Πολιτική|14.11.2023 13:46

Live οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Σολτς από το Βερολίνο

Newsroom

«Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο στα χρόνια της κρίσης διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα «διατηρεί δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης περιορίζοντας την ανεργία, προσελκύει περισσότερες επενδύσεις από ποτέ, αυξάνει τις εξαγωγές, τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ παράλληλα στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ακολουθώντας μία συνετή πολιτική που μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα».

Δείτε LIVE:

«Φέτος αναμένεται να καταρρίψουμε το ιστορικό ρεκόρ τουριστικών εσόδων και αφίξεων με τους Γερμανούς τουρίστες να προτιμούν και πάλι τη χώρα μας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλα αυτά γίνονται ενώ «το δημόσιο χρέος κινείται ήδη κάτω από το 170% του ΑΕΠ». 

Σημείωσε ότι η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ, ενώ έκανε γνωστό ότι συζήτησαν και για το Κυπριακό. «Κοινός στόχος να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις στη βάση των προτάσεων του ΟΗΕ», είπε.

Τι είπε για το μεταναστευτικό

«Άλλο ένα σημαντικό σημείο της συνεργασίας μας ήταν οι παράτυπες αφίξεις μεταναστών. Οι παράνομες αφίξεις αυξήθηκαν στην Ελλάδα. Πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις. Συζητήσαμε για τη σημασία της μεταρρύθμισης της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και τρόπους μείωσης των δευτερογενών αφίξεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι είπε για το Μεσανατολικό

Σημείωσε επίσης ότι με τον κ. Σολτς συζήτησαν τη διεύρυνση της ευρωπαϊκής ένωσης. Αλλά είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στις υπό ένταξη χώρες και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επιπλέον είπε ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, λέγοντας ότι «το Ισραήλ έχει το δικαιώμα να υπερασπιστεί τους πολίτες του», ενώ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικές οι ανθρωπιστικές παύσεις και η προστασία των αμάχων.

«Σημαντικό είναι πετύχουμε την απελευθέρωση των ομήρων. Η Χαμάς κρατά ομήρους παιδιά χωρίς τις μητέρες τους και αυτό είναι μια σκληρή πράξη που κάνει ένοχη την Χαμάς. Απαιτούμε την πλήρη απελευθέρωση των ομήρων».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη λύση δύο κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

ειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΒερολίνοΌλαφ ΣολτςΓερμανία