Πολιτική|24.11.2023 22:51

Συνάντηση του ΚΚΕ με εκπροσώπους ερευνητών και εργαζομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: «Στηρίζουμε τον αγώνα σας»

Newsroom

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την Αφροδίτη Κτενά, βουλευτή του ΚΚΕ και τον Αντώνη Ραλλάτο, μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Μπούμη και Μάνο Σαριδάκη, και με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), αποτελούμενη από τους Μαρία Μανιάτη και τον Δημήτρη Παρώνη, στο πλαίσιο συναντήσεων που πραγματοποιούν για το ζήτημα της επικείμενης υπαγωγής του ΕΑΑ στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΥΚΚΠΠ), όπως προτείνεται στο άρθρο 19 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου με τίτλο «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας».

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «αναφέρθηκαν στις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εξέλιξη στο ερευνητικό έργο του ΕΑΑ, στις εργασιακές σχέσεις και συνθήκες του προσωπικού όλων των κατηγοριών, αλλά και στην ίδια την ύπαρξη του ΕΑΑ, του παλαιότερου Ερευνητικού Κέντρου της χώρας». Ενημέρωσαν, επίσης, «για την απόφασή τους να προχωρήσουν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ «εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος στην εξέλιξη αυτή και την εκτίμηση ότι εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική για την έρευνα στην ΕΕ, η οποία ακολουθείται με συνέπεια από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα. Γι' αυτό και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να λειτουργήσει ως πιλότος για αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα Ερευνητικά Κέντρα, με απώτερο στόχο τον διαμελισμό τους και τον ασφυκτικό έλεγχο του ερευνητικού έργου από τους μονοπωλιακούς ομίλους και το πολιτικό τους προσωπικό».

Επισήμαναν ότι «το ΚΚΕ παλεύει για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η έρευνα να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις σύγχρονες και μελλοντικές κοινωνικές του ανάγκες. Σε αυτήν την κατεύθυνση, αγωνίζεται με όσες δυνάμεις διαθέτει ενάντια στη διαχρονική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Ερευνητικών Κέντρων, την απαξίωση των υποδομών τους και τη διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων με απογείωση της ευελιξίας των εργαζομένων σε αυτά».

Τέλος, δήλωσαν ότι «το ΚΚΕ θα στηρίξει των αγώνα τους με όλες τις δυνάμεις του μέσα κι έξω από τη Βουλή».

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνώνειδήσεις τώραΚΚΕ