Πολιτική|28.11.2023 09:51

«Τεράστια αντίδραση για μακροχρόνιο ζήτημα»: Το σχόλιο της δημοσιογράφου του BBC που πήρε τη συνέντευξη από τον Μητσοτάκη

Newsroom

Την απόφαση Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό την Τρίτη σχολίασε η δημοσιογράφος Laura Kuenssberg που πήρε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία έγιναν οι δηλώσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που φαίνεται να ενόχλησαν τον Βρετανό πρωθυπουργό. Η δημοσιογράφος κατέκρινε τον Σούνακ σχολιάζοντας ότι ήταν δυσανάλογη αντίδραση για έναν μακροχρόνιο θέμα.

«Η συνέντευξή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό φαίνεται να έχει ταράξει την Ντάουνινγκ Στριτ αρκετά για να ακυρώσει τη συνάντηση του Σουνάκ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τεράστια αντίδραση, δεδομένου ότι αυτό το ζήτημα είναι μακροχρόνιο μεταξύ των δύο χωρών…» γράφει στην πλατφόρμα Χ (πρώην Τwitter).

Η δήλωση του πρωθυπουργού που ενόχλησε

Μιλώντας, φυσικά, επί βρετανικού εδάφους, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

«Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Γνωστές οι θέσεις μας

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ».

«Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

γλυπτά του ΠαρθενώναΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΒρετανίαΡίσι Σούνακ