Πολιτική|21.11.2023 07:10

Το στοίχημα των ευρωεκλογών και οι … παγίδες της δεύτερης τετραετίας: Μηνύματα Μητσοτάκη στο γαλάζιο ακροατήριο

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η μάχη με την ακρίβεια και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων αποτελούν τα δύο βασικά θέματα  που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς το ορόσημο των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Το μήνυμα που εκπέμπει προς το κομματικό ακροατήριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πως δεν πρέπει η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό να οδηγήσει σε εφησυχασμό.

«Το 41% δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή. Ισοδυναμεί με αυξημένη ευθύνη. Δεν είναι άλλοθι για λάθη» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως το  πολιτικό κοντέρ μηδενίστηκε στις εκλογές. Μάλιστα - μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος - επεσήμανε πως «ο λόγος μας, συνεπώς, πρέπει να είναι σαν τις πράξεις μας: σαφής, ουσιαστικός, αλλά κυρίως μετρημένος». 

Η αναφορά αυτή έρχεται ως συνέχεια σε προηγούμενα μηνύματα πως δεν χωράνε φαινόμενα αλαζονείας και έπαρσης, καθώς όλοι αξιολογούνται καθημερινά. Και ανάλογα σήματα θα συνεχίσει να εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας παράλληλα πως μία από τις μεγάλες παγίδες της δεύτερης τετραετίας είναι ο συμβιβασμός με παθογένειες και παγιωμένα συμφέροντα. 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως χθες επέλεξε για μια ακόμα φορά να μιλήσει για μεταρρυθμίσεις «που ίσως ξεβολέψουν κάποιους, αλλά θα ωφελήσουν τους πολλούς».  Μάλιστα σε όσους ανησυχούν για το κόστος από αυτές τις συγκρούσεις, σημείωσε πως «αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει», ενώ έστειλε εκ νέου μήνυμα πως θα προχωρήσει το φορολογικό νομοσχέδιο. 

Από την Πειραιώς θέλουν να κλείσουν το επόμενο διάστημα μια σειρά από θέματα και να έχουν καθαρό ορίζοντα στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Μπορεί άλλωστε οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως δεν απειλείται η καθαρή υπέροχη του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας χαλαρής ψήφου. 

Στο πλαίσιο αυτό μπαίνει σιγά σιγά το διακύβευμα της αναμέτρησης των ευρωεκλογών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για ένα διπλό στοίχημα της κάλπης: από τη μία πλευρά να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και από την άλλη να εκλεγούν  στελέχη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό,που θα δυναμώσουν την εθνική φωνή. Μάλιστα ζήτησε καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, «ώστε οι πολιτικοί συσχετισμοί στον τόπο να εδραιωθούν και να αποτραπεί κάθε αμφισβήτηση αυτής της ανοδικής εθνικής πορείας».

Πως... διαβάζουν στη Ν.Δ τα τεκταινόμενα στην αντιπολίτευση. 

Με αναφορές στα τεκταινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ήταν η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναφορικά με τα όσα λαμβάνουν χώρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε  πως στο ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν εάν ο αρχηγός τους είναι ο Τραμπ ή ο Μπέπε Γκρίλο. Μάλιστα δεν άφησε ασχολίαστο και τον… μαξιλαροπόλεμο, σημειώνοντας πως το μαξιλάρι αυτό «ήταν το ενέχυρο των δανειστών για την αναξιοπιστία του κ. Τσίπρα».  

Ωστόσο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο  ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως έχει μηδενιστικό λόγο προσδοκώντας να πάρει τη δεύτερη θέση, αγνοώντας ότι η αρνητική πολιτική που μιμούνται δεν είναι ώριμο φρούτο αλλά σάπιο φρούτο, με ξεπερασμένα συνθήματα.  Ουσιαστικά το επόμενο διάστημα από την Πειραιώς θα επιχειρήσουν να «πρεσάρουν» την Χαριλάου Τρικούπη, καθώς δεν θέλουν να αφήσουν χώρο να επεκταθεί στο κεντρώο χώρο.

Μέτρα σε τρεις άξονες για την ακρίβεια

Παρά το καθαρό προβάδισμα- που καταγράφεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις- στο κυβερνών κόμμα βλέπουν πως οι πολίτες περιμένουν περισσότερα στη μάχη των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό πως σε έρευνα  της Marc στο ερώτημα πως κρίνετε τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ το  46.6% θεωρεί πως η κυβέρνηση ολιγωρεί και το 40.2% λέει πως  προσπαθεί αλλά χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα και έλεγχοι. Την  ίδια  στιγμή μόνο το 12.3% απαντά πως η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για τον περιορισμό της ακρίβειας με όλα τα μέσα (0.9% είναι στο «δεν ξέρω - δεν απαντώ»).

Με την ακρίβεια να αποτελεί το βασικό πρόβλημα από την κυβέρνηση σημειώνεται πως για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πληθωριστικής κρίσης οι παρεμβάσεις κινούνται σε τρεις άξονες : 

  • Μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών με αυξήσεις μισθών και συντάξεων (νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, αύξηση συντάξεων από το 2024 κ.α.)
  • Στοχευμένα μέτρα για τους πιο ευάλωτους ( έκτακτο επίδομα σε 2,3 εκατομμύρια δικαιούχων, αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%, ενίσχυση των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά, επίδομα θέρμανσης, youth pass, market pass στη Θεσσαλία και τον Έβρο). 
  • Συνέχιση των εντατικών ελέγχων για τον περιορισμό των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. Αυτό που σημειώνεται από την κυβέρνηση είναι πως από την αρχή της χρονιάς έχουν πραγματοποιηθεί 20.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα που αγγίζουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

 

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατίαακρίβεια