Πολιτική|30.11.2023 10:30

Σκληρή επίθεση Guardian σε Σουνάκ μετά την απρέπεια σε Μητσοτάκη: Άσκοπο διπλωματικό ξέσπασμα

Newsroom

Νέα, σκληρή επίθεση, εξαπολύει η εφημερίδα Guardian στον Ρίσι Σουνάκ, μετά την κίνηση του βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με φόντο τη διαμάχη που εκτυλίσσεται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Guardian αναφέρει πως «η ετοιμότητα του κ. Σουνάκ να θυσιάσει τις σχέσεις με ένα κράτος μέλος της ΕΕ είναι σύμπτωμα ευρωσκεπτικιστικής προκατάληψης».

Η κριτική του Guardian στον Σουνάκ:

Η εθελοδουλία δεν είναι καλή εικόνα για έναν πρωθυπουργό. Ίσως η άρνηση του Ρίσι Σουνάκ να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του αυτή την εβδομάδα να ήταν περισσότερο υπολογισμένη παρά ιδιότροπη - μια τακτική έκρηξη ψυχραιμίας για να μεταδώσει αποφασιστικότητα όσον αφορά την τύχη των μαρμάρων του Παρθενώνα. Ακόμα κι έτσι όμως, φάνηκε σαν παιδαριώδης. Ο κ. Σουνάκ μπορεί να είχε πραγματικά προσβληθεί από τα σχόλια του Κυριάκου Μητσοτάκη που παρομοίαζε την κατοχή των αρχαίων ελληνικών γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο με το να κόψει τη Μόνα Λίζα στη μέση.

Αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να έχει αθετήσει τη δέσμευσή του να μην κάνει εκστρατεία για την επιστροφή των μαρμάρων κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία. Πιθανότατα, ξεπέρασε μια γραμμή που η Ντάουνινγκ Στριτ προβάλλει σε συζητήσεις που ερμηνεύονται διαφορετικά από την ελληνική πλευρά.

Όπως και να έχει, η ματαίωση της συνάντησης ήταν μια άγρια υπεραντίδραση. Είναι αμφίβολο αν το εγχώριο κοινό, όποιες απόψεις και αν έχει ο κόσμος για το ζήτημα των μαρμάρων, θα εντυπωσιαστεί. Στο εξωτερικό, μοιάζει με επιστροφή της ακαμψίας και της ανασφάλειας που οι γείτονες της Βρετανίας συνδέουν με το Brexit στην πιο επιθετική του μορφή.

Η εντύπωση αυτή θα επιδεινωθεί από την απάντηση του πρωθυπουργού (σ.σ. της Βρετανίας) στις επακόλουθες επικρίσεις για την κακή διπλωματία του. Στην Επιτροπή των Κοινοτήτων την Τετάρτη προσπάθησε να αποκρούσει τις ερωτήσεις του Keir Starmer με την κατηγορία ότι ο ηγέτης των Εργατικών είναι υποταγμένος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

(…). Το κρίμα είναι ότι, μέχρι στιγμής, υπήρξε πιο εποικοδομητικός στην ευρωπαϊκή διπλωματία από ό,τι η Λιζ Τρας ή ο Μπόρις Τζόνσον. Η εξομάλυνση των ηπειρωτικών σχέσεων, η οποία διευκολύνθηκε από το πλαίσιο του Ουίνδσορ, είναι ένα από τα λίγα επιτεύγματα του κ. Σάνιακ στο αξίωμά του.

Ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς σε μια χώρα του ΝΑΤΟ. Αυτός και ο ηγέτης των Τόρις θα μπορούσαν να βρουν πολλά κοινά σημεία, ενώ θα συμφωνούσαν να διαφωνούν στο προφανές σημείο διαφωνίας. Ένας πιο επιδέξιος πολιτικός από τον κ. Σουνάκ θα μπορούσε να βρει έναν τρόπο να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του χωρίς να καταστρέψει την επίσκεψη.

Η αδυναμία βαθμονόμησης μιας διπλωματικής επίπληξης εκφράζει πολιτική αδυναμία και ιδιοσυγκρασιακό ελάττωμα. Η ευέξαπτη πλευρά του χαρακτήρα του πρωθυπουργού σπάνια δεν είναι επιφανειακή. Φαίνεται και στις συνεντεύξεις όταν δεν του αρέσει η ένταση ή η επιμονή των ερωτήσεων. Το χάρισμα μπορεί να υπερεκτιμηθεί και δεν συσχετίζεται αξιόπιστα με την ικανότητα, αλλά η έλλειψη χαρίσματος είναι ένα σαφές μειονέκτημα για έναν ηγέτη.

Η ετοιμότητα του κ. Σουνάκ να θυσιάσει τις σχέσεις με ένα κράτος μέλος της ΕΕ είναι επίσης σύμπτωμα διαισθητικής ευρωσκεπτικιστικής προκατάληψης. Ο πρωθυπουργός ανέβηκε μέσα από τις τάξεις ενός Συντηρητικού κόμματος που διαπνέεται από περιφρόνηση για το ευρωπαϊκό εγχείρημα και είναι ιδεολογικά πεπεισμένο ότι η Βρετανία πρέπει να επιδιώκει οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα αλλού. Η πραγματικότητα του Brexit θα έπρεπε να έχει αντικρούσει αυτή την κοσμοθεωρία, αλλά είναι πολύ βαθιά ριζωμένη. Είναι αποκαλυπτικό, για παράδειγμα, ότι ο κ. Σουνάκ δεν έχει επισκεφθεί το Βερολίνο από τότε που έγινε πρωθυπουργός. Μια ορθολογική εκτίμηση των διπλωματικών συμφερόντων της Βρετανίας μετά το Brexit θα είχε δώσει προτεραιότητα στον διμερή διάλογο με τη Γερμανία.

Ίσως ο πρωθυπουργός απλώς δεν ενδιαφέρεται, ή ίσως περιορίζει τις επαφές στην ήπειρο από φόβο μήπως ενοχλήσει τους σκληροπυρηνικούς Brexiters. Όπως και να έχει, είναι ένοχος για την παραμέληση ενός απαραίτητου συστατικού της δουλειάς του. Στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, έχει προχωρήσει από την παραμέληση στον βανδαλισμό. Οι σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας θα ανακάμψουν. Η φιλοδοξία του κ. Σουνάκ να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην παγκόσμια σκηνή είναι αυτή που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά.

γλυπτά του ΠαρθενώναΡίσι Σούνακειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης