Πολιτική|21.11.2023 10:14

Ξενογιαννακοπούλου στο OPEN: Ένα νέο σύμφωνο εσωκομματικής συμβίωσης είναι η λύση - Δεν περισσεύει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom

«Όλοι χωράνε στον ΣΥΡΙΖΑ και κανείς δεν περισσεύει» αναφέρει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ενώ απευθυνόμενη στην ομάδα «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου λέει πως πρέπει να το ξανασκεφτούν για το εάν θα αποχωρήσουν από το κόμμα και πως «δεν περισσεύει κανείς». 

Αρχικά, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου αναφέρει: «Είναι ώρες ευθύνης για όλους και θεωρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μείνει ο ισχυρός πόλος του ευρύτερη αριστερού προοδευτικού χώρου. Και γι’ αυτό το λόγο θεωρώ πως όλοι χωράνε στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν περισσεύει κανείς και πιστεύω πως το ζήτημα της ενότητας είναι κρίσιμο, θέλω να πιστεύω πως θα το ξανασκεφτούν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες. Δεν είναι ανυπέρβλητες οι διαφορές. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Υπήρξε ένα δημοκρατικό αποτέλεσμα το οποίο πρέπει να το αποδεχτούμε και από κει και πέρα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, να μπούμε σε μια συζήτηση, μια νέα σύνθεση».

Επισήμανε πως: «Πρέπει να προτάξουμε τα πολιτικά θέματα. Η χώρα μας κινδυνεύει να γίνει Γαλλία και Ιταλία. Συνεχής κατακερματισμός και αποδυνάμωση του προοδευτικού και αριστερού χώρου και αυτό εξυπηρετεί μόνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μια επικράτηση δεξιών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Χρειάζεται να υπάρξει ένας ισχυρός πόλος ξανά, να ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το ορόσημο είναι οι ευρωεκλογές».

Τόνισε πως «Και ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε άνοιγμα προς όλους και μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη μίλησε για την ανάγκη να υπάρχει ένα νέο σύμφωνο εσωκομματικής συμβίωσης, μια νέα πολιτική σύνθεση. Εγώ πιστεύω πως αυτή είναι η λύση. Από κει και πέρα όταν έχουμε αποχώρηση βουλευτών είναι σοβαρό θέμα. Στο βαθμό που θα τραυματίσει την κοινοβουλευτική ομάδα και δεν μπορώ να διανοηθώ καν πως μπορεί να θίξει και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά θεωρώ πως δεν θα υπάρξει τέτοιο θέμα, τέτοια μαζική αποχώρηση και θέλω να πιστεύω πως θα το ξανασκεφτούν».

«Δεν βοηθάει η τοξικότητα»

Για την επίθεση που έκανε ο Παύλος Πολάκης στη Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε: «Τα προσωπικά δεδομένα και ιδιαίτερα τα θέματα υγείας δεν πρέπει να μπαίνουν μέσα στην πολιτική συζήτηση. Θεωρώ πως υπήρξε μια επαφή ανάμεσα στους δύο. Είναι σαφές πως επιβάρυνε το κλίμα αυτό».

Για τα τρολς του διαδικτύου ανέφερε πως «Η τοξικότητα στο διαδίκτυο είναι κάτι υπαρκτό και αφορά όλα τα κόμματα. Δεν μπορούμε να την χρεώνουμε σε ένα πρόσωπο μόνο. Πραγματικά, θεωρώ πως αυτή η τοξικότητα δεν βοηθάει και έρχεται να ενισχύσει μια εσωκομματική κρίση».

Σε ερώτηση για το εάν η Έφη Αχτσιόγλου μπορεί να συνυπάρξει με τον Στέφανο Κασσελάκη και κυρίως με τον Παύλο Πολάκη, σχολιάζει: «Συνυπήρχαν τόσα χρόνια. Πρέπει να πέσουν οι τόνοι από όλες τις πλευρές. Και την Αχτσιόγλου και τον Ηλιόπουλο και τον Χαρίτση τους εκτιμώ πολύ. Θεωρώ πως δεν περισσεύει κανείς».

«Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ»

Στη συνέχεια, ανέφερε πως: «Η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα είναι μια βάση εκκίνησης. Νομίζω πως αυτό αφορά όλους μας και κάναμε την αυτοκριτική μας για το πρώτο εξάμηνο όπου έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και άφησε γεμάτα ταμεία. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Από κει και πέρα είναι σαφές πως η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από την διπλή ήττα που είχαμε. Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει σήμερα ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Η παρακαταθήκη του είναι ένα ισχυρό αριστερό προοδευτικό κόμμα το οποίο είναι η προοπτική εναλλακτικής διακυβέρνησης. Γιατί ο μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή για τη χώρα μας είναι να υπάρχει μια ανεξέλεγκτη ηγεμονία Μητσοτάκη και έναν συνεχώς κατακερματισμένο προοδευτικό και αποδυναμωμένο αριστερό κόμμα».

«Πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη και η πολιτική του Στέφανου Κασσελάκη. Λευκή επιταγή δεν έχει κανείς. Αλλά χρειάζεται και χρόνο να το αποδείξει. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Και ο ίδιος πρέπει να λειτουργήσει λογικά, και νομίζω πως έχει τη διάθεση αυτή. Θα κριθεί στην πράξη. Είναι ώρα ευθύνης για όλους, να κάτσουμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές. Στην κυρία Αχτσιόγλου θα έλεγα ότι εδώ πρέπει να δώσουμε τη μάχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, να βάλουμε τις απόψεις μας κάτω. Δεν περισσεύει κανείς», κατέληξε. 

Στέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑΈφη ΑχτσιόγλουΜαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου