Πολιτική|22.11.2023 12:31

Μητσοτάκης: Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα σε Θεσσαλία και Έβρο - Οι 3 προτεραιότητες της κυβέρνησης - «Διπλασιάζουμε τα κονδύλια κρατικής αρωγής»

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα που δεν πρέπει να εμπεριέχει κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά συναινέσεις και κοινές δράσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ενώ παρουσίασε όλο το πλέγμα των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί τόσο στη Θεσσαλία όσο και στον Έβρο.

«Θα είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων. Θα υπερασπιστώ, όμως, την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή αλλά και των εθελοντών που έδρασαν στην πρώτη γραμμή», είπε και προσέθεσε ότι οι εκταμιεύσεις έχουν προχωρήσει γρήγορα. Συγκεκριμένα, «έχουμε εκταμιεύσει 120. εκ ευρώ σε λογαριασμούς 33.000 πληγέντων. Συνεχίζονται υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κρατήσει έως και 2 χρόνια. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί 50 οικίσκοι και έχουν παραγγελθεί 700 προκειμένου να μείνουν όσοι έχασαν τις περιουσίες τους.

«Θέλουμε να φτιάξουν τα σπίτια τους, να καλυφθεί το 80% της αποκατάστασης και το υπόλοιπο 20 θα μπορούν να το πάρουν με άτοκο δάνειο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι αποζημιώσεις που έχουν εγκριθεί φτάνουν τα 260 εκ. ενώ ήδη 107 έχουν κατατεθεί στους δικαιούχους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς. «Για τις επιχειρήσεις προχωράμε πριν από τις γιορτές στην προκαταβολή του 15% της ζημιάς τους από το συνολικό 70», είπε.

Παράλληλα, όπως είπε θα ανακατασκευαστούν 25 σχολεία ώστε αυτά που έπαθαν ζημιές να γίνουν καλύτερα από πριν. Για το σιδηροδρομικό δίκτυο τόνισε ότι έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, αλλά μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα αποκατασταθεί με μονή γραμμή το Λάρισα - Λιανοκλάδι και αντίστοιχη παρέμβαση σχεδιάζεται από το τμήμα Λάρισα με Βόλο. «Μεγάλος στόχος η σιδηροδρομική Αθήνα Θεσσαλονίκη να γίνει καλύτερη και πιο ασφαλής», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αθροίζοντας τα ποσά υπογράμμισε ότι οι αποζημιώσεις θα ξεπεράσουν τα 2,3 δις, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις αλλά «θα συνδράμει και ο προϋπολογισμός».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα. «Αυτή η τραγωδία είναι αφορμή για μεγάλες μεταρρύθμισες. Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει 3 προτεραιότητες.

  • άμεση κινητοποίηση για να μην υπάρχει απώλεια ζωών
  • μεγαλύτερη εξασφάλιση πόρων
  • συνεκτικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση».

Νωρίτερα, πάντως, ξεκαθάρισε ότι θα είναι ο τελευταίος που θα δηλώσει ικανοποιημένος από τη διαχείριση των πρόσφατων καταστροφών από το κράτος μας. Θύμισε όμως ότι στη Γερμανία σε κακοκαιρία μικρότερη από τον Ντάνιελ χάθηκαν πριν από τρία χρόνια σχεδόν 200 άνθρωποι.

Σχετικά με την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ο πρωθυπουργός είπε: «Εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε χώρους υποδοχής που δημιουργήθηκαν άμεσα, υπήρξε ιατρική βοήθεια. Μέτρα ελήφθησαν για την αποτροπή μεγάλης υγειονομικής κρίσης. Δεν υπήρχε στον κρατικό μηχανισμό εμπειρία και θεσμική μνήμη για το πώς αντιμετωπίζει κανείς μια τέτοια κατάσταση. Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες κάηκαν 70.000 νεκρά ζώα και 110.000 νεκρά πτηνά. Πήραν μέρος και ευχαριστώ και οι Ένοπλες Δυνάμεις, που δεν όφειλαν, αλλά βοήθησαν αποτελεσματικά. Δόθηκαν οδηγίες για τη σωστή κατανάλωση νερού και φαγητού, έγιναν εμβολιασμοί, όλα σε συνθήκες ακραίες και πρωτόγνωρες για τη χώρα. Μαζί και 8 μονάδες ψυχικής υγείας εδρεύουν πλέον στη Θεσσαλία».

Στο μεταξύ ισχυρίστηκε ότι πλέον «δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτι που είναι σεισμογενής και ευάλωτη σε φωτιές και πυρκαγιές».

«Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες μας έχουν λάβει ποσά που ξεπερνούν τα έσοδα του ΕΛΓΑ σε ασφαλιστικές εισφορές. Ο κρατικός προϋπολογισμός έδωσε 500 εκ έξτρα για τις αποζημιώσεις», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει οι πολίτες να ασφαλίζουν τις περιουσίες τους. «Οι Ολλανδοί μας τον λένε ξεκάθαρα. Το κλειδί είναι η διαχείριση και η στενή συνεργασία πέραν των ορίων ενός δήμου ή μιας περιφέρειας. Χωρίς αποσπασματικά έργα. Η κυβέρνηση θα συστήσει φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας», τόνισε και κλείνοντας ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα δεν έχει ούτε κόμμα ούτε χρώμα.

Βουλήκλιματική αλλαγήΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα