Πολιτική|20.11.2023 07:11

Τα νομοσχέδια που πυροδοτούν συζητήσεις και το χρονοδιάγραμμα: Τι θα πει ο Μητσοτάκης σήμερα στο «γαλάζιο» ακροατήριο

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στην επιτάχυνση της ψήφισης μιας σειράς νομοσχεδίων -ακόμα και αν κάποιες ρυθμίσεις πυροδοτήσουν αντιδράσεις είτε εκ δεξιών είτε εξ αριστερών- είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση. Με τον «αέρα» της πρόσφατης καθαρής εκλογικής νίκης -και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως διατηρείται η γαλάζια κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό- στόχος είναι να κλείσουν άμεσα τα ανοιχτά μέτωπα. Άλλωστε μπροστά είναι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου και στην Πειραιώς δεν θέλουν να αφήσουν δύσκολα θέματα να συζητηθούν στο παρά πέντε της κάλπης.

Τα δύο συν ένα πολυσυζητημένα νομοσχέδια που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Το φορολογικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει και την επίμαχη ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Από το Μαξίμου το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως ο βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου θα μείνει αναλλοίωτος, ωστόσο θα υπάρξουν σημειακές παρεμβάσεις. Το νομοσχέδιο είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση και με βάση το σχεδιασμό αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο χρόνο.

Πάντως, έντονες είναι οι αντιδράσεις και είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με έρευνα της Marc το 67,7% των ερωτηθέντων ελεύθερων επαγγελματιών μιλά για «ένα άδικο χαράτσι» ενώ το 28.9% κάνει λόγο για «μια προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής» (το 3.4% είναι στο «δεν ξέρω - δεν απαντώ»). Στο σύνολο πάντως της κοινής γνώμης το 49.1% μιλά για «μια προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής», ενώ το 41.5% κάνει λόγο για «ένα άδικο χαράτσι» (και το 9.4% είναι στο «δεν ξέρω - δεν απαντώ»).

- Το νομοσχέδιο που θα ανοίξει τον δρόμο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα (ως παραρτήματα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού). Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν μέσα στο Δεκέμβριο, ώστε να ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση και η ψήφιση του από τη Βουλή τη νέα χρονιά. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είναι δεδομένο πως θα πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις, ωστόσο από την κυβέρνηση σημειώνεται πως πρόκειται για προγραμματική δέσμευση και γίνεται λόγος για μία κίνηση εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά συμβαίνοντα. Στο εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπονται και συγκεκριμένες κινήσεις για την ενίσχυση των κρατικών πανεπιστημίων.

- Ένα ακόμα νομοσχέδιο που σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση, αν και γνωρίζει πως θα υπάρξουν αντιδράσεις εκ δεξιών είναι αυτό για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Μάλιστα φαίνεται πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί το προσεχές διάστημα στη δημοσιότητα, ενώ μένει να φανεί τι θα προβλέπει τελικά η ρύθμιση για την τεκνοθεσία.

Δεδομένο πάντως είναι πως δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Βέβαια, θα έχει ενδιαφέρον και το πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες εντός της Νέας Δημοκρατίας και τι θα πράξουν οι βουλευτές, δηλαδή ποιοι θα ψηφίσουν θετικά και ποιοι θα επιλέξουν να απέχουν (ή ενδεχομένως να καταψηφίσουν). Πάντως, το εν λόγω νομοσχέδιο - όποτε και αν πάρει το δρόμο για τη Βουλή - αναμένεται να περάσει, καθώς πρόκειται να υπερψηφιστεί και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Να σημειωθεί εδώ πως αυτή την εβδομάδα τα «φώτα» στρέφονται στη Βουλή καθώς την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Ολομέλεια αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Την Παρασκευή θα διεξαχθεί η συζήτηση επί των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη (η Νέα Δημοκρατία δεν θα υπερψηφίσει). Υπενθυμίζεται εδώ πως την εβδομάδα που πέρασε υπερψηφίστηκε - από όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ- η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Οι αναφορές Μητσοτάκη στο κομματικό ακροατήριο

Να σηκώσουν μανίκια και να επιταχύνουν το μεταρρυθμιστικό έργο καλεί τους γαλάζιους ο πρωθυπουργός, καθιστώντας σαφές πως οι καλές δημοσκοπικές επιδόσεις της ΝΔ δεν πρέπει να οδηγήσουν σε φαινόμενα χαλάρωσης ή και αλαζονείας. Είναι χαρακτηριστικό πως σε πρόσφατη συνέντευξη του σημείωσε πως«το 41% ήταν το αποτέλεσμα το οποίο καθόρισε τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, αλλά για εμένα το κοντέρ έχει μηδενίσει. Θα κριθούμε ξανά σε αυτή την τετραετία από την αρχή».

Με μηνύματα προς το γαλάζιο ακροατήριο θα είναι η σημερινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Υπενθυμίζεται πως αναμένεται να εκλεγεί η Μαρία Συρεγγέλα, που στο παρελθόν είχε διατελέσει υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και εκλέγεται στο Δυτικό Τομέα της Αθήνας. Να σημειωθεί μάλιστα πως είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται γυναίκα στη συγκεκριμένη θέση.

Το επόμενο διάστημα η κρισιμότερη μάχη θα δοθεί στο πεδίο των τιμών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει εκ νέου μήνυμα πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο αυτό είναι απαραίτητο. Μάλιστα, σε χθεσινή του ανάρτηση επεσήμανε πως «η δημοσιονομικά ισορροπημένη πολιτική μας αποδίδει, φαίνεται και από τη σταθερά καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και όπως έχω δεσμευτεί, το πλεόνασμα της ανάπτυξης θα επιστρέφει στην κοινωνία για την ενίσχυση πρωτίστως των πιο ευάλωτων που πλήττονται περισσότερο από το υψηλό επίπεδο τιμών, κυρίως των τροφίμων».

Στο μεταξύ αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις αναφορικά με το εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές του Ιουνίου (δηλαδή αν θα διατηρηθεί το νυν σύστημα ή θα δημιουργηθούν πέντε ως επτά περιφέρειες). Να σημειωθεί εδώ πως η κυβέρνηση έχει κλείσει τη συζήτηση για επαναφορά της λίστας και έτσι οι επόμενες ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό.

ειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςνομοσχέδιαΝέα Δημοκρατίανομοσχέδιο