Πολιτική|10.11.2023 23:21

ΣΥΡΙΖΑ: Μυρωδιά από μπαρούτι πριν την κρίσιμη ΚΕ - Η «βόμβα» του δημοψηφίσματος με πρόταση μομφής στον ορίζοντα

Newsroom

Μυρωδιά από μπαρούτι στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε λίγες ώρες ξεκινά η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, με το κλίμα να απέχει… χιλιόμετρα ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί ενωτικό. Οι τόνοι έχουν ανέβει από όλες τις πλευρές, με τον Στέφανο Κασσελάκη να πυροδοτεί το πρωί της Παρασκευής την «βόμβα» του δημοψηφίσματος  για διαγραφή στελεχών του κόμματος.

Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε για μία ακόμα φορά όλα τα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθησε τις αποχωρήσεις των ιστορικών στελεχών του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Βούτση.

Πάντως το δημοψήφισμα Κασσελάκη, η μορφή του οποίου ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί, δεν βρήκε αντιδράσεις μόνο από την εσωτερική αντιπολίτευση, αλλά ακόμα και από τους λεγόμενους «νεοπροεδρικούς». Είναι ξεκάθαρο πως η  παρτίδα στην εσωκομματική σκακιέρα  αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη καθώς στελέχη που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως ο Νίκος Παππάς, η Όλγα Γεροβασίλη ή ο Αλέκος Φλαμπουράρης θεωρούν ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να σταθεί, ειδικά για πρόσωπα που έχουν ήδη αποχωρήσει από το κόμμα.

Μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά των προεδρικών, υπάρχει ξεκάθαρο αίτημα προς τον πρόεδρο του κόμματος να πάρει πίσω το δημοψήφισμα, ενώ δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός πως οι μόνοι που έχουν στηρίξει την πρωτοβουλία Κασσελάκη είναι οι στενοί του συνεργάτες, Παύλος Πολάκης και ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή για το OPEN, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με μεγάλη ανησυχία. Πάντως τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας (που έχει τραβηχθεί εκτός κάδρου μετά την παραίτησή του από την ηγεσία), δεν αναμένεται να παρέμβει.

Επιμένει στο δημοψήφισμα ο Κασσελάκης

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Δυτική Αττική, ο Στέφανος Κασσελάκης ερωτήθηκε αν τον απασχολεί η φημολογία πως ετοιμάζεται πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του και απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν τον απασχολεί και ο ίδιος εμμένει στην απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

«Είναι μια εσωκομματική διαδικασία που θα ακολουθήσουμε κανονικά» φέρεται να είπε, σύμφωνα με την ίδια εκπομπή.

«Επιτέλους το κόμμα να ακούσει την κοινωνία, η κοινωνία έχει προβλήματα», είπε στη συνέχεια ο κ. Κασσελάκης στους δημοσιογράφους. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτά (σ.σ. τα προβλήματα της κοινωνίας) ως πυξίδα του και θέλει να τα λύσει, αυτό θα είναι το πιο αριστερό πράγμα που έχει κάνει ποτέ».

«Είμαι εκλεγμένος πρόεδρος από τη βάση. Το κόμμα ψήφισε εκλογή από τη βάση. Πρέπει επιτέλους να ακούσουμε τη βάση», σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης τονίζοντας ότι «η βάση θέλει να γίνουμε κυβερνητική Αριστερά με συντροφικότητα και ανεκτικότητα».

«Οι ύβρεις που δεν ανασκευάζονται είναι ύβρεις προς όλα τα μέλη και δεν μπορεί ένας πρόεδρος να τις νομιμοποιήσει», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση μομφής

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόταση μομφής είναι υπαρκτό, αλλά δεν μοιάζει καθόλου πιθανό αυτή να περάσει.

Ήδη δύο στελέχη της ομπρέλας έχουν αποχωρήσει, ενώ για να περάσει η πρόταση χρειάζονται 151 θετικές ψήφοι. Την ίδια ώρα δύσκολο είναι να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία για ένα δημοψήφισμα, καθώς είναι διαφορετικό από την πολιτική καταδίκη που επεδίωκαν οι νεοπροεδρικοί.

Εκτός Σκουρλέτης και Βούτσης

Σήμερα, πάντως, αποχώρησαν επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ τα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης. «Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Οι τελευταίες βαριές εκλογικές ήττες είναι η κατάληξη μιας σειράς λανθασμένων επιλογών που έγιναν μετά το 2019. Αποχωρώ», σημειώνει ο Πάνος Σκουρλέτης και τονίζει ότι ο κ. Κασσελάκης είναι «ανέπαφος» με την Αριστερά.

Από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης υπογραμμίζει: «Εκτιμώ ότι το κόμμα μας, αντί της αναγκαίας ανασύνταξης με πανστρατιά όλων των δυνάμεων του, υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη. Διαμορφώνεται, με αποκλειστική ευθύνη του νέου προέδρου και της περί αυτόν νέας ηγετικής ομάδας ένα κόμμα, που ανομολόγητα προσώρας απομακρύνεται από την Αριστερά και θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στο χώρο του πολιτικού Κέντρου».

Δρίτσας: Θυμίζει ρωμαϊκή αρένα - Αντισταθείτε

«Εμένα αυτά που θυμίζουν α) ρωμαϊκή αρένα, β) ακραίο κοινωνικό αυτοματισμό στην πολιτική ζωή, γ) "ανάθεμα", κάτι σαν αυτό που υπέστη ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Κασσελάκης αυτό το θεωρεί δημοκρατία!», τονίζει ο κ. Δρίτσας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσθέτει: «Ρωτά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, παλαιά και νέα, όλων των τάσεων, εάν θα ανεχθούν αυτή την εξέλιξη και θα δώσουν «ελεύθερο στην απόλυτη παραφροσύνη και στη γελοιότητα. Δεν σας (μας) ταιριάζει. ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Κασσελάκης δεν ενημέρωσε τον Χαρίτση για την επίσκεψη στην Καλαμάτα

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης… παρέλειψε να ενημερώσει τον τοπικό βουλευτή και τη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος για την πρωινή επίσκεψη του στην Καλαμάτα. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση στελεχών που επεδίωκαν να πέσουν οι τόνοι και να γίνουν συμβιβασμοί στο όνομα της ενότητας, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας αλλά και η στάση που θα κρατήσει ο Νίκος Παππάς.

Παύλος Πολάκηςειδήσεις τώραΠάνος ΣκουρλέτηςΣτέφανος ΚασσελάκηςΕυάγγελος ΑποστολάκηςΝίκος ΒούτσηςΣΥΡΙΖΑ