Πολιτική|10.11.2023 18:46

Φάμελλος: Η πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα δεν αποτελεί παράκαμψη των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά προδηλωμένη πρόθεση

Newsroom

Για τις ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αναταράξεις είναι ίσως ένας ενδιάμεσος σταθμός της διαδικασίας επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια διπλή εκλογική ήττα και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα».

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε στον Αθήνα 9,84, «το έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι και σε επίπεδο ηγεσίας – εκλογή προέδρου- και στο επίπεδο της λειτουργίας του κόμματος, αλλά και στο επίπεδο της πολιτικής απεύθυνσης του κόμματος στην κοινωνία, έπρεπε και πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές, άρα η αγωνία και η ανησυχία για την αρνητική τοποθέτηση των πολιτών και για το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχε και έχει πολλά αποτυπώματα και στην εσωτερική ζωή και στην έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ». Ο ίδιος υπογράμμισε πως, σχετικά με το πώς και το γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει, θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα ότι, και ο ίδιος αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί, αλλά εντός οργάνων.

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στις αποχωρήσεις των Νίκου Βούτση και Πάνου Σκουρλέτη, τονίζοντας ότι, «η τοποθέτηση καθενός θα κριθεί στην τελική πολιτική διατύπωση στο Συνέδριο, δεν αντιστοιχούν στην αριστερή ηθική οι προσωπικές βολές. Υπήρξαν τοποθετήσεις με προσωπικά χαρακτηριστικά που αναιρούν την πολιτική βάση της οποιασδήποτε κριτικής που δικαιούται να κάνει κάποιο στέλεχος. Θα έπρεπε να προηγηθεί μια εξαντλητική συζήτηση στα όργανα».

«Στόχος μία προοδευτική συμμαχία»

Όπως συμπλήρωσε, η πρόταση Κασσελάκη για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τις διαγραφές, θα τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή, ωστόσο, δεν αποτελεί παράκαμψη των οργάνων αλλά μια προδηλωμένη πρόθεση. Πρόσθεσε, όμως, ότι τα δεδομένα, έως τη συνεδρίαση της ΚΕ, ενδέχεται να έχουν αλλάξει καθώς, από τη στιγμή που συγκεκριμένα στελέχη ήδη ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από το κόμμα, τίθεται ένα ερώτημα. «Οπότε πως να συζητήσεις για διαγραφή κάποιου που αποχωρεί», είπε ο κ. Φάμελλος ο οποίος, τόνισε όσον αφορά την ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι απευθύνεται σε προοδευτικό κέντρο, ριζοσπαστική και ευρωπαϊκή Αριστερά και όλο το δημοκρατικό κόσμο.

«Διευρύνεται το κοινό που πρέπει να απευθυνθούμε ως ένα ευρωπαϊκό οικολογικό αριστερό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαίος για την κοινωνία αλλά παράλληλα υπάρχει ανάγκη για ευρύτερες συμμαχίες. Δεν είναι ανάγκη αυτό να γίνει με διάλυση κομματικών ορίων αλλά με ώσμωση και του κόσμου που βρίσκεται εκτός, με στόχο μια προοδευτική συμμαχία. Πρέπει να κλείσουμε τα εσωτερικά ώστε να δώσουμε στη συνέχεια τις προτάσεις μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία», είπε.

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΣωκράτης ΦάμελλοςδιαγραφέςΣτέφανος Κασσελάκης