Πολιτική|27.11.2023 06:44

Επιχείρηση «φυγή προς τα εμπρός» από τον Κασσελάκη την ώρα που η νέα ΚΟ συγκροτείται, με το βλέμμα στον προϋπολογισμό

Σπύρος Ραπανάκης

Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί ο Στέφανος Κασσελάκης παίρνοντας πάνω του την σύγκρουση με την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, οι πληγές που άνοιξαν οι διασπάσεις και αλλεπάλληλες αποχωρήσεις μελών, παραμένουν ανοιχτές, με τα σύννεφα να πυκνώνουν όσο η δημοσκοπική εικόνα καταγράφει μια σταθερή τάση με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην τρίτη θέση πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να βρέθηκε το Σαββατοκύριακο για αποσυμπίεση στις Σπέτσες, ωστόσο, δεν άφησε αναπάντητες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο BBC ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης». «Δηλαδή αν τα Γλυπτά του Παρθενώνα "θα φαίνονταν καλύτερα" στο Μουσείο της Περγάμου, να τα πάμε στο… Βερολίνο (μετά την ανακαίνιση); Τι άστοχα επιχειρήματα είναι αυτά -στο BBC μάλιστα- για να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει;», έγραψε στο Χ ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σχολίασε, επίσης, την απειλή Βορίδη πως θα παραιτηθεί εάν τεθεί θέμα υποχρεωτικής υπερψήφισης του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια σε συνδυασμό με την σιωπή σχετικά με τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση του από το Predator. «Τα λέει τσεκουράτα ο κ. Βορίδης όταν πρόκειται να ενθουσιάσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους του: "Αν μου ζητηθεί να ψηφίσω υποχρεωτικά τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, θα παραιτηθώ". Όταν πρόκειται όμως για το μείζον θέμα της παρακολούθησής του μέσω Predator, σιωπή. Εκεί, ο ατρόμητος υπουργός ζαρώνει από φόβο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Σε προτεραιότητα για την Κουμουνδούρου βέβαια παραμένει το θέμα της ακρίβειας και της φορολογίας. Μάλιστα, εν όψει προϋπολογισμού οι παρεμβάσεις γύρω από την οικονομία και την καθημερινότητα θα πυκνώσουν. Την ίδια στιγμή, ο Στέφανος Κασσελάκης γεμίζει την ατζέντα του με επισκέψεις ανά την Ελλάδα και με συναντήσεις με φορείς.

Με αυτό τον τρόπο φιλοδοξούν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να σπάσουν το κλίμα εσωστρέφειας και αποσύνθεσης. Αντανακλαστικά άμεσης ανασύνταξης επιχείρησε να δείξει στην περίπτωση της Νεολαίας όπου μετά την αποχώρηση της πλειοψηφίας του Κεντρικού Συμβουλίου (37 από τα 51 μέλη) άμεσα ορίστηκε νέος γραμματέας, ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος.

Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικό ότι οι θέσεις που έμειναν κενές δεν ήταν δυνατόν να αναπληρωθούν καθώς μόλις 4 ήταν οι επιλαχόντες που παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ και στην οργάνωση της Νεολαίας. Ως εκ τούτου το Κεντρικό Συμβούλιο πλέον αποτελείται από 19 μέλη. Σε κάθε περίπτωση, η ανασυγκρότηση της Νεολαίας έχει ήδη προαναγγελθεί από τα στελέχη της ηγεσίας του κόμματος.

Το σχέδιο και ο προσανατολισμός της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Αύριο, Τρίτη, (το αργότερο Τετάρτη), θα είναι εκτός απροόπτου η επίσημη πρώτη της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 11 βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν γεμάτο διαβουλεύσεις και συναντήσεις, όχι μόνο μεταξύ βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν επαφές και με στελέχη και προσωπικότητες που αναμένεται να πλαισιώσουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο το νέο εγχείρημα. Πρώτο βήμα η συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης με άμεση προτεραιότητα την προετοιμασία για την κοινοβουλευτική μάχη του προϋπολογισμού το τριήμερο 11-13 Δεκεμβρίου.

Όπως τονίζουν πηγές των βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στη διάρκεια της συζήτησης στόχος είναι η σκληρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ανάδειξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα. Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα εξάλλου ξεκινά με το προνόμιο να έχει στις τάξεις της έμπειρα στελέχη και πρώην υπουργούς σε κρίσιμους τομείς, ένα «μίνι» υπουργικό συμβούλιο: Αλέξης Χαρίτσης και Ευκλείδης Τσακαλώτος στην οικονομία, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος στην εργασία, η Πέτη Πέρκα στην ενέργεια, η Θεανώ Φωτίου στο κοινωνικό κράτος, η Μερόπη Τζούφη στην παιδεία, στην υγεία ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Φερχάτ Οζγκιούρ. Ενώ μπαρουτοκαπνισμένος και με μεγάλη πολιτική εμπειρία είναι βέβαια ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η Σία Αναγνωστοπούλου με θητεία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στον πολιτισμό.

Ο προσανατολισμός της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τονίζουν τα στελέχη της, δεν θα είναι μόνο η κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα αλλά και η ανάδειξη ενός εναλλακτικού σχεδίου για την επόμενη μέρα της χώρας που θα στηρίζεται σε μία σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική αντίληψη. Να σκιαγραφήσει τον προσανατολισμό και την στρατηγική του νέου εγχειρήματος επιχείρησε ο Αλέξης Χαρίτσης με άρθρο του στο Kreport όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνάδει με την ανάληψη της ευθύνης «για την ανακοπή της διάλυσης της αριστεράς, αλλά και ευρύτερα της προοδευτικής παράταξης στη χώρα μας, προτάσσοντας το νέο πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο που απαιτεί η εποχή μας».

Ειδικότερα ανέφερε: «Η αφετηρία για αυτό το σχέδιο βρίσκεται σε μια σκληρή διαπίστωση: ότι μόνο βαθιές τομές -τομές ριζοσπαστικές και προοδευτικές, που απαιτούν συγκρούσεις, αλλά την ίδια στιγμή θα αναδείξουν ένα νέο υπόδειγμα- μπορούν να οδηγήσουν στη θετική έξοδο από τον φαύλο κύκλο στον οποίο βρισκόμαστε. Και οι τομές αυτές έχουν συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους: κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη, νέο αναπτυξιακό πρότυπο, οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση».

Δημήτρης ΤζανακόπουλοςΝάσος ΗλιόπουλοςΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΑλέξης ΧαρίτσηςΈφη ΑχτσιόγλουΠέτη Πέρκαειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΣία ΑναγνωστοπούλουΣτέφανος Κασσελάκης