Πολιτική|23.11.2023 07:28

Με διαφορετική στρατηγική η ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ: Τρία συμπεράσματα από την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μέσα στο νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά τις εκλογές η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής μπορεί να είχε ως κύριο θέμα την κλιματική κρίση, ωστόσο, προσφέρεται και για πολλαπλά πολιτικά συμπεράσματα. Από το κυβερνών κόμμα υιοθετούν μια διαφορετική στρατηγική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, ενώ συνεχίζουν το… φλερτ στο κεντρώο κοινό.

Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα, που μπορούν να εξαχθούν από την χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού:

  • Ένα μικρό μόνο κομμάτι της τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια ήταν αφιερωμένο στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην κυβερνών κόμμα παρακολουθούν βέβαια τα τεκταινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο θέλουν να αποφύγουν τις πολλές αναφορές.
  • Πάντως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις … απουσίες αρκετών βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα έδρανα της Βουλής και σχολίασε σκωπτικά «εσείς κινδυνεύετε να γίνεται κόμμα Black Friday μείον 50%, αν συνεχίσετε έτσι». Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αναφερθεί ξανά στις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας πως ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να προβλέψει τα όσα συμβαίνουν.
  • Στη χθεσινή του ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να απαντήσει κυρίως στις αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, μια επιλογή που δεν ήταν τυχαία. Από το στρατόπεδο της Ν.Δ. θέλουν να …στριμώξουν την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία επιχειρεί να πιέσει την κυβέρνηση σε θέματα οικονομίας και καθημερινότητας. Πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως όσο το ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζεται το ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοκαθεδρία στην κεντροαριστερά, τόσο θα υπάρχει χώρος στο κέντρο για γαλάζια ανοίγματα.
  • Να σημειωθεί εδώ πως από το κυβερνητικό στρατόπεδο εξαπολύουν βέλη προς το ΠΑΣΟΚ για έλλειψη τεκμηριωμένων προτάσεων. «Αν εσείς έχετε κάποια μαγική λύση, τεχνολογική, για το πώς ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες, μην ενημερώσετε μόνο εμάς. Είμαι σίγουρος ότι ο ΟΗΕ θα σας δώσει το βήμα στο Ντουμπάι να εξηγήσετε πώς ακριβώς αυτό θα γίνει» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στα όσα είχε πει νωρίτερα ο Ν. Ανδρουλάκης.
  • Τα … ανοίγματα στο κεντρώο κοινό συνεχίστηκαν και στη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να αφήσει χώρο στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά της Ν.Δ. επισημαίνεται πως η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται με πράξεις και σημειώνεται πως η στρατηγική του «όχι σε όλα» έχει αποτύχει. Ενδεικτική ήταν άλλωστε η χθεσινή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την αντιπολίτευση πως «αισθάνομαι ότι εμείς έχουμε σχέδιο, εσείς έχετε παράπονα».

Επιμένει η κυβέρνηση στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών είναι η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Με αφορμή την κριτική της αντιπολίτευσης περί κρυφής ατζέντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως προεκλογικά έλεγε πως θα μειώσει το τέλος επιτηδεύματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση. «Αυτά λέγαμε προεκλογικά, αυτά κάνουμε και τώρα και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης συμβαδίζει με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» είπε από το βήμα της Βουλής.

Μάλιστα επέλεξε εκ νέου να εξαπολύσει βέλη στο Νίκο Ανδρουλάκη, σημειώνοντας πως « εσείς που εμφανίζεστε ως υπέρμαχος του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης θα πρέπει να μας εξηγήσετε πώς ακριβώς θα περιορίσετε τη φοροδιαφυγή και να μην κατηγορείτε την κυβέρνηση που, αν μη τι άλλο, είχε το πολιτικό θάρρος στην αρχή της δεύτερης θητείας της να κάνει κάτι το οποίο αντικειμενικά, ναι, είναι πολιτικά δύσκολο».

Στα κοινοβουλευτικάπηγαδάκια σχολιάστηκε και το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και μια σύντομη αναδρομή «σε μία άλλη κυβέρνηση» (σημείωση : η αναφορά πήγαινε στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη) που στην αρχή της δεύτερης θητείας της όταν ξεκίνησαν οι αντιδράσεις (για το νομοσχέδιο του Τάσου Γιαννίτση) «έκανε πίσω ολοταχώς και «φόρτωσε» το κόστος του ασφαλιστικού στις επόμενες γενιές».

ΠΑΣΟΚΒουλήΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης