Πολιτική|14.11.2023 05:45

ΠΑΣΟΚ: Πώς διαβάζουν τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ στη Χαριλάου Τρικούπη - «Καμία σανίδα σωτηρίας στον Κασσελάκη»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά χωρίς να επεμβαίνουν, παρακολουθούν στο ΠΑΣΟΚ την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνονται ότι η εσωστρέφεια δημιουργεί συνθήκες ολικής επαναφοράς του κόμματος στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές και εδραίωσή του στις επόμενες εθνικές εκλογές. Από την άλλη, βέβαια, αρκετοί αναγνωρίζουν ότι αν η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία παραμείνει στα επίπεδα των εθνικών εκλογών τα όποια… επινίκια θα είναι μάλλον μισά!

«Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που ανεβαίνει συνεχώς. Θέλουμε το καλύτερο, αλλά δεν το περιμένουμε ξαφνικά, από τη μία μέρα στην άλλη τρεις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές. Θέλουμε να ανεβαίνουμε διαρκώς και να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα με σκοπό τις επόμενες εθνικές εκλογές και την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Να είμαστε μία διαφορετική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία», είπε ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, την στιγμή που όντως οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση. Υπενθυμίζεται ότι στις δημοσκοπήσεις της Metron Analysis και της GPO η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου ήταν 1,6% και 1 μονάδα αντίστοιχα. Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, αυτή της ALCO, η διαφορά των δύο κομμάτων είναι κάτω από μία μονάδα, ενώ στην δημοσκόπηση της GPO o ΣΥΡΙΖΑ έχασε 5 μονάδες μέσα σε ένα μήνα και το ΠΑΣΟΚ κέρδισε ένα μικρό ποσοστό.

Ένα από τα βασικά στοιχήματα που θέλει να κερδίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι να εμφανιστεί το κόμμα ως διεκδικητής της εξουσίας, κι όχι μόνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξου κιόλας το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να καταθέσει προτάσεις (υλοποιήσιμες) στο δημόσιο διάλογο, ενώ κοινοβουλευτικά θα προσπαθήσει να πιέσει -«ως η μοναδική εναλλακτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη»- τη ΝΔ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Καμία σανίδα σωτηρίας

Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν μια επίθεση φιλίας από τον Στέφανο Κασσελάκη, με πρόσχημα τον κοινό εχθρό, τη Νέα Δημοκρατία. «Εμείς αντιμετωπίσαμε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη σοβαρότητα και έγινε μία συζήτηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη πάνω στα πολύ σημαντικά. Εκείνος, όμως, ακόμα και αν διαφωνούσε με την πολιτική του Κώστα Σημίτη σε μία σειρά από ζητήματα, θα έπρεπε με τρόπο σοβαρό να ασκήσει την όποια κριτική και όχι με αυτήν την τοξικότητα, προφανώς ακούγοντας μόνο τον πολιτικό του μέντορα, τον κ. Πολάκη. Έτσι δεν γίνεται πολιτική», ξεκαθάρισε χθες ο κ. Σπυρόπουλος, σπεύδοντας να προλάβει τις εξελίξεις. Είναι σαφές ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύουν να «παίξουν» το παιχνίδι και αυτό πλέον είναι αδιαμφισβήτητο ενώ κλείνουν και το παράθυρο… επιστροφών στελεχών που είχαν βρει στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΝίκος ΑνδρουλάκηςΠΑΣΟΚΣτέφανος Κασσελάκης