Πολιτική|22.11.2023 10:58

Live streaming η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τα μέτρα ανασυγκρότησης Θεσσαλίας και Έβρου

Newsroom

Στη Βουλή μιλά αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκηςο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει τα μέτρα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου.

«Βρίσκομαι εδώ για να ενημερώσω τη Βουλή για το μείζον ζήτημα της κλιματικής κρίσης, που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη. Το θέμα αυτό απαιτεί και ρεαλιστικές δράσεις και συναινέσεις», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. «O Daniel που προκάλεσε τόσες καταστροφές στη χώρα μας, χτύπησε αργότερα και τη Λιβύη», σημείωσε ο ίδιος.

«Όταν μας είχε χτυπήσει ο Ιανός, μιλούσαμε για μία πρωτοφανή θεομηνία, τα ποσοστά στον Daniel είναι 20πλάσια σε σχέση με τον Ιανό», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. «Σε μία δεκαετία μόλις τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν κατά 50%. Η Μεσόγειος που βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, δοκιμάζεται ιδιαίτερα», είπε.

«Οι εκταμιεύσεις έχουν προχωρήσει γρήγορα, έχουμε εκταμιεύσει 120. εκ ευρώ σε λογαριασμούς 33.000 πληγέντων. Συνεχίζονται υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου. Διεξάγουμε διασταυρώσεις και εντοπίστηκαν λάθη. Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κρατήσει έως και 2 χρόνια. Έχουν τοποθετηθεί 50 οικίσκοι και έχουν παραγγελθεί 700. Θέλουμε να φτιάξουν τα σπίτια τους, να καλυφθεί το 80% της αποκατάστασης και το υπόλοιπο 20 θα μπορούν να το πάρουν με άτοκο δάνειο», είπε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «θα ανακατασκευαστούν 25 σχολεία ώστε αυτά που έπαθαν ζημιές να γίνουν καλύτερα από πριν. Έχουν ήδη ξεκινήσει αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχή της Δαδιάς. Σε ό,τι αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο, τόνισε πως μεγάλος στόχος είναι η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα Θεσσαλονίκη να γίνει καλύτερη και πιο ασφαλής.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η τραγωδία στη Θεσσαλία είναι αφορμή για μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει 3 προτεραιότητες: την άμεση κινητοποίηση για να μην υπάρχει απώλεια ζωών, τη μεγαλύτερη εξασφάλιση πόρων και το συνεκτικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση.

ΈβροςΒουλήειδήσεις τώραΘεσσαλίαΚυριάκος Μητσοτάκης