Πολιτική|28.11.2023 15:38

Στο κόκκινο η ένταση στη Βουλή: Εξαίρεση της Κωνσταντοπούλου από την επιτροπή για τα Τέμπη ζητά η ΝΔ - «Φοβάστε»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά με το εάν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου δύναται να είναι μέλος της Επιτροπής, από τη στιγμή που είναι δικηγόρος των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

«Τίθεται κρίσιμο το θέμα, εάν μπορεί δικηγόρος που είναι συγχρόνως συνήγορος κατηγορούμενου και παράλληλα είναι βουλευτής να είναι και μέλος της εξεταστικής. Και μόλις πάρουμε απόφαση να συνεδριάσουμε», τόνισε από την πλευρά του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ζητηθεί η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου.

«Καταλαβαίνουμε ότι φοβάστε»

Με την ένταση να χτυπά κόκκινο η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε τον λόγο για να τοποθετηθεί, ωστόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι πρώτα πρέπει να τοποθετηθούν οι υπόλοιποι εισηγητές. «Σας ζήτησα τον λόγο πρώτη Καταλαβαίνουμε ότι φοβάστε», φώναξε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Έχουν προκύψει κωλύματα και σύγκρουση καθηκόντων»

Τον λόγο εν τέλει πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης αναγνωρίζοντας ότι θεωρητικά υπάρχει ένα κώλυμα και ζήτησε να κατατεθεί το σχετικό αίτημα. Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής τόνισαν ότι πριν τοποθετηθούν πρέπει πρώτα να μιλήσει η ίδια.

«Από την διαδικασία στην Ολομέλεια έχουν προκύψει κωλύματα και σύγκρουση καθηκόντων και του προέδρου και της αντιπροέδρου και των περισσότερων μελών της επιτροπής που προέρχονται από την ΝΔ. Υπερασπιστήκατε τον κ. Καραμανλή και τον κ. Μητσοτάκη. Δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες μεροληψίας για τα καθήκοντά σας», είπε αρχικά η κυρία Κωνσταντοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι ο Θ. Πλεύρης είναι ουσιώδης μάρτυρας της υποθέσεως, καθώς μετέβη στον τόπο του εγκλήματος τις πρώτες ώρες και είδε με τα μάτια του και πήρε πληροφορίες.

«Θορυβηθήκατε και ζητάτε εξαίρεση»

Κατά την ίδια η πλειοψηφία επιχειρεί έναν αντιπερισπασμό. «Επειδή γνωρίζετε ότι η παρουσία μου στην επιτροπή θα εγγυηθεί ότι θα βγει η αλήθεια, θορυβήθηκε η κυβέρνηση προσπαθεί επινοήσει την εξαίρεσή μου. Τίθεται ζήτημα συγκρότησης της επιτροπής», είπε και ξεκίνησε ένας δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο. «Αφήστε το bullying», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, με τον κ. Μαρκόπουλο να τις ζητά να ολοκληρώσει την τοποθέτησή της.

Επί της ουσίας η κυρία Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι η επιτροπή είναι εξεταστικών πραγμάτων και αφορά το έγκλημα των Τεμπών και η δική της ιδιότητα, δηλαδή του συνηγόρου τριών που δήλωσαν παράσταση κατηγορίας, αφιλοκερδώς, δεν προκαλεί κανενός είδους κώλυμα στην επιτροπή που ερευνά τα ίδια πράγματα. «Ουδεμία σύγκρουση συμφερόντων. Θα θέσω το ζήτημα στις οικογένειες, ότι η συμπαράσταση στις οικογένειες συνιστά λόγω εξοβελισμού από την επιτροπή. Κατά τη γνώμη μου προσπαθείτε να δημιουργήσετε τις συνθήκες. Έχετε στήσει τη διαδικασία. Υπάρχουν 57 νεκροί. Παίζετε παιχνίδια», κατέληξε.

Απαντώντας ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης είπε ότι θεωρητικά όσοι τοποθετήθηκαν στην Ολομέλεια θα είχαν θέμα μεροληψίας.

«Ο κανονισμός της Βουλής ζητά να ψηφίσουν και παράλληλα να λέμε ότι έχουμε μεροληψία; Έχουν λυθεί αυτά τα θέματα», σημείωσε. Όπως προσέθεσε για την ίδια η υπόθεση που ερευνά η επιτροπή, η κυρία Κωνσταντοπούλου είναι συνήγορος κατηγορίας «Εξυπακούεται ότι αν τυχόν μέλος της Επιτροπής είναι ουσιώδης μάρτυρας δεν θα πρέπει να παρίσταται. Η δική μου παρουσία στα Τέμπη είχε να κάνει με την αντιμετώπιση της τραγωδίας για να πάνε οι ασθενείς στα νοσοκομεία. Αν ωστόσο τεθεί θέμα από τα κόμματα και αποφασιστεί ότι πρέπει να είμαι μάρτυρας, δεν θα είμαι μέλος της εξεταστικής», κατέληξε.

Τι είπαν τα υπόλοιπα κόμματα

Ο Βασίλης Κόκκαλης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι γίνεται παιχνίδι εντυπώσεων για το ποιος στεναχωριέται περισσότερο. «Η συγκάλυψη έγινε την προηγούμενη Παρασκευή με την απόρριψη του αιτήματος για την προανακριτική. Επιφυλαχτήκαμε για να ακούσουμε. Το αν είναι ή όχι αφιλοκερδώς δεν έχει σημασία, αλλά δεν ασκεί επιρροή στην ουσία της ένστασης. Να παραπεμφθεί και κατόπιν να αποφασίσουμε στην επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Αλλά και αυτό για τυχόν κώλυμα του Θ. Πλεύρη», σημείωσε.

Η Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ) τόνισε ότι οι εργασίες δεν πρόκειται να επικεντρωθούν σ αυτό που απασχολεί τον καταλογισμό και την απόδοση ευθυνών. «Να σταματήσουνε το μονοπώλιο της θλίψης και της ευαισθησίας. Δεν αναγνωρίζουμε σε κάποιους μεγαλύτερη ευαισθησία. Θα περιμένουμε την γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου. Αν κάποια μέλη θέλουν να διαβιβαστεί κι άλλο αίτημα, να αποφασιστεί σήμερα.

Αντίθετος εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, λέγοντας ότι το ΚΚΕ είναι ενάντια σε αποκλεισμό προσώπου. «Η κάθε ΚΟ είναι υπεύθυνη για την εκπροσώπησή της», σημείωσε.

Ο Παύλος Σαράκης (Ελλ. Λύση) επισήμανε ότι η πλειοψηφία φοβάται τη Ζ. Κωνσταντοπούλου επειδή είναι έμπειρη. «Δεν θέλουμε κανέναν αποκλεισμό. Η ελληνική Λύση δεν αποκλείει πρόσωπα για να βρούμε την αλήθεια», είπε. «Θέλουμε να χυθεί άπλετο φως και θεωρούμε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Δεν πιστεύουμε στον αποκλεισμό προσώπου», προσέθεσε ο κ. Δημητριάδης (Σπαρτιάτες).

Ξαναπαίρνοντας το λόγο η κυρία Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι η εξεταστική δεν είναι ανακριτική επιτροπή ούτε προανακριτική, αλλά έχει τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών. «Γίνεται δημόσια η διαδικασία ενώ η ανάκριση είναι μυστική. Tο ότι εγώ είμαι συνήγορος το γνωρίζετε από τον Μάρτιο του 2023. Το έχω πει κατ’ επανάληψη. Αυτό που σας ενοχλεί δεν είναι ότι έχω σύγκρουση συμφερόντων, δεν έλκω επαγγελματικά οφέλη, το μόνο μου κίνητρο είναι να συμπαρασταθώ στις οικογένειες που έχασαν τα πρόσωπά τους. Ουδεμία προσωπική σχέση έχω με οποιονδήποτε εμπλεκόμενο. Είναι προκλητικό ότι προσπαθείτε να με αποκλείσετε.

Το επιστημονικό συμβούλιο διορίζεται από τον Πρόεδρο. Έχει αμφιλεγόμενες γνωμοδοτήσεις. Το λέω ξεκάθαρα η εξεταστική δεν είναι Novartis ούτε υποκλοπές. Αφορά πράγματα που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε με τέτοιου είδους κόλπα. Δεν έχω ανάγκη από κανενός είδους γνωμοδότηση», τόνισε.

ειδήσεις τώραΠλεύση ΕλευθερίαςΕπιτροπή της ΒουλήςΤέμπηΖωή Κωνσταντοπούλου