Πολιτική|30.11.2023 12:37

Ευρωεκλογές: Έτσι θα είναι ο φάκελος της επιστολικής ψήφου

Newsroom

Την καθιέρωση επιστολικής ψήφου, αρχής γενομένης από τις προσεχείς ευρωεκλογές, τόσο για τους κατοίκους της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού ανακοίνωσε κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε, είναι κάτι που «έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη και είναι ώρα να ισχύσει στον τόπο μας. Είναι μια ιστορική τομή καθώς η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει και αποτελεί μια γενναία μεταρρύθμισης καθώς διευρύνει το εκλογικό σώμα και είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή».

Αυτός είναι ο φάκελος

 

Εκτός των ανακοινώσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στο υπουργικό συμβούλιο και έναν φάκελο επιστολικής ψήφου που θα χρησιμοποιηθεί στις ευρωεκλογές. Φέρει όλα τα διακριτικά της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο κέντρο του αναγράφει: «Ευρωεκλογές 9ης Ιουνίου 2024 - Φάκελος Επιστολικής ψήφου», στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα

Συνεπώς κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη πλέον στο εξωτερικό δεν θα απαιτείται η δημιουργία εκλογικών τμημάτων και κάθε απόδημος που είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δεν θα χρειάζεται να ταξιδέψει εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα. «Θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του ή την εργασία του με όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η ίδια δυνατότητα θα δοθεί και σε όσους διαμένουν στην Ελλάδα, «προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν και αυτό είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση.

«Και αναφέρομαι σε αρκετές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: Υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι τις ημέρες των εκλογών», προσέθεσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος παρουσίασε ενώπιον των Υπουργών και τους νέους δειγματοληπτικούς φακέλους και μίλησε για μια ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας μας».

Ευρωεκλογέςειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκηςεπιστολική ψήφος