Πολιτική|09.11.2023 16:43

Γεωργιάδης: Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις και... αναδίπλωση μετά τη δήλωση για την προανακριτική των Τεμπών

Newsroom

Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη για την σιδηροδρομική εθνική τραγωδία των Τεμπών που είχε ως αποτέλεσμα  57 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ο υπουργός δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι  «κανείς Έλληνας δεν ενδιαφέρεται για την προανακριτική για τα Τέμπη» και ότι αυτή αποτελεί ζήτημα που αφορά αποκλειστικά την Αριστερά «που ασχολείται με τον μικρόκοσμό της και όχι με τα πραγματικά προβλήματα» των Ελλήνων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την απομάκρυνσή του κ. Γεωργιάδη για αυτές τις δηλώσεις και καλούν τον πρωθυπουργό να τις αποδοκιμάσει, ενώ ο υπουργός προχώρησε σε διευκρινήσεις για την δήλωση.

Αρχικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μέσα από ανάρτηση που έκανε στο «Χ» αναφέρει πως ο Άδωνις Γεωργιάδης «προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και πως η δήλωση αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα». «Καλώ τον Πρωθυπουργό να αποπέμψει αμέσως τον Άδωνι Γεωργιάδη από την κυβέρνησή του. Διαφορετικά, προσυπογράφει τη δήλωσή του, ενστερνίζεται την ίδια αλαζονεία και πολιτική χυδαιότητα και δικαιώνει τον τίτλο του πρωθυπουργού μειωμένης συναισθηματικής νοημοσύνης», αναφέρει, ενώ σε ανάλογο κλίμα είχε τοποθετηθεί αντίστοιχα και η Κουμουνδούρου λίγο νωρίτερα.

ΠΑΣΟΚ: Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε απομακρυνθεί

Το ΠΑΣΟΚ επίσης ζητά επίσης την απομάκρυνση του κ. Γεωργιάδη, με τον Μιχάλη Κατρίνη να κάνει λόγο για «απάνθρωπη δήλωση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηλείας χαρακτήρισε «αλαζονική και καθεστωτικής νοοτροπίας» τη συμπεριφορά του κυβερνητικού στελέχους, όπως επίσης και «επίδειξης απανθρωπιάς».

Συνεχίζοντας μάλιστα τη σφοδρή του επίθεση προς τον υπουργό Εργασίας ανέφερε «ότι ενδιαφέρει τους συγγενείς των 57 νεκρών στη τραγωδία των Τεμπών εάν θα συσταθεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή και ενδιαφέρει όλους όσοι βάζουν καθημερινά τα δικά τους παιδιά στη θέση των ανθρώπων που χάθηκαν». 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι δεν αρκεί πλέον μόνο η λεκτική καταδίκη και αποδοκιμασία, αλλά επιβάλλεται πολιτική αποδοκιμασία και επισήμανε με έμφαση: «Το ξέρετε πολύ καλά, το ξέρει και ο πρωθυπουργός, ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου υπήρχε αυτή η απαράδεκτη δήλωση, θα είχε οδηγήσει στην απομάκρυνση αυτού που την εκστόμισε. Αν κάποιοι θεωρούν ότι το 41% ξεπλένει τις αντικειμενικές φοβερές ευθύνες αυτών που οδήγησαν σε μια πρωτοφανή τραγωδία, τότε τα λόγια χάνουν την αξία τους».

Αδερφός θύματος: Οι 57 νεκροί ενδιαφέρονται

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ο Βαγγέλης Βλάχος, αδερφός θύματος των Τεμπών επίσης απάντησε στην τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη λέγοντας: «Από τους 100 που ήταν στις μηχανές και στα πρώτα βαγόνια ρωτάνε τουλάχιστον 57. Αλλά επειδή δεν έχουν πλέον φωνή, τους δανείζουμε εμείς τη δική μας».

«Ναι» από τη ΝΔ στην πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική για τα Τέμπη – Το σχόλιο Μαρινάκη

Την ίδια ώρα, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε την υπερψήφιση της πρότασης για εξεταστική για τα Τέμπη που κατέθεσε το ΚΚΕ.

«Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή ανέλαβε τη διαχρονική ευθύνη ακόμη και προηγούμενων κυβερνήσεων. Ειδική η τηλεδιοίκηση έχει ολοκληρωθεί και όλες οι υπόλοιπες ενέργειες για την ταχύτερη περάτωση των διαγωνισμών γίνονται από το υπουργείο μεταφορών», είπε αρχικά και τόνισε πως «Ως προς την πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ σας ανακοινώνουμε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. θα ψηφίσει υπέρ επιφυλασσόμενοι για το περιεχόμενο της πρότασης και όσα λέει».

Ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί με την πρόταση του ΚΚΕ «ότι είναι σημαντικό να γίνει αυτή συζήτηση στη Βουλή και η διερεύνηση να ξεκινήσει από το 1997 και μετά».

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θύμισε με νόημα, αναφερόμενος στη δήλωση Γεωργιάδη, ότι ο πρωθυπουργός σε μια πρόσφατη συνέντευξη του είπε ότι πρέπει οι υπουργοί να προσέχουν πολύ τις διατυπώσεις τους γιατί πολλές φορές υπάρχει ο κίνδυνος παρερμηνείας. «Είδατε και σήμερα ότι ο υπουργός το είπε αυτό και ανέλαβε την ευθύνη για την δήλωση η οποία παρερμηνεύτηκε το ξεκαθάρισε και έδωσε και σχετική απάντηση από το πρωί στην οποία σας παραπέμπω», είπε.

Αναδίπλωση από Άδωνι Γεωργιάδη: Ζητώ συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων - Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ διαστρεύλωσαν όσα είπε 

Μετά τον σάλο, αφού έκανε μια ανάρτηση νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, Status 107,7 δίνονται τις δικές του διευκρινίσεις, κατηγορώντας τους πολιτικούς αντιπάλους για διαστρέβλωση των όσων είπε.

«Ως προς τη δήλωση μου υπάρχουν αντιδράσεις από δύο κατηγορίες ανθρώπων. Όσον αφορά ανθρώπους που έχουν θύματα σε αυτή την τραγωδία, σε αυτούς τους ζητώ συγγνώμη, γιατί αυτοί μπορεί να έχουν υπερβολική ευαισθησία και ο,τιδήποτε αφορά το θέμα τους αγγίζει πάρα πολύ έντονα. Και σε αυτούς δεν μπορώ παρά να εκφράσω για άλλη μια φορά τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Για τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως «η κ. Δώρα Αυγέρη ή τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «προφανώς διαστρέβλωσαν αυτό που είπα».


«Εάν είχα πει αυτό που μου καταλογίζουν θα είχα παραιτηθεί – Στηρίζω την εξεταστική»

Έπειτα, σε ομιλία του στη Βουλή ανέφερε  πως θα στηρίξει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και μάλιστα δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ θα κάνει τα πάντα για να μην γίνει ξανά τέτοιο δυστύχημα και να έρθουν όλα στο φως.  

«Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Μιχ. Κατρίνης ζήτησαν την αποπομπή μου από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις δήθεν χθεσινές μου αποτρόπαιες δηλώσεις μου ότι ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται για τα Τέμπη. Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων. Η εμπειρία μου θα έπρεπε να με έχει προστατέψει και να έχω αντιληφθεί την διαστρέβλωση που για μικροκομματικούς λόγους θα έκαναν μετά βεβαιότητας την επόμενη στιγμή οι πολιτικοί μου αντίπαλοι», είπε αρχικά και συνέχισε: «

«Προφανώς ποτέ δεν είπα ότι ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται για τα Τέμπη. Ούτε θα μπορούσα το έχω πει. Μόνο ένας άνθρωπος χωρίς καρδιά θα μπορούσε να έχει πει κάτι τέτοιο. Η ερώτηση ήταν ποια είναι η γνώμη μου για το αν πρέπει να γίνει προκαταρκτική η εξεταστική. Και αυτό που είπα ήταν ότι ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται γι αυτό, για τον πολιτικό καυγά. Ο ελληνικός λαός ενδιαφέρεται να μην ξαναγίνει τέτοιο δυστύχημα. Δεν ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό τα τσακώνονται τα κόμματα».  

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη εάν είχε πει αυτά που του καταλογίζουν θα είχε παραιτηθεί από μόνος του. «Δεν είπα αυτό που εσείς λέτε αλλά ζητώ πραγματικά συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων διότι αυτή η αναφορά έδωσε την ευκαιρία σε σας να κάνετε αυτή τη φασαρία και να τους προκαλέσετε περισσότερο πόνο άθελα μου. Και ασφαλώς δεσμευόμαστε να κάνουμε τα πάντα να μη γίνει τέτοιο δυστύχημα και να έρθουν όλα στο φως», κατέληξε.  

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης είπε με νόημα πως «για να έρθει να ζητήσει συγγνώμη μάλλον και ο ίδιος αναγνώρισε ότι αυτό που είπε χθες ευλόγως θα πυροδοτούσε αυτή την αλγεινή  εντύπωση» .

«Δεν ξέρω πόσοι ενδιαφέρονται αλλά ξέρω έναν που ενδιαφέρεται κι αυτός είναι ο κύριος Μητσοτάκης και αυτή είναι κοινοβουλευτική ομάδα της νέας Δημοκρατίας. Στο πολιτικό ερώτημα πόσοι ενδιαφέρονται απαντάει ο αρχηγός της νέας Δημοκρατίας και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της νέας Δημοκρατίας», συνέχισε και επέμεινε στην ανάγκη ο κ. Γεωργιάδης να αποχωρήσει: «Ο κ. Γεωργιάδης ποια είναι η πολιτική ευθιξία όταν από τη μία υπογράφει και στηρίζει το αίτημα για εξεταστική και από την άλλη λέει ότι δεν ενδιαφέρεται κανείς». 

Για αντίφαση έκανε λόγο από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Η τοποθέτηση σας αποτελεί προσβολή τουλάχιστον στους συγγενείς των 57 θυμάτων. Επέδειξε κυνισμό», σημείωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος προσέθεσε ότι «παρά την ευγλωττία και την προσπάθεια που κάνατε σήμερα διασκεδάσετε τις εντυπώσεις η σκιά παραμένει.» «Και έρχεται η απόφαση σας να υπερψηφίσετε μία πρόταση που θα ψάξει τις ευθύνες που συνέβη το δυστύχημα. Καταλαβαίνω την ανθρώπινη υποχώρηση. Η πολιτική διάσταση της δήλωσής σας παραμένει και θα αναμετρηθείτε με τη συνείδησή σας».                                                                                                                                

προανακριτικήΆδωνις Γεωργιάδηςειδήσεις τώραΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑΤέμπη