Να μην χυθεί κομματικό αίμα».

«Με την εικόνα αυτών των ιαχών και της τοξικότητας, είμαστε υπερήφανοι;»

Για τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου η κυρία Αναγνωστοπούλου είπε: «Δεν συμφωνώ με τέτοιου είδους τοποθετήσεις, στη γλώσσα που έγιναν. Ήμουν στην εκδήλωση, ο κ. Τσακαλώτος δεν αναφέρθηκε ποτέ στον κ. Κασσελάκη, είπε μάλιστα σε μια συνέντευξή του πως είναι νομιμοποιημένος πρόεδρος ο Κασσελάκης. Με την εικόνα αυτών των ιαχών και της τοξικότητας, είμαστε υπερήφανοι; Σέβομαι βαθιά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναγνωρίζω όχι μόνο την πορεία του στην Αριστερά αλλά και τι πρόσφερε σε κρίσιμη φάση της κυβερνητικής μας θητείας. Επειδή ο κ. Τσακαλώτος μιλάει και ξέρει τι λέει, εγώ αυτό που έχω να του πω είναι η μάχη δεν δίνεται άπαξ και τελείωσε, εδώ είμαστε, μπορούμε να την δώσουμε αυτή τη μάχη μέσα στο κόμμα; Και αν χάσαμε, χάσαμε. Αλλά πρέπει να την δώσουμε. Θα σεβαστώ όποια απόφαση οποιουδήποτε συντρόφου μου αλλά θα στεναχωρηθώ πάρα πολύ βαθιά αν αυτό γίνει».

«Εγώ περιμένω να εισακουστεί η φωνή μου από τον κ. Κασσελάκη. Δεν βαρύνεται με το παρελθόν το δικό μας. Είναι όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

«Τα κόμματα χρειάζονται κοινωνική κινητικότητα - Δεν έχω ξαναζήσει τέτοια τοξικότητα»

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει χώρος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, όπως είχε δηλώσει ο κ. Τσακαλώτος, η βουλευτής σχολίασε: «Δεν φτιάχνονται έτσι τα κόμματα, δεν ξυπνάς ένα ωραίο πρωί και λες φτιάχνω ένα κόμμα. Τα κόμματα θέλουν από πίσω τους και από κάτω τους μια κοινωνική κινητικότητα, ένα κύμα. Εγώ σε αυτή τη φάση δεν θέλω να μου μπαίνουν τέτοια ερωτήματα από την στιγμή που είμαι σε ένα κόμμα, με όλα τα προβλήματα που έχει, και το φτιάξαμε όλοι μαζί με πάρα πολύ κόπο.

Σε σχετική ερώτηση, τόνιζε πως «ποτέ δεν έχω ζήσει τέτοια τοξικότητα, με προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Έχω μείνει άφωνη. Δεν μπορεί να βγαίνει τόση τοξικότητα, πρέπει να τελειώσει εδώ». 

Τέλος, για τον Στέφανο Κασσελάκη είπε πως «εγώ θέλω να του δώσω το περιθώριο. Είναι ένα μήνα και κάτι πρόεδρος. Εξέφρασε θέσεις που μου ξένισαν, δεν θα πω ψέματα, που δεν είναι καθόλου του δικού μας προγράμματος, εξέφρασε και θέσεις που είναι και μέσα στο πρόγραμμα. Χρειάζεται χρόνος, δεν θέλω να κρίνω και να καταδικάσω έναν άνθρωπο, και έναν πρόεδρο που έχει εκλεγεί από τη βάση. Δεν δίνω περιθώρια και δεν βάζω χρονοδιαγράμματα»

ειδήσεις τώραΣία ΑναγνωστοπούλουΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκης