Πολιτική|15.11.2023 15:12

Βουλή: Σφοδρή κόντρα Φάμελλου, Ανδρουλάκη, Βορίδη - «Δυστύχημα δημοκρατίας, σοφιστείες και ποινικές ευθύνες»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ένταση επικράτησε στη Βουλή μετά την ανακοίνωση του Μάκη Βορίδη σχετικά με το «όχι» στην προανακριτική Επιτροπή που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών για τα Τέμπη

«Ο Μάκης Βορίδης αναίρεσε τον λόγο που ήρθαμε εδώ, γιατί είπε ότι δεν θα συνηγορήσουν σε αιτήματα ποινικών ευθυνών, και δεν θα λάβει υπόψη του δικογραφία που περιλαμβάνει ποινικά αδικήματα από υπουργό», τόνισε αρχικά ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και μάλιστα αναρωτήθηκε ένα ο κ. Βορίδη «βγαίνει πάνω από τον εισαγγελέα και γίνεται ο ίδιος δικαστής».

Ο ίδιος τόνισε πως η συζήτηση γίνεται «τζάμπα», αφού ήδη η κυβέρνηση έχει βγάλει πόρισμα. «Eκτός από σκιώδης πρωθυπουργός παίζει και τον ρόλο του δικαστή, προαποφασίζει τα πάντα. Αυτό είναι δυστύχημα για το κοινοβούλιο, είστε δυστύχημα δημοκρατίας» είπε και προσέθεσε: «Καλούμε τις υπόλοιπες δυνάμεις να μην επιτρέψετε στον κ. Βορίδη να σταματήσει τους μάρτυρες, γιατί εμείς ναι θα ψηφίσουμε κάθε διαδικασία που θα φέρει μάρτυρα να δώσει στοιχεία. Δεν επιτρέπεται να περάσει στην κοινωνία η καραμέλα ότι αρνηθήκαμε τη συζήτηση. Εμείς θα το ψηφίσουμε παρότι γνωρίζουμε τις ευθύνες και τα λάθη».

Τον λόγο πήρε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης υπογραμμίζοντας ότι η Χαριλάου Τρικούπη λέει ότι ακριβώς λέει το πόρισμα του εισαγγελέα. « Είμαστε συνηθισμένοι με τις σοφιστείες Βορίδη. Ψηφίζετε την εξεταστική που ξεκινά από το 97’ με αυτό το αιτιολογικό, σας κάνει να θέλετε την αλήθεια; δε νομίζω. Καλώ το ΚΚΕ να αποσύρει την πρόταση», τόνισε με νόημα.

Απαντώντας ο Μάκης Βορίδης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να κάνει σωστά τη δουλειά του «γιατί θα βρεθείτε σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, να βγάλετε ποινική ευθύνη και μάλιστα συνδεόμενη, με την πρόκληση αυτού του τραγικού δυστυχήματος. Η εισαγγελέας έχει αρμοδιότητα για ευρωπαϊκά δημοσιονομικά. Συζητά για διαχείριση χρημάτων της ΕΕ. Εμάς μας ενδιαφέρει η διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος, εκεί θέλουμε να επικεντρώσουμε». 

ΠΑΣΟΚΣωκράτης Φάμελλοςειδήσεις τώραΚΚΕΝίκος ΑνδρουλάκηςΜάκης ΒορίδηςΤέμπηΣΥΡΙΖΑ