Πολιτική|14.11.2023 06:55

ΣΥΡΙΖΑ: «Ξεσκόνισμα» με στροφή στην κοινωνία και διάσπαση διαρκείας

Σπύρος Ραπανάκης

Με στροφή στις κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες επιχειρεί ο Στέφανος Κασελάκης να «ξεσκονίσει» τη σκόνη που άφησε πίσω της η θυελλώδης Κεντρική Επιτροπή και η διάσπαση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά τη χθεσινή επίσκεψη του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού σήμερα θα συναντήσει στο γραφείο του στη Βουλή τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη, ρίχνοντας βάρος στην καθημερινότητα και ιδίως στο ζήτημα της ακρίβειας. «Αφήνουμε πίσω την εσωστρέφεια, όπως είπε ο πρόεδρος τα εσωκομματικά δεν θα γίνουν ξανά θέμα συζήτησης. Προχωράμε για την κοινωνία που μαστίζεται από την ακρίβεια και τις πολιτικές της κυβέρνησης που παρακολουθει αμέτοχη», έλεγε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.

Στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, η αξιωματική αντιπολίτευση πρόκειται να  καταθέσει πρόταση συγκρότησης της προανακριτικής Επιτροπής για τη σύμβαση 717, ενώ όπως προανήγγειλε η Θεοδώρα Τζάκρη θα κατατεθεί αίτημα συγκρότησης ακόμα μίας προανακριτικής για το δυστύχημα των Τεμπών. Στη γενικότερη προσπάθεια να επιτευχθεί ένα άλμα προς τα εμπρός, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισημαίνουν ότι  ξεκινά η προετοιμασία για ένα «ανοιχτό και συμπεριληπτικό συνέδριο με απεύθυνση στην κοινωνία και τις ανάγκες της» αλλά και τη συγκρότηση ενός σύγχρονου προοδευτικού σχεδίου διακυβέρνησης με ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις. «Από σήμερα μηδενίζουμε και πάμε για τον στόχο μας χωρίς ομάδες και τάσεις. Αυτό θέλει ο κόσμος», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του κόμματος, Δώρα Αυγέρη.

Διάσπαση… σε δόσεις

Το ξεσκόνισμα ωστόσο δεν είναι μια απλή διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τον πρόεδρο του. Το κόμμα που έγινε κάποτε η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη, από χθες είναι ένα ολωσδιόλου διαφορετικό κόμμα. Η αποχώρηση της Ομπρέλας έχει ανοίξει την πόρτα, με μέλη και στελέχη, όχι απαραίτητα κοντά στην τάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, από όλη τη χώρα να παραιτούνται και να στέλνουν αιτήματα διαγραφής από τις ηλεκτρονικές λίστες των οργανώσεων. Αναβρασμός επικρατεί στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ -υπενθυμίζεται ο γραμματέας της οργάνωσης Κωνσταντίνος Βλαχάκης αποχώρησε το Σάββατο από την συνεδρίαση της ΚΕ- ενώ το ερχόμενο σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνδιάσκεψη της Ομάδας Αχτσιόγλου.

Στο ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γνωρίζουν ότι η πόρτα που άνοιξε δεν θα κλείσει σύντομα αναμένοντας μπαράζ αποχωρήσεων το επόμενο διάστημα. Το κοινοβουλευτικό αποτύπωμα αυτής της εξέλιξης θορυβεί περισσότερο, καθώς τυχόν αποχώρηση της κίνησης 6+6 μεταφράζεται δυνητικά σε επτά ακόμη βουλευτές εκτός Κ.Ο. Εξάλλου επτά εκ των υπογραφόντων στο πολύ σκληρό κείμενο κατά Κασσελάκη της ομάδας Αχτσιόγλου, είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα επιχειρηθούν μεμονωμένες κινήσεις ειρήνευσης όπως για παράδειγμα η παρέμβαση Ραγκούση και οι τοποθετήσεις των στελεχών που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και τα στελέχη γύρω από την Όλγα Γεροβασίλη. Ωστόσο, το αδιέξοδο πολύ δύσκολα θα αποτραπεί. Η ρήξη είναι δεδομένη.

Λάδι στη φωτιά παρά τις πυροσβεστικές παρεμβάσεις

Στον αντίποδα των πυροσβεστικών παρεμβάσεων και στις εκκλήσεις να μην υπάρχουν άλλες αποχωρήσεις στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης- υπερτομεάρχης πλέον του κόμματος- ο οποίος μετά την ανάρτηση του με τα φωτογραφικά ενσταντανέ που έβαλε στο κάδρο Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα, Χαρίτση, εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση με αφορμή το «μαξιλάρι» των 37 δισ. και για τον Γιάννη Στουρνάρα. Για την ακρίβεια, ανήρτησε την ομιλία του μέλους της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Σκορίνη ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν αισθάνομαι και τόσο Αριστερός όταν με δική σου εντολή και του Γιάννη Δραγασάκη οι εκπρόσωποί σας στο Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ συμφώνησαν να προτείνουν για μια ακόμα θητεία ως διοικητή τον Γιάννη Στουρνάρα, και χωρίς να έχετε ενημερώσει τον τότε πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα. Δεν κοιμάμαι καλά όταν σκέφτομαι εκείνο το περίφημο μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ. Δεν αισθάνομαι περήφανος γιατί στην- ανάγκη των πλεονασμάτων- επιβάλλαμε την υψηλότερη οικονομική επιβάρυνση- φορολογική κι ασφαλιστική μαζί- στην ΕΕ για τα μεσαία στρώματα». Στέλεχος της ΡΕΝΕ, τάση στην οποία συμμετέχει ο Πάνος Ρήγας και στην οποία άνηκαν Κοτσακάς και Τεμπονέρας, εξαπέλυσε σφοδρή κριτική και στους δυο. Σημειώνεται ότι πλην Τσακαλώτου, Δραγασάκης, Κοτσακάς και Τεμπονέρας παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Κινητικότητα ενόψει ευρωεκλογών

Η συνέχιση των αποχωρήσεων είναι δεδομένη. Δεδομένο είναι επίσης ότι οι διεργασίες για τη συγκρότηση νέας πολιτικής κίνησης έχουν ξεκινήσει. Κόμμα, φορέας, λίστα στις ευρωεκλογές, χώρος διαλόγου, είναι πολύ νωρίς να πούμε. Χωρίς καμία αμφιβολία, στο ξεκίνημα του 2024 τα στρατόπεδα θα έχουν αναδιαταχθεί στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας. Και βέβαια, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιταχύνουν τα πράγματα. Τα 10 Σημεία Διαλόγου για την αναγέννηση της Αριστεράς που έθεσε στη δημοσιότητα το ΜΕΡΑ25 είναι η πρώτη επίσημη αντίδρασή κόμματος στην ευρύτερη Αριστερά, είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Στέφανος ΚασσελάκηςΠαύλος ΠολάκηςΣΥΡΙΖΑΈφη ΑχτσιόγλουΓιάννης ΣτουρνάραςΕυκλείδης Τσακαλώτοςειδήσεις τώρα