Πολιτική|16.11.2023 07:14

ΣΥΡΙΖΑ: Μπαράζ επαφών προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση

Σπύρος Ραπανάκης

Μεγάλη είναι η αναταραχή που συνεχίζει να επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθώς οι συσκέψεις, τα τηλεφωνήματα, οι συναντήσεις και οι παρασκηνιακές επαφές έχουν φουντώσει. Υπέροχη κατάσταση δεν θα την έλεγε κανείς καθώς το βαριά πληγωμένο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται αντιμέτωπο με την πιθανότητα η αιμορραγία να συνεχιστεί. Το πόσο τεταμένο είναι το κλίμα αλλά και τα… νεύρα στην Κουμουνδούρου αντικατοπτρίζεται στον πανικό που προκάλεσε η έξοδος Τσίπρα-Σακελλαρίδη σε ταβέρνα της Νέας Σμύρνης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την αγωνία τους και προσπαθούν να ερμηνεύσουν την επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως γράφαμε χθες, η πίεση προς την πλευρά των 6+6 εντείνεται με στελέχη του κόμματος να ρίχνουν άμεσα ή έμμεσα γέφυρες προς την λεγόμενη ομάδα Αχτσιόγλου προκειμένου να μην αποφασίσει την έξοδο της από το κόμμα. Στελέχη που παρενέβησαν εντόνως και τις προηγούμενες ημέρες της ταραχώδους Κεντρικής Επιτροπής αλλά και στελέχη του περιβάλλοντος Κασσελάκη που στέλνουν τα μηνύματα τους μέσω τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντηση σε καφέ του κέντρου των γραμματέων του κόμματος, Σβίγκου και Βασιλειάδη με Χαρίτση και Ηλιόπουλο. Είναι σαφές πως στην Κουμουνδούρου έχουν μετρήσει ότι τυχόν αποχώρηση της ομάδας των 6+6 ή και άλλων μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα. Δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε κατά την συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου ότι «σταθερά τείνει χείρα φιλίας», κάνοντας λόγο για ανάγκη ενότητας και συσπείρωση σε αυτή την δύσκολη για το κόμμα συγκυρία.

Η κρίσιμη συνδιάσκεψη των 6+6

Το Σαββατοκύριακο τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν για τα στελέχη που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου. Θα φανεί δηλαδή εάν όλες αυτές οι προσπάθειες είναι βότσαλα στο νερό, μπροστά σε μια αναπόφευκτη εξέλιξη. Η αποχώρηση Μπαλτά κατά πολλούς αποτελεί προάγγελο αφού το πολύπειρο στέλεχος και θεωρητικός της Αριστεράς βρίσκεται πολύ κοντά, πολιτικά, ιδεολογικά και προσωπικά με τα στελέχη της κίνησης 6+6. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα τον θεωρούν και “ιδεολογικό τους πατέρα”. Ενόψει της πανελλαδικής συνδιάσκεψης της κίνησης, υπάρχουν βεβαίως καθημερινές επαφές τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο και σε επίπεδο βουλευτών. Υπενθυμίζεται ότι το πολύ σκληρό κείμενο που κατατέθηκε στην Κεντρική Επιτροπή φέρει τις υπογραφές επτά βουλευτών ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον δύο ακόμα διατηρούν καλές σχέσεις και έχουν επικοινωνία με τους 6+6. Άρα σε περίπτωση εξόδου, το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι εάν θα συγκροτηθεί νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα με δεδομένη την ανεξαρτητοποίηση από την Δευτέρα των Τσακαλώτου και Πέρκα. Το σίγουρο είναι ότι σε επίπεδο βάσης και μεσαίων στελεχών η πλειοψηφία βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός κόμματος.

Αναζωπύρωσε την ένταση η υιοθέτηση της γραμμής Πολάκη για το μαξιλάρι

Στην ανακύκλωση και επιδείνωση της κρίσης συνέβαλε αν μη τι άλλο η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το μαξιλάρι των 37 δισ. Η άκριτη υιοθέτηση της γραμμής Πολάκη σε μια από τις πιο εμβληματικές επιλογές της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε εκ νέου τη μήνιν κορυφαίων στελεχών στην χειρότερη, στην καλύτερη αμηχανία ακόμα και σε μετριοπαθή και θεσμικά στελέχη του κόμματος. Τα πυρά εκ μέρους των υπουργών της περιόδου και στενότατων συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού (Σταθάκης, Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Χαρίτσης) ήταν αναμενόμενα. Όπως και η ανάσυρση των όσων υποστήριζε και επαναλαμβάνε ο Αλέξης Τσίπρας για το μαξιλάρι το οποίο χαρακτήριζε “δείγμα και αποτέλεσμα της εντιμότητας, της νοικοκυροσύνης, του σεβασμού στα λεφτά του λαού, και της πρόνοιας για το σήμερα και το αύριο της χώρας” τονίζοντας πως “μόνο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε”. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για ευθεία βολή στον προκάτοχο του. Πρόκειται για το τρίτο “φάουλ” που ρίχει λάδι στην φωτιά χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει λόγος. Είχαν προηγηθεί το διάγγελμα για το δημοψήφισμα των διαγραφών, η ομιλία στην Κ.Ε. και οι αναφορές σε πέμπτη φάλαγγα και σε «μικρούς ανθρώπους». Φάουλ καθώς μπορεί να πρόκειται για κινήσεις που έγιναν με το βλέμμα στην Ομπρέλα και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά έβαλαν απέναντι πολύ ευρύτερα κομμάτια του κόμματος.

Ψηλά το θέμα των Τεμπών, ο οδικός χάρτης για το Συνέδριο

Επιχειρώντας να βγάλει τα φώτα της δημοσιότητας από την εσωκομματική κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσει απόψε στον ΑΝΤ1 την πρώτη «κανονική» συνέντευξη, θέτει σε πρώτη γραμμή την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήκωσε το θέμα στην Bουλή, με πολύ υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης ενώ κατέθεσε την πρόταση για προανακριτική επιτροπή. Ταυτόχρονα, εξαγγέλλεται η επανεκκίνηση του κόμματος με την σύσταση των think tanks μέσω isyriza καθώς και ο ορισμός του οδικού χάρτη προς το συνέδριο στις 23-25 Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, ανακοινώνεται η εκκίνηση των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων καθώς και των θεματικών προσυνεδρίων στις 18 Νοεμβρίου με ολοκλήρωση τους στις 12 Ιανουαρίου 2024. Στις 9-10 Δεκεμβρίου θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή για τον ορισμό της επιτροπής θέσεων του Συνεδρίου και ορισμού Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου. Η Κεντρική Επιτροπή θα συνέλθει ξανά στις 13-14 Ιανουαρίου για την έγκριση των κειμένων και έναρξη προσυνεδριακού διαλόγου.

ΣΥΡΙΖΑΈφη Αχτσιόγλουειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης